۳-۵. روایی ابزار
اعتبار یا روایی با این مساله سروکار دارد که یک ابزار اندازه گیری تا چه حد چیزی را اندازه میگیرد که ما فکر میکنیم. در این تحقیق برای تعیین روایی هم از روایی محتوایی و هم از روایی صوری استفاده کرده ایم. برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه نوآوری خدمات با نظرات اصلاحی استاد راهنما اعمال شده است. در واقع روایی محتوایی پرسشنامهها توسط متخصصان و استاد راهنما مورد تأیید قرار گرفته است. همچنین روایی صوری پرسشنامهها نیز مورد تأیید استاد راهنما قرار گرفت ضریب پایایی پرسشنامه گرایش به نوآوری خدمات پس از اجرای مقدماتی بر روی ۳۰ نفر از افراد بر اساس آلفای کرونباخ ۸۲۲/۰ بوده است که نشان از پایایی مطلوب این پرسشنامه است.
جدول ۳-۲ پایایی خرده قیاس های گرایش به نوآوری خدمات
مقیاس
ضریب آلفای کرونباخ
نوآوری تولیدی
۶۹/۰
نوآوری فرایندی
۸۰/۰
نوآوری اداری
۸۳/۰
۳-۵-۱. روش بررسی اسناد و مدارک
از این روش برای جمع آوری اطلاعات در زمینه ادبیات و سوابق موضوع تحقیق استفاده شده است. به این معنی که برای نگارش مبانی تئوری و جمع آوری سوابق تحقیق از روش کتابخانهای استفاده شده است.علاوه بر این از طریق بررسی اسناد و مدارک بانک صادرات (شعب منطقه شرق تهران) اطلاعاتی در مورد تعدادمدیران و معاونان، ویژگیها و خصوصیات آنها از ابعاد مختلف ( از جمله سطح تحصیلات ، جنس ، سن ) جمع آوری گردیده است.
۳-۵-۲.روش میدانی
به منظور اجرای بررسی میدانی از پرسشنامه استفاده شده است. برای این منظور ابعاد و مولفه های اثرگذار در حوزه موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری شناسایی گردید. این کار از طریق بررسی کتب، مقالات و سایر منابع انجام گرفت.
۳-۶.مقیاسهای اندازهگیری متغیرها
اندازهگیری متغیرها در چارچوب نظری تحقیق، بخش لاینفکی از پژوهش و جنبه مهمی از طرح پژوهش است و تا زمانی که متغیرها به راه های مختلفی اندازهگیری نشوند قادر نخواهیم بود فرضیههایمان را بیازماییم و برای مسائل پیچیده پژوهش پاسخی بیابیم( دانائی فرد و دیگران، ۱۳۸۳: ۲۸۰).مقیاس مورد نظر در این تحقیق مقیاس فاصلهای است.
۳- ۷. مقیاس اندازهگیری نگرشها
مقیاسهایی که معمولاً در تحقیقات مدیریت استفاده میشوند، به طور کلی میتوانند به مقیاسهای درجهبندی و نگرشی طبقهبندی شوند. مقیاس درجهبندی ترسیمی و درجهبندی طبقهای از مقیاسهای درجهبندی متداول است و مقیاس لیکرت و مقیاسهای تفاوت معنایی از مقیاسهای نگرشی هستند که معمولا بیشتر استفاده میشوند. مقیاسی که در این تحقیق به کار برده میشود، مقیاس لیکرت است.
۳-۷-۱. مکان بررسی: طبیعی و ساختگی
پژوهش میتواند در محیطی طبیعی، که در آن رویدادها به صورت طبیعی رخ میدهند (یعنی محیط طرحریزی نشده) یا در یک محیط ساختگی و طرحریزی شده (غیرطبیعی) انجام شود. بررسی حاضر در محیطی طبیعی انجام شده است. محل انجام این تحقیق بانک صادرات (شعب شهرستان کاشان) است.
۳-۷-۲. واحد تجزیه و تحلیل:افراد ، زوجها، گروه ها، سازمانها
واحد تجزیه و تحلیل، اشاره به سطح جمع آوری دادههای اطلاعاتی در طی تجزیه و تحلیل دارد. پرسش تحقیق، واحد تجزیه و تحلیل را تعیین خواهد کرد(دانایی فرد و دیگران ، ۱۳۸۳: ۲۱۲).
واحد تجزیه و تحلیل در پژوهش حاضر، فرد است و در جمع آوری دادههای پرسشنامه از افراد استفاده شده است. از جهت دیگر دادهها و اسناد سازمان نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
۳-۷-۳. افق زمانی: بررسی مقطعی در برابر بررسی دورهای
تحقیق حاضر از نوع بررسی مقطعی است که جمع آوری داده های آن در مقطع زمانی خرداد و تیرماه ۱۳۹۳ انجام گرفته است. بررسی مقطعی نوعی بررسی است که در آن دادههای اطلاعاتی یک باره در طی یک دوره چند روزه یا چند هفته یا چند ماه به منظور پاسخ به پرسش یک پژوهش جمع آوری میشود.
۳-۸ . روش تجزیه و تحلیل دادهها
در مدیریت ، تحقیقات اغلب با سؤال و فرضیه شروع میشوند. فنون آمار استنباطی برای پاسخ به سوالات تحقیق، همان فنون تخمین آماری هستند. بسیاری از تحقیقات مدیریتی از مرحله سؤال گذر کرده، به مرحله فرضیه میرسند. فرضیه حدس زیرکانه در خصوص پارامتر جامعه است. فنون آماری مناسب برای بررسی صحت یا سقم فرضیهها ، فنون «آزمون فرض آماری » هستند.
۳- ۹. روشها و فنون آماری مورد استفاده برای تجزیه وتحلیل مشاهدات
پس از جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و ورود داده های این پرسشنامهها ،جهت تجزیه و تحلیل آنها از روش های مختلف آماری ، استفاده شده است. روش های آماری مورد استفاده در این تحقیق شامل فنون آمار توصیفی ( شامل جداول فراوانی ، مقیاس لیکرت و… ) و فنون آمار استنباطی شامل آزمون رگرسیون خطی استفاده شده است. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز SPSS بوده است.
۳-۱۰. پایایی[۶۳]
پایایی یک سنجه ، ثبات و سازگاری مفهوم مورد سنجش را نشان میدهد و به ارزیابی «درستی و خوب بودن » یک سنجه کمک میکند (دانایی فرد و دیگران ، ۱۳۸۳: ص ۳۱۶).
۳- ۱۰- ۱. ثبات سنجهها
توانایی یک سنجه برای حفظ ثبات در طی زمان ( علی رغم شرایط غیر قابل کنترل آزمون و وضعیت پاسخ دهندگان ) شاخصی از اثبات و آسیب پذیری کم آن در برابر تغییرات است. این توانایی برازش ابزار اندازه گیری است زیرا هر زمان که اندازه گیری صورت گیرد نتایج امر حاصل میشود. برای آزمون پایایی سنجهها دوراه وجود دارد: پایایی باز آزمون و پایایی به شکل موازی (همان، :۳۱۷).