کاشت - برداشت
۵۴۲
۱۸۵.۳
۱۴.۲
۱۸.۷
۷.۹
بر اساس جداول (۴-۸) تا (۴-۱۳) مشاهده میگردد که:
گندم دیم کاشته شده در سال های آبی ۷۸-۷۷ ، ۷۸-۷۹ در اکثر مراحل رشد دچار کمبود آب بوده و لاجرم تحت تأثیر تنش آبی قرار گرفته است. شدت این کمبود در مراحل کاشت تا جوانه زنی، خوشه تا گل دهی، گل دهی تا شیری شدن، و مراحل رسیدن که همگی از حساسترین مراحل رشد میباشد، بیشتر به چشم میخورد. همچنین این محصول در مراحل پایانی رشد در معرض تنش حرارتی نیز قرار گرفته است.
به نظر میرسد علت اصلی خشک شدن محصول سال زراعی ۸۷-۸۶ علاوه بر کمبود بارش در مراحل پایانی رشد، سرمای شدید دی و بهمن ماه باشد که موجب ضعف گیاه و تأخیر مراحل رشد گردیده است.
دو استان مورد مطالعه از نظر نیاز آبی و حرارتی گندم طی سه سال مورد بررسی که از کمترین عملکردها برخوردار بوده اند، وضعیت مشابهی داشته اند.
۴-۵- نرم افزارهای مورد استفاده
ابتدا با توجه به منابع موجود سعی شد مستندترین نرم افزار جهت محاسبه شاخص های خشکسالی انتخاب شود که از جمله می توان به نرم افزار DIP و SPI.EXE اشاره کرد.
- نرم افزارEXCEl : این نرمافزار از مجموعه OFFICE بوده و با توجه به قابلیت های فرمول نویسی و توابع آماری مفید که در آن تعبیه شده است، در بیشتر محاسبات و ترسیم نمودارها مورد استفاده قرار گرفت.
- نرم افزار : DIP این نرم افزار براساس پروژه “طراحی سیستم مراقبت خشکسالی تهران” براساس درخواست” شرکت مدیریت منابع آب ایران” توسط “دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس” طراحی شده است. این نرم افزار با دریافت آمار بارندگی در مقیاسهای زمانی روزانه یا ماهانه، شاخص های خشکسالیPNI,DI,SPI,CZI, MCZI,ZSI,EDI را محاسبه مینماید. نحوه ورود داده ها به صورت فایل بوده که مطابق نمونههای موجود در نرم افزار برای چند ایستگاه تهیه گردید. پس از اجرای برنامه برای چند شاخص از جمله SPI مشخص گردید که این نرم افزار برازش تابع توزیع آماری گاما را روی داده ها انجام نمیدهد و خروجی نرم افزار، تابع درجه دو از تابع Z داده های اولیه میباشد. در جدول شماره (۴-۱۵ ) نمونه ای از داده های ورودی را نشان می دهد. داده ها به ترتیب زیر در notepat وارد و با پسوند Txt ذخیره میگردد.
جدول(۴-۱۵): نمونه فایل ورودی برنامهDIP جهت محاسبه شاخص خشکسالی در ایستگاه کرمانشاه
Precipitation
month
Year
۴۴۹
۱
۱۳۶۵
۷۱۱
۲
۱۳۶۵
۴۲
۳
۱۳۶۵
۰
۴
۱۳۶۵
۰
۵
۱۳۶۵