عوامل اقتصاد خرد
ج-1- نرخ ارز: تغییر نرخ ارز بر قیمت مواد اولیه وارداتی شرکتها و یا قیمت صادراتی محصولات صادراتی آن ها تأثیر خواهد گذاشت که به نوبهی خود بر سود شرکتها تأثیرگذار است. چنانکه در ایران کارخانهها بعد از سیاست تثبیت ارز در سال 74 مجبور به پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز مواد اولیه ای شدند که آن ها را در سالهای 71 و 72 مصرف کرده بودند و همین امر موجب خروج نقدینگی از کارخانهها شد (همان منبع، 22).
ج-2- نرخ مالیات: میدانیم که طبق ماده 143 قانون مالیاتهای مستقیم، شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران نسبت به عملکرد خود از پرداخت مالیات معاف هستند ولی سود سهامداران مشمول ماده 131 میباشد که بیان میدارد به غیر از معافیت 15 درصدی برای سهامداران جزء، بقیه سود سهام مشمول مالیات یا نرخ و ضرایب تصاعدی بالا میباشد؛ لذا مالیات تأثیر بسیار زیادی روی قیمتهای سهام خواهد داشت زیرا میتواند باعث کاهش سودآوری در سرمایه گذاری در سهام شود.
ج-3- سیاستهای انقباضی بانکها: هم چنانکه در بخش اقتصاد کلان گفتیم بانک مرکزی با سیاستهای انقباضی از طریق تحدید تسهیلات اعتباری و وام به شرکتهای صنعتی مشکلات نقدینگی چشمگیری را برای شرکتهای عضو بورس میتواند به وجود آورد به همین دلیل بانکها نیز که زیرمجموعه ای از بانک مرکزی هستند به خاطر همین سیاست، توانایی جبران کمبود نقدینگی شرکتها را ندارند و یا علاقه ای به این کار نشان نمیدهند؛ لذا شرکتهای پذیرفته شده در بورس به خاطر کمبود نقدینگی مجبور به تأمین نیاز مالی خود از روشهای دیگری هم چون افزایش سرمایه و یا عدم تقسیم سود میشوند که همین امر بر روی قیمت سهام تأثیرگذار خواهد بود.
ج-4- تورم: اصولاً در بازارهای بورس جهان رابطه ارزش سهام و تورم معکوس میباشد. تورم از چند جنبه بر قیمتهای سهام تأثیر میگذارد اول اینکه چنانچه نرخ تورم بالا باشد طبیعتاً سرمایه گذاران و سهامداران در جستجوی بازده های بالاتر از نرخ تورم هستند تا نه تنها قدرت خرید پول خود را از دست ندهند بلکه کسب سود هم بنمایند، حال چنانچه سهامی نتواند این انتظار سهامداران را برآورده نماید قیمت آن کاهش خواهد یافت. هم چنین تورم باعث خواهد شد که بازده واقعی سهام و قدرت خرید پول کاهش یابد در نتیجه سرمایهگذاران با دریافت اصل و فرع سرمایهی خود مقدار کالاها و خدمات بهتری میتوانند بخرند. اگر بعد از خرید اوراق قرضه و اوراق بهادار نرخ تورم افزایش یابد نرخ بهره نیز در بازار افزایش خواهد یافت و این افزایش نرخ بهرهی بازار موجب کاهش ارزش و قیمت اوراق بهاداری خواهد شد که قبلاً منتشر شده بود (همان منبع، 22).
2-7-1-2 عوامل سیاسی - نظامی
به تجربه ثابت شده که یکی از ویژگیهای بورس، تأثیر فوری مسایل سیاسی روی معاملات است، به عنوان مثال احتمال به قدرت رسیدن یک جناح سیاسی تندرو که با دیدگاه های حاکم بر شرایط اقتصادی فعلی مخالف است و یا فوت ناگهانی یکی از مقامات بلندپایه یک کشور و یا ملی کردن تمام یا بخشی از داراییهای خاص، همگی میتوانند جزو عوامل سیاسی موثر قرار بگیرند. هم چنین قطع رابطه سیاسی و اقتصادی با کشورها نیز میتوانند بر قیمت سهام موثر باشند به خصوص اگر آن کشور روابط اقتصادی تنگاتنگی با کشور مورد نظر داشته باشد. مسایلی مثل جنگ و صلح روی قیمتهای سهام تأثیر بسزایی دارند. نمونه بارز آن بحران 11 سپتامبر است که آثار آن را بر بازارهای مالی میتوان مشاهده کرد. نمونه دیگر آن که چنانچه در کشوری جنگ باشد به علت اینکه مردم آن کشور بیشتر به دنبال حفاظت از جان و مال خود هستند معمولاً پس اندازهای خود را به صورت نقد و طلا و یا ارزهای معتبر نگهداری میکنند و دنبال سرمایه گذاری نیستند ولی برعکس در زمان صلح به دنبال سرمایه گذاریهای مختلف و افزودن به سرمایه های خود میباشند (همان منبع، 21).