دارند و به طور مؤثری توسط ناقلین شته ای گسترش می یابند . ویروس هایpoaceaeمیزبانی وسیعی در تیره
از بیش از ۵۰ کشور دنیا گزارش شده اند . گزارشهای اولیه این بیماری تنها BYD گرده کوتولگی زرد جو
براساس مشاهده علائم بوده است و در بسیاری از موارد چنین مشاهداتی با آزمونهای سرولووژیکی و انتقال با شته تأیید شده است .
ایجاد آلودگی اولیه معمولاً توسط شته های بالدار و انتشار ثانویه در داخل محصول در اثر حرکت شته های بدون بال می باشد . محدوده انتشار آلودگی تحت تأثیر شرایط محیطی و فاکتورهایی از قبیل تتش گیاهان ، مرحله رشدی گیاهان ، مرحله رشد شته ، تراکم جمعیت شته ، تولید مثل ، بقا و رفتار شته و وجود دشمنان و عوامل بیماری زای طبیعی قرار می گیرد .
با افزایش تحش خشکی و دما زمان تغذیه شته از گیاه افزایش می یابد اما مدت زمان تغذیه دهش تغییر نمی یابد. در این حالت تعداد گیاهان آلوده شده توسط شته افزایش می یابد اما به دلیل پخش دایره دار از گیاه مرکز به اطراف فاصله ای که شته طی می کند ثابت می ماند .
به طور کلی فاکتورهای محیطی در انتشار ثانویه بیشتری دارند . باران و باد باعث جابجایی شته ها از روی گیاهان می شود اما باران شدید باعث مرگ آنها می شود . اثر دما در انتشار کمتر از باران و باد است .
شته ها معمولاً به صورت بالغ روی گراس ها
نسبت بهS.arenaeیا غلات زمستانه ، زمستانگذرانی می کند . و در بهار به عنوان ناقل عمل می نماید . شته
در زمستانگذرانی موفق تر است و در انتشار ثانویه ویروس نقش اصلی دارد . R.padi
اپیدمی بیماری معمولاً در آب و هوای خنک و مرطوب که شرایط برای رشد گراس ها و غلات و همچنین تکثیر و مهاجرت شته ها مناسب می باشد ، اتفاق می افتد . بیماری در داخل یک مزرعه تحت تأثیر فاکتورهای متعددی مانند اندازه مزرعه ، خصوصیات توپوگرافی ، شرایط محیطی و متفاوت بودن ناقلین شته ای پخش یکنواختی ندارد .
از بقیه بیشتر است و از همه قاره ها گزاراش شدهPAVمطالعات نشان می دهد که به طور کلی فراوانی جدایه
است .
اهمیت اقتصادی بیماری کوتولگی زرد جو
بسیار جدی است . به طور کلی خسارت ایجاد شده درBYDVدر بعضی مناطق خسارت ناشی از آلودگی به
گندم ، یولاف و جو در سراسر دنیا قابل توجه است . عموماً آلودگی در یولاف و جو شدید تر از گندم می باشد . شدت بیماری در یک محصول به فاکتورهای مختلفی مانند رقم گیاه ، زمان آلودگی ، تعداد ناقل و شرایط محیطی بستگی دارد . براساس مطالعات انجام شده می توان نتیجه گرفت که بیماری کوتولگی زرد جو عامل محدود کننده ای در تولید غلات در بسیاری از نقاط غله خیز دنیا می باشد . بعضی خصوصیات گیاه از تحت تأثیر قرار می گیرد .BYDVقبیل طول گیاه ، تعداد دانه ، اندازه ، وزن ، کیفیت و عملکرد با آلودگی
به عنوان آفت زرد خسارت وارد می کند .میزان خسارت این بیماریBYDVهر جایی که غلات کشت می شود
از سا
پژوهش های انجام شده با موضوع گندم_۲- فایل ۶