- شبیه رابطه ای نصفه… خستهام، سردم
بدون تو به کدامین شروع برگردم؟!
( همان: ۶)
خیسی زمان از باران سرچشمه گرفته است:
- یک زن: فسیل خشک شده از گذشته اش
در چک چک مداوم باران دقیقه بعد
(موسوی، ۱۳۸۲: ۹۸)
- در انحنای خیس زمان جا به جا شدن
لبخند به غرور درختان دقیقه بعد
( همان)
ابیات متنوعی پیرامون این موضوع را میشد در این بخش گنجاند اما فقط باعث زیاد گویی میشد و دیگر هیچ. چرا که ما ارتباط های این واژه را در همین مثالهای اندک نشان دادیم و مخاطب به کاربرد حس لامسه با فراوانی سرد و خیس و تر دقیق تر نگاهی انداخت.
۶-۲۲-طنز و شعر پست مدرن
نویسندگان پست مدرن، برای به بازی گرفتن تمامی حوادث و عملکرد انسان، چه در گذشته و چه در زمان حال، از دو عنصر نقیضه و طنز ادبی استفاده می کنند استفاده از این دو سازه، این امکان را در اختیار آنان قرار می دهند تا به سهولت، هر پدیده و ایدهای چون باورها، اعتقادات و حتی مکاتب دیگر را، به تمسخر ادیبانه بگیرند، و آن ها را رد کنند؛ هرچند که حرکت استهزار آمیز آنان بسیار کند انجام میپذیرد و آن چنان قابل حس نیست. جسته و گریخته، با بهره گرفتن از دو عنصر، به خواننده می قبولاند که نظرات و باورهای بشری، که تماماً به صورتتجربه اندوخته شدهبیاساس و فاقد ارزش است.
از دیگر ویژگیهای این شعر « طنز، هجو و هزل » موجود در آن است، اما در ابتدا باید به هماندیشی درباره معنای این سه کلمه بپردازیم. طنز را قرار دادن چیزی در غیر جای متداول خود خواهیم دانست. این معنا بسیار متزلزل و نسبی است، یعنی آن که جملهای خبری، در یک فرهنگ می تواند جمله ای کاملاً جدی تلقی شود، اما با ترجمهی آن و قرار گرفتن در فرهنگ زمینهای دیگر به طنز تبدیل گردد؛ برای مثال بسیاری از جوکهای مرسوم در میان ایرانیان که به مسائل جنسی اشاره دارد، در فرهنگهای اروپایی، قسمتی از زندگی و تجربیّات رورمرّه انسانهاست و معنای طنز خود را به طور کامل از دست میدهد! در مورد هجو باید گفت که آن را به مسخره گرفتن و رد کردن مطلق گرایانهی پاره ای از مسائل، تفکرات و اشخاص خواهیم دانست. بیشتر اوقات هجو، همان طنز است که جنبهی تخریبی آن به مقدار قابل ملاحظه ای افزوده شده است.
۶-۲۲-۱- استفاده از طنز ادبی در شعر پست مدرن
- مشروبریخت پیک تو را/ داد « کیبه کی ؟!»
« سیگاری » تو، قهقهه ی مضحک « نسیم »
«راستی شراره بچّشو انداخت؟!»
بغـــــــــض « میــــــــــــم »…
قهوه، کتاب فلسفی و عطر خارجی
و جزوه های درسی سر درد آورش