حاکی ازآن است که جهش پولی نرخ ارز در دهک های سوم، پنجم، هشتم، نهم و دهم بر ضریب جینی تأثیر معنادار و غیرمستقیمی گذارده اند یعنی جهش پولی نرخ ارز توزیع درآمد بین این دهک ها را بهتر کرده است که تأثیرپذیرترین دهک، دهک دهم می باشد اما در سایر دهکها جهش پولی نرخ ارز تأثیر معناداری بر توزیع درآمد نگذاشته است. سایر متغیرهای اثر گذار بر ضریب جینی از جمله تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، نیروی کار فعال و مخارج دولت به ترتیب در دهکهای هشتم، چهارم و پنجم تأثیرپذیرترین دهکها بودهاند.
هرست مطالب:
فصل اول :کلیات تحقیق 1
1-1- مقدمه 2
1-2- تعریف مسأله و بیان سؤالهای اصلی تحقیق 3
1-3- سؤال اصلی تحقیق4
1-4- ضرورت انجام تحقیق4
1-5- فرضیههای تحقیق5
1-6-اهداف اساسی تحقیق.5
1-7- نتایج مورد استفاده پس از انجام تحقیق.5
1-8- استفاده کنندگان از نتایج پایان نامه .6
1-9- روش و ابزار گردآوری اطلاعات6
1-10- جنبه جدید بودن و نوآوری تحقیق 6
1-11- قلمرو تحقیق.6
1-12- روش تجزیه و تحلیل اطلاعات6
1-13- مفاهیم و تعاریف واژگان کلیدی.6
فصل دوم:ادبیات موضوع 8
2-1- مقدمه 9
فصل سوم:مبانی نظری و تصریح مدل 20
3-1- مقدمه 23
3-2- روشهای تحلیل نرخ ارز 23
الف) رهیافت تجاری یا کشش ها 24
ب) نظریه برابری قدرت خرید 24
ج) رویکرد جذب 26
د) مدل ماندل – فلمینگ 27
هـ) مدل پولگرایان (پولگرایان جهانی) 27
و) مدل موازنه تراز پورتفولیو(رهیافت تراز موجودی اوراق بهادار) 29
ز) مدل جهش پولی نرخ ارز (مدل دورنبوش) 29
3-3- تصریح مدل 30
3-3-1- مدل ماندل فلمینگ – دورنبوش 30
فصل چهارم:برآورد مدل 35
4-1 مقدمه 36
4-2- معرفی متغیرها 36
4-2-1- نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی (GEG) 36
4-2-2- نسبت مجموع صادرات و واردات به تولید ناخالص داخلی (IXMG) 36
4-2-3- نسبت تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به تولید ناخالص داخلی (INGD) 36
4-2-4- تفاضل نرخ ارز آزاد از نرخ ارز رسمی (GAP) 36
4-2-5- درآمدهای نفتی (OILR) 36
4-2-6- نرخ ارز واقعی ( RER) 36
4-2-7- تشکیل سرمایه ثابت ناخالص(IN) 36
4-2-8- ضریب جینی(Gini) 36
4-2-9- شاخص توسعه انسانی(HDI) 37
4-2-10- جمعیت فعال(LABOR) 37
4-2-11- مخارج دولت(gov) 37
4-2-12 – جهش پولی نرخ ارز(OS) 38
4-3- روشهای تخمین مورد استفاده در پژوهش 38
4-3-1- مدل خودرگرسیون برداری(VAR) 38
4-3-2- مدل تصحیح خطای برداری (VECM) 39
4-3-3- مدل رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط (SUR) 40
4-3-3- 1- حداقل مربعات تعمیم یافته 41
4-4-1- مدل VAR 43
4-4-2- مدل VECM 44
4-4-3- مدل SUR 45
فصل پنجم :نتیجهگیری و پیشنهادها 51
5-1- مقدمه 52
5-2- اثر متغیرهای مستقل مدل بر ضریب جینی در هر دهک درآمدی 52
5-2-1- اثر جهش پولی نرخ ارز 52
5-2-2- اثر شاخص توسعه انسانی 52
5-2-3- اثر تشکیل سرمایه ثابت ناخالص 53
5-2-4- اثر جمعیت فعال 53
5-2-5- اثر مخارج دولت 53
5-3- آزمون فرضیه 53
5-3-1- آزمون فرضیه اول 53
5-3-2-آزمون فرضیه دوم 54
5-4- جمع بندی و نتیجهگیری 54
5-5- پیشنهادات اجرایی 55
5-6-پیشنهادات تکمیلی 55
پیوست 71
11- مقدمه
سامان دادن نظام ارزی کشور در نگاه اول شاید در مقابل دیگر شاخصها بیاهمیت جلوه کند ولی در واقعیت اصلاً اینطور نیست. مهمترین دلیل اهمیت این امر تأثیر مستقیم آن بر زندگی مردم است. معیشت مردم میتواند با نوسان نرخ ارز رونق پیدا کند یا بالعکس، آنها را به سمت فقر یا نداری سوق دهد. متغیر نرخ ارز یک متغیر کلیدی محسوب میشود چرا که تمایز میان اثرات سیاستهای پولی، مالی، تجاری و . بر سایر بخشهای اقتصاد از کانال ارز ظاهر میشود. با توجه به اهمیت مباحث ارزی طی دهههای اخیر بخش قابل توجهی از مطالعات اقتصادی و غیر اقتصادی در این حوزه صورت گرفته است. نقش حیاتی اثرات شوکهای پولی بر روی متغیرهای حقیقی و اسمی اقتصاد امروزه در اقتصاد کلان به خوبی شناخته شده است. همچنین کاملا ًمشخص است که نوع رژیم ارزی هر کشور در تأثیرگذاری تغییرات حجم پول بر سیستم اقتصادی، بسیار حایز اهمیت میباشد. این مطالعه به بررسی یکی از رفتارهای غیرنرمال نرخ ارز میپردازد که از آن به جهش پولی نرخ ارز[1] تعبیر میشود. این پدیده اولین بار توسط رودیگر دورنبوش[2] در سال 1976 مطرح گردید و جهش نرخ ارز را به عنوان پیامد یک سیاست انبساطی پولی موقتی و غیرمنتظره و به دلیل یکسان نبودن سرعت تعدیل در بازارهای مختلف مورد بررسی قرار داد. سیاستهای مربوط به نرخ ارز از طریق تغییر در قیمتهای نسبی، سبب تغییر در تخصیص منابع و در نتیجه تغییر در توزیع درآمد میشود. سیاستهای پولی نیز توزیع درآمد را از طریق آثار تورمی متأثر میسازد. تاریخچه علم اقتصاد گواه آن است که گرچه در مورد توزیع درآمد از لحاظ روششناسی و میزان پرداختن به آن اختلاف نظر وجود داشته؛ اما همواره دارای اهمیتی در خور و جایگاهی ویژه بوده است. موضوع نابرابری در محافل علمی و سیاستگذاری اهمیت بسیاری پیدا نموده است، به طوری که شاید بتوان گفت نابرابری درآمد اصلی ترین دل مشغولی اقتصاد تجربی مدرن شده است و امروزه ریشه کن کردن فقر و نابرابری مرکز ثقل مسائل قرار گرفته و در واقع برای بسیاری از افراد هدف اصلی سیاست توسعه میباشد.
1-2- تعریف مسأله و بیان سؤالهای اصلی تحقیق
تأثیر شوکهای پولی بر نرخ ارز همواره یکی از مسایل بحث برانگیز در علم اقتصاد بوده است. این از آن جهت حائز اهمیت میباشد که نرخ ارز به عنوان کانالی در جهت هدایت اثرات شوکهای پولی بر بخش حقیقی اقتصاد شناخته میشود. در این میان رهیافتهای پولی در اقتصاد کلان همواره از جایگاه خاصی در تبیین این مسأله برخوردار بوده اند. در طی دهه شصت و هفتاد میلادی این رهیافتها به خوبی توانایی توضیح نوسانها و عدم تعادلهای به وجود آمده در اقتصاد کشورهای مختلف به خصوص کشورهای صنعتی را با توجه به شوک های پولی دارا بودند. اما بعد از کسریهای شدید حساب تراز پرداختهای آمریکا در فاصله سالهای 1973-1971 و شکست نظام برتون وودز و حرکت کشورهای صنعتی به سمت سیستمهای ارزی شناور، نوسانهای شدیدی در نرخ ارز مشاهده گردید که حتی بدبین ترین افراد نسبت به سیستمهای ارزی شناور، این تغییرپذیری شدید نرخ ارز را پیش بینی نمیکردند. این نوسانهای شدید در نرخ ارز در حالی صورت پذیرفت که سایر متغیرهای اقتصاد کلان نظیر رشد اقتصادی، سطح قیمت ها و . تغییرات چندانی از خود نشان نمیدادند. در این زمان رودیگر دورنبوش توانست مجدداً با بهرهگیری از دیدگاههای پولی دانشگاه شیکاگو، به بسط و توضیح نوسانهای به وجود آمده در نرخ ارز، در قالب تئوری جهش نرخ ارز بپردازد. در تئوری دورنبوش تغییرات غیر قابل پیش بینی حجم پول نقش اساسی را در نوسانات نرخ ارز بازی میکند. از آنجا که نوسانهای نرخ ارز در سیستمهای ارزی همواره به عنوان یکی از دغدغههای مقامات پولی هر اقتصادی مطرح بوده است، بنابراین آگاهی از وجود یا عدم وجود پدیده جهش پولی نرخ ارز در هر اقتصادی میتواند نقش تعیین کنندهای را در افزایش کارایی نظام ارزی در آن اقتصاد و استفاده از مزایای این سیستم ارزی ایفا کند. از سوی دیگر یکی از هدفهای مهم در جامعه، برقراری عدالت اقتصادی است که بعد مهمی از آن را عدالت در زمینه توزیع درآمد تشکیل میدهد. اگر چه مسئله توزیع درآمد ابعاد زیاد و گوناگونی دارد اما آنچه مستقیماً مربوط به عدالت و رفاه اقتصادی میشود، توزیع درآمد بین افراد و خانوارها یا توزیع شخصی است که در بسیاری از کشورها و در دورانهای طولانی یکی از مهمترین مسائل سیاست عمومی بوده است. توزیع نامناسب درآمد و به دنبال آن فقر، موضوعی است که امروزه اقتصاددانان بیش از ثروت، نگران آن هستند. امروزه اهمیت توزیع درآمد در جامعه به حدی است که تقریباً تمامی اقتصاددانان یکی از اهداف و وظایف عمدهی دولت را توزیع درآمد ذکر میکنند. با توجه به شرایط فعلی ایران، که در سالهای اخیر با حجم نقدینگی قابل توجه ای روبرو بوده و نرخ ارز از حالت تعادل خود خارج شده است و از آنجا که این مسأله از جمله عوامل مهمی است که بر شاخص های درآمدی اثر گذار است لذا مسئله اصلی این است که این جهش پولی نرخ ارز چه تأثیری میتواند بر ضریب جینی در دهکهای درآمدی در ایران داشته باشد. لذا بررسی تأثیر جهش پولی نرخ ارز از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود.
1-3- سؤال اصلی تحقیق
آیا جهش پولی نرخ ارز بر ضریب جینی در دهکهای درآمدی در ایران مؤثر است یا خیر؟
1-4- ضرورت انجام تحقیق
جهش پولی نرخ ارز، یکی از رفتارهای غیرعادی نرخ ارز است. این پدیده زمانی اتفاق میافتد که پس از یک انبساط پولی غیرمنتظره، بدلیل کند بودن تعدیل در بازار کالاها نسبت به بازار داراییها، نرخ ارز به سطحی فراتر از مقدار بلندمدت خود جهش نماید. این پدیده میتواند با توجه به اهمیت و تعدد اجرای سیاستهای پولی در کشورها بویژه ایران از جایگاه ویژهای برخوردار باشد. پس از یک انبساط پولی، قیمتها در بازار کالاها پس از بازار دارائی ها تعدیل میشوند. این امر میتواند ناشی از عواملی چون بالا بودن انتظارات تورمی، عوامل اقتصادی، نااطمینانی حاکم بر بازار ارز، دخالت های دولت و . باشد.
اگر به دلایلی و با بهره گرفتن از عواملی، به صورت مصنوعی نرخ ارز را در داخل کشور ثابت نگه داشته شود، قطعاً باید دانست که پتانسیلی برای جهش نرخ ارز در آینده ایجاد خواهد شد. حدود 10 سال است که نرخ ارز به صورت مصنوعی در اقتصاد ایران به رغم تورم دورقمی و تفاضل آن نسبت به تورم خارجی پایین نگه داشته شده است، به طوری که فنر ارز را به صورت فشرده درآورده شده است. به طور طبیعی این فنر ارزی فشرده شده در یک مقطع زمانی به دلایل روانی یا واقعی در اقتصاد فرصت جهش پیدا کرده است. وقتی این فنر دچار پرش شد، نباید علت اصلی را جو روانی در بازار ارز دانست بلکه باید قبول کرد که عامل اصلی پرش نرخ ارز ناشی از انباشت سالانه نرخ تورم و نگهداشت تصنعی نرخ ارز در داخل است. نرخ ارز واقعی در هر کشور بدون شک از شاخصهای اساسی و بنیادین در تعیین