(درجه آزادی (
بر اساس فرمول فوق مقدار آماره t محاسبه می شود. طبق جدول توزیع آماری t، مقدار بحرانی، با درجه آزادی ۹۸ در سطح معنی داری ۱% برابر با ۳۲۶/۲ و در سطح معنی داری ۵% برابربا ۶۴۵/۱ است. چنانچه قدر مطلق مقدار آماره t محاسبه شده بزرگ تر از مقدار بحرانی مذکور باشد از این رو می توان نتیجه گرفت که فرضH0رد می شود. رد فرضH0به منزله معنی دار بودن ضریب همبستگی مدل خواهد بود .
۳ – ۴ – ۶– ۱ – بررسی مفروضات اساسی مدل رگرسیون خطی
مفروضات اساسی مدل رگرسیون خطی به شرح زیر است:
-
-
- متغیرها دارای توزیع نرمال هستند.
- بین متغیرها همبستگی وجود ندارد.
-
برای آزمون مفروض ۱ازآزمون کولموگروف اسمیرنوف که توسط نرم افزارSPSS ارائه می شود، استفاده میگردد. در این آزمون می توان نرمال بودن متغیرها را بررسی نمود. و برای آزمون مفروض ۲ از آماره دوربین واتسون استفاده میگردد.
۳ – ۴ – ۶ – ۲ – آزمون معنی دار بودن فرضیهها
به منظور بررسی معنی دار بودن مدل رگرسیونی مورد استفاده در تحقیق و تعیین وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای مستقل و وابسته مدل ، از آماره F استفاده می شود. با بهره گرفتن از آماره F به دنبال رد فرض H0 و در مقابل پذیرش فرض H1 هستیم. در فرض H0 بیان می شود که همه ضرایب مدل رگرسیونی برابر با صفر است و در مقابل ، فرض H1 بیانگر این است که همه ضرایب مدل رگرسیونی برابر با صفر نیست . نرم افزار SPSS مقدارآمارهF و سطح معنی داری را ارائه میدهد. چنانچه سطح معنی داری کمتر از۵% باشد به این معنی است که درسطح اطمینان ۹۵% فرض H0 رد خواهد شد. رد فرض H0 به منزله معنی دار بودن مدل رگرسیونی مورد استفاده در تحقیق است.
۳– ۴– ۶ – ۳ – آزمون معنی دار بودن ضریب همبستگی®
ضریب همبستگی با توجه به نمونه ای مشخص محاسبه می شود . بدیهی است که این ضریب ، که بعضی مواقع ضریب همبستگی نمونه ای خوانده می شود ، از نمونه ای به نمونه دیگر تغییر مییابد. حال سوال اینجا است که آیا بین دو متغیر x و y که ضریب همبستگی آن را تعیین کردیم همبستگی معنی داری وجود دارد یا نه ؟ به عبارت دیگر ، آیا می توان به وجود یک رابطه علت و معلولی خطی اذعان داشت و یا ضریب همبستگی به دست آمده ناشی از شانس و تصادف بوده و ضریب همبستگی جامعه ، که آن را با نشان میدهیم ، برابر صفر است؟ آماره مناسب برای آزمون در خصوص صفر بودن ضریب همبستگی جامعه عبارت است از :
که دارای توزیع t استیودنت با ۲-n درجه آزادی است و فرض هایH0 و H1 این آزمون عبارتند از:
ضریب همبستگی® توسط نرم افزار محاسبه می شود و با در اختیار داشتن آن و بر اساس فرمول فوق مقدار آماره t به دست میآید. در صورتی که در سطح معنی داری ۵% قدرمطلق آماره t بزرگتر از مقدار t در جدول با درجه آزادی باشد فرض H0 رد می شود. رد فرض H0به منزله معنی دار بودن ضریب همبستگی است.
۳– ۴ – ۶ – ۴– آزمون خود همبستگی بین مشاهدات
خود همبستگی متغیرها زمانی رخ میدهد که خطاها با هم مرتبط باشند به عبارت دیگر هنگامی که جزء خطای مربوط به یک مشاهده تحت تاثیر جزء خطای مشاهده دیگر باشد خودهمبستگی متغیرها پیش میآید. برای بررسی این مشکل از آماره « دوربین – واتسون» استفاده می شود . این آماره نیز توسط نرم افزار آماریSPSS ارائه می شود. و به طور کلی چنانچه این آماره در سطح اطمینان ۹۵% ، نزدیک به عدد ۲ باشد، خود همبستگی بین مشاهدات وجود نخواهد داشت .
۳ – ۴ – ۷ – روش آزمون فرضیهها
در این تحقیق هر یک از مفروضات ۱و۲و۳ بر اساس مدل رگرسیونی مربوطه، به دو فرض آماری صفر (H0) و مخالف یا جایگزین (H1) تقسیم میشوند تا با بهره گرفتن از آمار تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرند. همچنین در تحقیق حاضر هر یک از فرضیه ها از ۴ جنبه مورد بررسی قرار می گیرند که عبارتند از:
الف) بررسی مفروضات اساسی مدل رگرسیون خطی،
ب) معنی داری مدل به کار گرفته شده ،
ج) معنی داری ضریب همبستگی و
د) خود همبستگی بین مشاهدات.
جهت آزمون فرضیات۱و۲و۳ از مدل رگرسیون چند متغیره به شرح زیر استفاده خواهد شد. بدین ترتیب که ابتدا شرط عمومی رگرسیون، نرمال بودن متغیرها مورد بررسی قرار گرفته، سپس مدل های پژوهش برازش شده و ضرایب متغییر های مستقل محاسبه خواهد شد. همچنین جهت تعیین کیفیت مدل برازش شده و میزان توضیح دهندگی متغییر های مستقل از آماره R2 استفاده میگردد.
P1= β۰+β۱x1 +β۲c1+β۳c2+e1
P2= β۰+β۱x1 +β۲c1+β۳c2+e2
P3= β۰+β۱x1 +β۲c1+β۳c2+e3
X1 : یادداشت اهم رویه های حسابداری p1 : سود
C1 :کیفیت حسابرسی p2 : رشد سود
C2 : اندازه شرکت P3 : نوسان پذیری سود
مقادیر ۰β و ۱β و ۲β و ۳β در تحلیل رگرسیون به دست خواهند آمدو مقادیرei خطای غیرقابل پیشبینی میباشد و به صورت زیر تعریف می شود:
= –
که یک مقدار مشاهده و مقدار برازش شده متناظر آن است
متغیرهای وابسته:
در این پژوهش متغییرهای زیر نمایانگر سود و رشد سود و نوسان پذیری سود در نظر گرفته شده است:
– p1 : سود: مقدار آن به صورت سود( پس از کسر مالیات ) در صورتهای مالی وجود دارد.
– p2 : رشد سود: رشد سودحاصل تفاوت سود سال جاری با سال گذشته میباشد.(فرانکل و لیتو ۲۰۰۹)
– P3 : نوسان پذیری سود: نوسان پذیری سود مقیاسی است که تغییرات سود را اندازه گیری می کندکه بر اساس انحراف معیار ۵ سال گذشته آن اندازه گیری می شود .(دتچو و تانگ، ۲۰۰۹؛ حقیقت و معتمد، ۱۳۹۰؛ مهرانی و حصارزاده، ۱۳۹۰؛ آقابیگی و همکاران، ۲۰۱۲ ).
متغیرهای مستقل:
در این پژوهش دو متغییر زیر نمایانگر میزان پیچیدگی حسابداری در نظر گرفته شده اند:
– :X1اگر شرکت یادداشتی غیر از یادداشت اهم رویه های حسابداری منعکس در صورت های مالی استفاده کرده باشد یک در غیر اینصورت صفر. (پترسون،۲۰۱۲ )
– X2 : نوع صنعت: پراکندگی شرکت ها بر اساس طبقه بندی سازمان بورس و اوراق بهادار انجام خواهد شد. (بیتا مشایخی و وحید منتی، ۱۳۹۲)
متغیرهای کنترل:
– C1: کیفیت حسابرسی:برای اندازه گیری آن از متغیر زیر استفاده می شود :
اندازه مؤسسه حسابرسی: برای محاسبه اندازه مؤسسه حسابرسی، اگر مؤسسه حسابرسی کننده سازمان حسابرسی باشد از ارزش یک و در غیر اینصورت عدد صفر استفاده می شود .(علی اکبر نونهال نهر و همکاران، ۱۳۸۹ )
– C2 : اندازه شرکت :لگاریتم جمع دارایی های یک شرکت است و هرچه حجم دارایی های شرکت بیشتر باشد اندازه شرکت بزرگتر است. (پترسون،۲۰۱۲ )
۳ – ۵ خلاصه فصل سوم
“