۳-۲- ۲- توپوگرافی
از نظر توپوگرافی شهرستان فومن از سه واحد توپوگرافیک تشکیل شده است:
جلگه ای: این ناحیه تا ارتفاع کمتر ۱۰۰ از متر را در برگرفته و به صورت شیبی ملایم از سمت شرق و شمال به طرف جنوب غربی ناحیه مورد مطالعه کشیده شده است.از ویژگیهای عمده این ناحیه شیب بسیار کم، تراکم زیاد جمعیت، توسعه اراضی زراعی و خاک مناسب ومرغوب می باشد. این ناحیه به علت قابلیتهای عالی برای زراعت محل سکونت بیش از ۷۰ درصد از ساکنان شهرستان فومن بوده که در طی سالیان جنگل ها تراشیده شده و به مزارع مختلف به خصوص شالیزار تبدیل شده است.۷/۷۸ در صد روستاها و۹/۷۸ جمعیت روستایی شدن در بخش جلگه ای استقرار یافته اند.
کوهپایه ای: این ناحیه دارای ۱۰۰ تا ۵۰۰ متر را تشکیل می دهد و در واقع دامنه های کوهپایه ای این شهرستان را در بخش غربی می پوشاند. این ناحیه در قسمت میانی منطقه مورد مطالعه ودر بخش جنوبی ناحیه جلگه ای قرار گرفته است. از ویژگیهای این ناحیه دامنه های کم شیب، ارتفاعات و مخروطه افکنه ای رودخانه های کوچک و عمده منطقه مانند قلعه رودخان، ماسوله رودخان، پلنگ ور، سیاه رود، گشت رود خان را در این قسمت قرار دارد. محله های کرد محله، ماکلوان، کمادول، حیدرآلات، شولم، کیش دره در این ناحیه قرار گرفته اند. از ناهمواریهای عمده در این ناحیه می توان کوه سرکش در غرب، کوه قلعه رنه در جنوب رودخانه قلعه رودخان، کوه تیمور در جنوب رودخانه تطف رود و کوه پلنگ دره در شمال رودخانه سیاه رود را نام برد از نظر پوشش گیاهی این منطقه پوشیده از جنگل می باشد. ناحیه کوهپایه ای ۱۹ روستا با ۹۵۶۲ نفر جمعیت(۵/۱۱ درصد و ۹/۱۳درصد جمعیت) را در خود جای داده است متوسط جمعیت روستاها در این قسمت ۵۰۳ نفر است.(سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان،۱۳۸۵ص ۱۵۹۲)
کوهستانی: این ناحیه از نقطه نظر ارتفاعات عمده منطقه در شمال تا ارتفاع ۲۳۰۰ متری قرار دارد. و از نظر توپوگرافیک این ناحیه فاقد دشتهای کوهستانی وسیع بوده و در مناطق محدود دشتهای کوهستانی وسیع بوده و در مناطق محدود دشتهای کوچکی را در خود جای داده است. ناحیه کوهستانی ۱۶ روستا با ۴۹۳۳ نفر جمعیت( ۶۹/۹ در صد روستا و ۱۷/۷ درصد جمعیت) در بخش کوهستانی استقرار یافته اند.
بررسی وضعیت فعالیت براساس عامل توپوگرافی بیانگر واقعیت است که در بخش جلگه ای عمده ترین فعالیت کشاورزی و در بخش کوهستانی نیز معیشت غالب دامی دارد و عامل توپوگرافی در توزیع و پراکندگی سکونتگاه های شهرستان بیانگر فعالیت بیشتر که به صورت فصلی که تابعی از جریانات جوی است می باشد. (نقشه شماره یک)
نقشه شماره دو- توپوگرافی شهرستان فومن
۳-۲-۳- آب و هوا
بررسی وضعیت آب و هوایی بر اساس اطلاعات مربوط به ایستگاه تبخیر سنجی قلعه رودخان در شهرستان فومن انجام شده است.
بارش: مجموع بارش سالانه ایستگاه قلعه رودخان ۱۶۸۶ میلی متر است از نظر توزیع بارندگی ماهیانه، شهریور ماه با متوسط ۲۶۴ میلیمتر دارای بیشترین میزان بارش و ماه خرداد با ۸۴ میلیمتر دارای کمترین میزان
بارش است. همانطور که مشاهده می شود روند بارندگی به این صورت است که کمترین ریزش در فصل بهار و بیشترین بارندگی در فصل پاییز می باشد، البته فصل تابستان با ۷۳/۴۹ میلیمتر بارندگی بعد از فصل پاییز دارای بارندگی زیادی می باشد (جدول شماره ۳-۱ و نمودار شماره ۳-۱)
جدول شماره ۳-۱- بارندگی در ایستگاه قلعه رودخان
ماه
سالانه
شهریور
مرداد
تیر
خرداد
اردیبهشت
فروردین
اسفند
بهمن
دی
آذر
آبان
مهر
بارش به
میلی متر
۲/۱۶۸۶