بهمن 1394
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
چکیده -بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد—1
فصل اول: مقدمه و کلیات تحقیق -2
مقدمه -بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد—3
بیان مسئله ———–3
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق:————-4
ادبیات و پژوهش:——-4
جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق:———6
هدف کاربردی:———6
سؤالات تحقیق:——–6
تعریف واژهها و اصطلاحات -بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد–:7
7-1- قدرت هوشمند:—-7
7-2- راهبرد اتحاد و ائتلاف:—————7
7-3- یک جانبه گرایی و چندجانبه گرایی:——8
روش پژوهش، قلمرو پژوهش:————–8
قلمرو پژوهش:——–8
سازماندهی پژوهش:—————9
فصل دوم: مبانی نظری(قدرت هوشمند).———–10
مقدمه :————–11
چیستی قدرت:——-11
منابع قدرت:———13
مفهوم سنتی قدرت:—-16
مفاهیم جدید قدرت:—-17
1-4- کاستلز و مفهوم رابطه ای از قدرت:—–17
2-4- میشل فکو و مفهوم چند سویه از قدرت:–19
3-4- تافلر و مفهوم دانایی از قدرت:——–20
چیستی قدرت سخت:—20
چیستی قدرت نرم: —–22
چیستی قدرت هوشمند:-25
منابع قدرت هوشمند:—28
1-8- منابع مادی قدرت هوشمند:———–28
2-8- منابع مجازی قدرت هوشمند:——— 28
3-8- منابع معنوی قدرت هوشمند———-29
قدرت هوشمند و چند جانبه گرایی: ——–30
نتیجه گیری————-34
فصل سوم: رویکردهای اعمال قدرت امریکا علیه ایران:-36
مقدمه :—————37
پیشینه حضور سیاسی و نظامی امریکا:——- 37
رابطه ایران و امریکا:—-37
انقلاب اسلامی و اعمال قدرت سخت و نرم از طرف امریکا:بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد——-40
1-3- کارتر:———40
2-3- ریگان:———41
3-3-جورج هربرت واکر بوش:————43
4-3- بیل کلینتون:—–44
5-3- جورج بوش:—–46
نتیجه گیری :———50
فصل چهارم: باراک اوباما و قدرت هوشمند:——–52
مقدمه : ————–53
اوباما و میراث بوش:—54
اوباما و قدرت هوشمند:–55
قدرت هوشمند و هژمونی گرایی:———–58
قدرت هوشمند و سیاست خارجی چندجانبه گرا در دوره اوباما:بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد—-60
نتیجه گیری: ————63
فصل پنچم: ارزیابی مؤلفه های اعمال قدرت هوشمند اوباما در قبال ایرانبلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد–65
مقدمه: ————-66
مولفه های اعمال قدرت هوشمند در قبال ایران–67قدرت هوشمند و اجماع سازی بین المللی: بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد—————68
قدرت هوشمند و تاکید بر مذاکره:—–69
قدرت هوشمند و سازوکار تصویر سازی:– 73
قدرت هوشمند و سیاست بازدارندگی: —-75
5-1- قدرت هوشمند و توافق هسته ای:——–76
قدرت هوشمند و تحریم های هوشمند:——-78
– قدرت هوشمند و سازوکار های نهادی:—–82
قدرت هوشمند و تحریم ها ی حقوق بشر:—-83
قدرت هوشمند و جنگ سایبرنتیکی:———84
قدرت هوشمند و لزوم ائتلاف گرایی:——–86
قدرت هوشمند و دیپلماسی عمومی:——–87
قدرت هوشمند و دیپلماسی اجبار:———-89
نتیجه گیری: ———92
فصل ششم: نتیجه گیری و یافته های پژوهش———93
یافته های پژوهش ———- 97
منابع -بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد– 98
چکیده:
موضوع پایان نامه حاضر بررسی سیاست خارجی باراک اوباما در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران است. به عبارت دیگر هدف از انجام این پایان نامه بررسی و ارزیابی جایگاه قدرت هوشمند و اعمال آن در سیاست خارجی باراک اوباما در قبال ایران است. اما در این پژوهش اهمیت ارزیابی و سنجش سیاست های امریکا در رابطه با ایران در دوره باراک اوباما به این مسئله بر می گردد که در این دوره شاهد چرخشی متفاوت از گذشته، در سیاست خارجی امریکا در ارتباط با مسائل جهانی و به طور خاص در مورد ج.ا.ایران بودیم. در واقع شکست سیاستهای گذشته دولت آمریکا در قبال ایران و استفاده از شعار تغییر به عنوان اصلیترین شعار انتخاباتی اوباما، موجبات تغییر برخی رویکردهای آمریکا در رابطه با ج.ا.ایران شد. بنابراین پژوهش در جواب به این دغدغه نگاشته شده است که چه الزاماتی بستر را برای تغییر رویکرد سیاست خارجی امریکا و روی آوردن به سیاست تغییر توسط باراک اوباما به طور کلی و در قبال ایران به طور خاص فراهم کرد. در واقع پژوهش درصدد فهم این مسئله است که ابزار قدرت هوشمند چه چایگاهی در سیاست خارجی باراک اوباما دارد و همچنین استفاده از قدرت هوشمند در قبال ایران به چه منظور در دستور کار قرار گرفت. به طور کلی پیش فرض پژوهش حاضر متفاوت بودن رویکرد باراک اوباما در قبال ایران می باشد. در چارچوب رویکرد قدرت هوشمند باراک اوباما در تلاش بود از سیاست یک جانبه گرایانه و سخت افزارانه دوران بوش پسر پرهیز کند و در عوض رویکرد مبتنی بر چند جانبه گرایی، روش های دیپلماتیک، تاکید بر مذاکره، ائتلاف گرایی، اجماع گرایی بین الملل و نهادگرایی بین الملل را در قبال ایران اتخاذ کند. در دوره اوباما سیاست خارجی این کشور متأثر از مقدورات و محذورات محیط داخلی و بین المللی چرخشی عملی را به سوی قدرت هوشمند علیه جمهوری اسلامی ایران تجربه کرده است. اوباما تلاش کرد از شیوه سلطهگری سخت افزارگرا(هژمونگرایی یکجانبه نگر) اجتناب و بر مدیریت و هدایتگری (موازنهسازی و چند جانبه گرایی)در مصاف با ایران اصرار کند. به طور کلی اتخاذ سیاست قدرت هوشمند از طرف باراک اوباما مبتنی بر طرحهای ابتکاری بود که شامل کاربست هم زمان نیروی نظامی( به شکل تهدید و بازدارندگی)، دیپلماتیک(تاکید بر مذاکره)، اقتصادی( تداوم تحریم ها هوشمند)، ارتباطات و اطلاعات( جنگ سایبری) و جنگ ژئواکونومیک( ممانعت از سرمایه گزاری شرکت ها و کشورها در زمینه های نفتی و گازی) از طرف اوباما علیه ایران اتخاذ شد. در راستای مطالب مذکور پژوهش در صدد است به این سوال اصلی پاسخ بدهد که راهبرد سیاست خارجی دولت باراک اوباما در قبال جمهوری اسلامی ایران چگونه بوده است؟ و فرض اصلی تحقیق این است که به نظر می رسد که در دوره باراک اوباما رویکرد سخت افزارانه و یک جانبه گرایانه جای خود را به سیاست چندجانبه گرایی و موازنه گرایی بر محور قدرت هوشمند در قبال جمهوری اسلامی ایران داده بود. روش تحقیق در این پایاننامه نیز تبیینی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانهای است.
کلید واژه ها: قدرت هوشمند، قدرت نرم و سخت، چندجانبه گرایی، ائتلاف گرایی، اجماع گرایی، نهادگرایی بین المللی، یک جانبه گرایی.
فصل اول
مقدمه و کلیات تحقیق
مقدمه:
در این فصل تلاش خواهیم کرد که به بیان مسئله و مهمترین موضوع آن یعنی چرایی و چگونگی تغییر رویکرد امریکا در دوران باراک اوباما در قبال ایران، با تاکید بر مؤلفه های قدرت هوشمند بپردازیم، همچنین تلاش خواهیم کرد با بیان ضرورت پژوهش و پیشینه تحقق، مسیر را برای ورود به مباحث اصلی هموار کنیم. اهم مسائل دیگر در این فصل که به آنها اشاره می شود، بیان جنبه نوآورانه، اهداف کاربردی، سوالات و فرضیه پژوهش خواهد بود. در نهایت به بیان قلمرو پژوهش، تعریف مهمترین واژگان، روش پژوهش و روش گردآوری اطلاعات و در نهایت سازماندهی در شش فصل خواهیم پرداخت.
1- بیان مسأله:
بسیاری بر این باورند که با به قدرت رسیدن باراک اوباما، آمریکا در حال گذار از دورهی سلطهگری سخت افزارگرا (هژمونگرایی[1] یک جانبه نگر) به مدیریت و هدایتگری (موازنهسازی[2] چند جانبه گرا[3]) با بهره گرفتن از راهبرد قدرت هوشمند[4] بود. بنابراین باراک اوباما در این دوران متقاعد شد که بهترین راه مقابله با ایران کاربست راهبرد قدرت هوشمند، یعنی استفاده از ظرفیت های نهادهای بینالمللی(شورای امنیت)، ائتلاف سازی با قدرت های دیگر، همراهی سازی سایر کشورها با خود، کنار گذاشتن نظامیگری و استفاده از دیپلماسی و مذّاکره می باشد. اتخاذ سیاست قدرت هوشمند مبتنی بر طرحهای ابتکاری بود که شامل کاربست نیروی نظامی(تهدید به حمله)، دیپلماتیک(تداوم مذّاکره)، فشار اقتصادی(تحریم ها)، ارتباطات و اطلاعات(راهبرد جنگ سایبری)و جنگ ژئواکونومیک( ممانعت از سرمایه گذاری شرکت ها و کشورها در زمینه های نفتی و گازی در ایران)، که بطور همزمان بر علیه جمهوری اسلامی بکار گرفته شدند. بنابراین آنچه درباره سیاست خارجی دولت باراک حسن اوباما در قبال ایران برای ما مساله است این می باشد که رویکرد سیاست خارجی بارک حسن اوباما در قبال جمهوری اسلامی چگونه بوده است.
با به قدرت رسیدن باراک اوباما، دولت او به تدریج رویکرد تقابلی و یک جانبه گرایی دوران بوش را کنار نهاده و رویکردی تلفیقی( قدرت نرم + قدرت سخت)، یا به اصطلاح قدرت هوشمند را علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرد. در این دوره درچارچوب قدرت هوشمند، تیم اوباما طیفی از تحریم های فراگیر و چندلایه همراه با تهدید نظامی را علیه ایران بکار گرفتند. در مجموع ابعاد سیاست های تقابل گرایانه اوباما در قبال ایران در میان رؤسای جمهور سابق این کشور بی سابقه بوده است. اگر چه استراتژى اوباما انعطاف پذیرتر است، ولى مداخله جویانه تر، تحریمى بوده است. بعلاوه در این دوره اتهاماتی از قبیل حمایت از تروریسم، تلاش برای دست یافتن به سلاح هسته ای، ایجاد ناامنی در کشورهای همسایه مانند یمن، عراق و. به قوت خود ادامه یافت.
اوباما با رویکردی چندجانبه گرایانه و از طریق همکاری و همراهی متحدّین اروپایی خود به ویژه کشورهای 1+5 ، موفق شد در چهار سال نخّست ریاست جمهوری خود تحریم های شدیدی علیه ایران به ویژه در عرصه ی اقتصادی وضع کند و در چهار سال دوره دوّم با به قدرت رسیدن حسن روحانی به عنوان ریاست جمهوری ایران، اوباما سعی کرد در ارتباط به برنامه هسته ای و مسائل منطقه ای از جمله قضیه ی سوریه با ایران وارد مذاکره شود.
به طور کلی پژوهش حاضر درصدد است از زاویه ای جدید به کندوکاو و ارزیابی سیاست خارجی دوران باراک اوباما در قبال ایران با تاکید بر مؤلفه های قدرت هوشمند بپردازد که در نوع خود تا به حال کمتر تحقیقی درباره آن انجام گرفته است. بنابراین با توجه به اینکه در سالهای اخیر سیاست های ایالات متحده در تقابل با ایران بر محور قدرت هوشمند تدوین شده بود، برای فهم و درک بیشتر و بهرهگیری مناسب نیاز به تحقیق و پژوهش بیشتر را احساس کردیم.
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق:
اهمیت و ضرورت بررسی مؤلفه های قدرت هوشمند در رویکرد جدید امریکا در قبال ایران در این مسئله است که شناسایی ماهیّت و چرایی اتخاذ این راهبرد موجب می گردد که مسئولان و دستگاه دیپلماسی کشور ایران در تدوین و اتخاذ تصمیمات به روز باشند و عکس العمل های به موقع و عقلایی را در قبال سیاست خارجی امریکا اتخاذ نمایند.
ادبیات پژوهش:
تعدادی از پژوهشگران داخلی و خارجی به برخی جوانب و مولفه های قدرت هوشمند در دوره باراک اوباما اشاره داشته اند که مهمترین آنها عبارتند از: ارسلان قربان شیخ نشین و دیگران که در مقاله ای تحت عنوان ” قدرت هوشمند؛ تحول نوین قدرت در عصر جهانی شدن ” به این نتیجه می رسند که تحولات نظام جهانی با ایجاد تغییر در ماهیت و اشکال قدرت به عنوان اصلی ترین مؤلفه تعیین کننده جایگاه بازیگران در نظام جهانی، تأثیرگذاری بیشتر قدرت هوشمند نسبت به قدرت سخت و محدودیت های قدرت نرم را بر روند سیاست ها و تصمیم گیری های دولت ها را در راستای دستیابی به اهداف و منافع ملی ارتقا بخشیده است( قربانی شیخ نشین و دیگران: 1390).
بهاره سازمند و لقمان قنبری در مقاله ای تحت عنوان ” آمریکا و رویکرد تلفیقی به امنیت بعد از حادثهی11 سپتامبر”، بر این باورند که خطمشی آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی، به ویژه در سالهای اخیر، تلفیقی از راهبردهای نرمافزارانه توأم با تهدید سختافزارانه(یا همان قدرت هوشمند) بوده است .امریکا در کنار استفاده از شیوههای سختافزاری، درصدد بهرهگیری از ابزارهای نوین در مقابل ایران است و در همین راستاست که مباحثی چون دیپلماسی عمومی، دیپلماسی پنهان، بهرهگیری از رسانهها و شبکههای اجتماعی را برای مقابله با ایران در دستور کار خود قرار داده است.( سازمند و قنبری : 1391).
ابراهیم متقی در مقاله ای به نام “همکاری نامتقارن ایران و امریکا در دوران اوباما ” ، به این نتیجه می رسد که رویکرد سیاست خارجی باراک اوباما را میتوان گذار مجدد به واقعگرایی امنیتی دانست. زیرساخت نظریات واقعگراییِ امنیتی بر موازنهگرایی و تعادل قرار داد. اوباما توانست الگوی جدیدی را در رفتار سیاست خارجی مورد پیگیری قرار دهد که مبتنی بر موازنهگرایی، تعادل، همکاری، مشارکت و چندجانبهگرایی میبود(متقی: 1388). همین نویسنده در مقاله دیگری تحت عنوان ” نشانه ها و فرایندهای سیاست خارجی اوباما( 2009-2010)” به این جمعبندی می رسد که زمینه های تغییر در آمریکا از اواخر سال 2008 شکل گرفته