ونگ۲۰۰۶بررسی نقش هیات مدیره بیرونی و مالکیت نهادی در محدود کردن مدیریت سودنتایج تحقیق وی حاکی از این بود که بین مالکیت نهادی و مدیریت سود رابطه ای وجود ندارد.چانگ و همکاران۲۰۰۵مدیریت سود، جریان نقدی آزاد و نظارت برون سازمانیآن ها دریافتند زمانی که شرکت ها دارای جریان وجوه نقد آزاد بالا و فرصت های رشد پایین باشند، بین مالکان و مدیران در مورد چگونگی مصرف جریان وجوه نقدی آزاد تضاد وجود دارد، در نتیجه این گونه شرکت ها درگیر مشکلات نمایندگی ناشی از جریان وجوه نقدی آزاد هستند.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
-
- مقدمه
در این فصل به بیان روش تحلیل تحقیق پرداخته می شود و بیان میکند که به منظور بررسی فرضیات تحقیق از چه نوع روشی استفاده میگردد .سپس به بیان انتخاب جامعه آماری و چگونگی انتخاب نمونه آماری می پردازد. در ادامه شیوه ها و ابزار جمع آوری داده های مورد نیاز برای تحقیق توضیح داده می شود.
در قسمت متغیرهای مورد مطالعه، به تشریح متغیرهای مستقل، وابسته و کنترل با بهره گرفتن از مدلی که در تحقیق استفاده می شود پرداخته می شود. در این قسمت جزییات تمامی متغیرهای موجود که در آزمون وارد میشوند ذکر میشوند. در بخش پایانی فصل ، به روش یا روش های تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از طرق مختلف توضیح داده می شود.
-
- نوع پژوهش
کلیه تحقیقات علمی، بر اساس دو مبنای هدف، و ماهیت و روش گردآوری داده ها، طبقهبندی میشوند. تحقیقات بر مبنای هدف در سه دسته تحقیقات بنیادی، کاربردی و عملی قرار گرفته و بر مبنای ماهیت و روش، تحقیقات علمی را میتوان در پنج گروه تاریخی، توصیفی، علّی (پس رویدادی) و تجربی و همبستگی (همخوانی) قرار داد. با عنایت به طبقهبندی مذکور، میتوان این تحقیق را بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و بر مبنای ماهیت و روش، از نوع توصیفی- همبستگی به حساب آورد.
۳-۳- طرح مسئله تحقیق
صورت یک مسئله غالبا اساسی تر از حل آن است. حل مسئله ممکن است فقط مستلزم مهارت های تجربی و ریاضی باشد، حال آنکه طرح سوالات و بررسی مسائل قدیمی از دیدگاهی تازه، نیازمند ذهنی خلاق است و این نکته بیانگر آزمودگی فرد در علم است. هر پژو هش در واقع با قصد پاسخگویی و راه حل یابی برای یک مسئله اصلی در قالب یک پرسش ظهور کردهاست آغاز می شود. بدین لحاظ برای اینکه انسجام، هدفمندی و کاربردی بودن پژوهش حفظ شود، بایستی حول مسئله اصلی سازماندهی شود. بنابرین سوالات این تحقیق به صورت زیر میباشد:
سوال اول: آیا بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود رابطه متقابل و معناداری وجود دارد ؟
سوال دوم: آیا اندازه هیات مدیره بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
سوال سوم: آیا استقلال هیات مدیره بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
سوال چهارم: آیا دوگانگی مسئولیت مدیرعامل بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
سوال پنجم: آیا کیفیت حسابرسی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
سوال ششم: آیا مالکیت نهادی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
سوال هفتم: آیا مالکیت مدیریتی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر دارد؟
۳-۴- فرضیات تحقیق
فرضیه های آماری، جملات یا عباراتی هستند که با بهره گرفتن از نمادهای آماری و به صورت پارامتر نوشته
میشوند و نقش آن ها هدایت پژوهشگر در انتخاب آزمون آماری است. آزمون آماری فرایندی است که طی آن مجموعه ای از مقادیر متغیر تصادفی که به ازای آن ها باید H0 رد شود، تعیین میگردد. متغیر تصادفی که مقادیر آن ها برای انجام این عمل به کار می رود آماره آزمون نامیده می شود و مجموعه مقادیری از این متغیر تصادفی که به ازای آن ها H0 باید رد شود را ناحیه رد آزمون مینامند. آزمون به وسیله آماره آزمون و ناحیه رد مشخص می شود. با توجه به موارد فوق فرضیه آماری به دو شکل زیر بیان می شود:
الف) فرضیه صفر (H0): فرضیه ای که معمولاً پژوهشگر را به ارزشیابی فرضیه تحقیق قادر میسازد و از آنجایی که بیانگر عدم وجود هیچگونه رابطه بین دو متغیر است با رد آن می توان فرضیه های مخالف (جایگزین) را تأیید نمود.
ب) فرض مخالف (H1): اغلب منطبق بر فرضیه های تحقیق هستند و بیانگر انتظار پژوهشگر درباره نتایج تحقیق است.
بنابرین اولین گام جهت بررسی (آزمون) فرضیهها، تبیین فرضیه های آماری به صورت فرض صفر و مخالف است. پس متناسب با نوع آزمون آماری و سطح خطا و مقایسه با حداقل خطای محاسبه شده (prob) نسبت به تأیید یا رد فرض صفر که نقطه مقابل فرض مخالف (فرضیه تحقیق) است تصمیم گیری می شود (علیزاده سیدآبادی، ۱۳۹۳).
به منظور بررسی رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود و تاثیر ساختار سرمایه و حاکمیت شرکتی بر رابطه متقابل سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و با توجه به مبانی نظری بیان شده در فصول اول و دوم تحقیق حاضر، فرضیههایی به صورت زیر برای آزمون تدوین میشوند.
-
- بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود رابطه متقابل و معناداری وجود دارد.
-
- اندازه هیات مدیره بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
-
- استقلال هیات مدیره بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
-
- دوگانگی مسئولیت مدیرعامل بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
-
- کیفیت حسابرسی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
-
- مالکیت نهادی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
- مالکیت مدیریتی بر رابطه متقابل بین سطح جریان نقدی آزاد و مدیریت سود اثر معناداری دارد.
۳-۵- قلمرو مکانی و زمانی تحقیق
شرط لازم برای انجام هر پژوهشی در دسترس بودن اطلاعات است. در وضعیت کنونی ایران، اطلاعات مربوط به شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار در دسترس است. همچنین با توجه به معیارها و ضوابطی که سازمان بورس اوراق بهادار برای پذیرش، ادامه فعالیت و نحوه گزارشگری شرکتها تعیین کردهاست، اطلاعات مربوط به شرکتهای عضو بورس از کیفیت بالاتری برخوردار بوده، منسجمتر و همگنتر است. بنابرین قلمرو مکانی پژوهش حاضر، بورس اوراقبهادار تهران است.
قلمرو زمانی مورد مطالعه از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ میباشد.
۳-۶- جامعه مورد تحقیق
جامعه آماری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
۳-۷- نمونه آماری
نمونه آماری شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از شرایط زیر برخوردار باشند.
جدول (۳-۱): روند انتخاب نمونه آماری تحقیق
تعداد شرکت هایی که تا پایان سال مالی ۹۲ در بورس اوراق بهادار تهران عضو بوده اند
۴۷۵
محدودیت ها: