۲) بازده حقوق صاحبان سهام:
در بین معیارهای عملکرد حسابداری، بازده حقوق صاحبان سهام از پرطرفدارترین و پرکاربردترین معیارهای عملکرد حسابداری است. برخی محققان امکان تفکیک بازده حقوق صاحبان سهام به نسبتهای سودآوری، گردش دارایی و اهرم مالی به واسطه تحلیل دوپونت را دلایل شهرت این معیار در بین تحلیلگران، مدیران مالی و سهامداران برشمردهاند. فرمول محاسبه بازده حقوق صاحبان سهام و نسبتهای مستتر در آن به صورت رابطه (۳-۱۱) است (دوت و دوتویت، ۲۰۰۷):
ROE = = * * (3-11)
ROE: بازده حقوق صاحبان سهام
NI: سود خالص
Sales: فروش
Asset: ارزش دفتری دارایی ها
Equity: ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام
۳) حاشیه سود:
این نسبت را حاشیه سود خالص هم مینامند و به وسیله آن، سودآوری هر ریال از فروش را محاسبه می کنند؛ به این ترتیب که مقدار «سود پس از کسر مالیات» را بر خالص فروش تقسیم می کنند.
= حاشیه سود (۳-۱۲)
نسبت حاشیه سود، نتیجه روابط متقابل میان سه عامل است: ۱) حجم فروش؛ ۲) سیاست قیمت گذاری؛ ۳) ساختار هزینه. حسابداران شرکت ممکن است دریابند که حاشیه سود شرکت مطلوب نیست، ولی به طور دقیق ندانند نقش هر یک از سه عامل در پایین بودن حاشیه سود چیست (نوو، ۱۳۸۹، ۵۱).
۳-۶- روش گردآوری اطّلاعات و داده ها
گردآوری داده های مورد نیاز پژوهش، یکی از مراحل اساسی آن است و به لحاظ اهمیت آن، باید به طور دقیق تعریف و مشخص شود. مرحلۀ گردآوری داده ها، آغاز فرآیندی است که طی آن پژوهشگر یافتههای میدانی و کتابخانهای را گردآوری می کند و سپس به خلاصهسازی یافته ها از طریق طبقه بندی و سپس تجزیه و تحلیل آنها می پردازد و فرضیه های تدوین شده خود را مورد ارزیابی قرار میدهد و در نهایت نتیجه گیری می کند و پاسخ مسأله پژوهش را به اتکای آنها مییابد. به عبارت دیگر، پژوهشگر به اتکای داده های گردآوری شده حقیقت را آن طور که هست کشف می کند. بنابراین، اعتبار داده ها اهمیت بسیاری دارد، زیرا داده های غیر معتبر مانع از کشف حقیقت می شود و مسأله و مجهول مورد نظر پژوهشگر به درستی معلوم نمی شود و یا تصویری انحرافی و ناصحیح از آن ارائه خواهد شد. برای حفظ اعتبار داده های گردآوری شده، پژوهشگر باید داده های صحیح را با دقت تمام گردآوری کند (حافظ نیا، ۱۳۸۵، ۱۶۲).
در این پژوهش برای جمعآوری اطّلاعات مربوط به مباحث تئوریک مانند تعریف مسأله و بیان اصلی تحقیق و همچنین ادبیات موضوع تحقیق از مطالعات تجربی منتشر شده در مجلات (علمی و فصلنامهها)، گزارشهای تحقیق و پایان نامه ها، کتابها، مقالات منتشرشده استفاده شده و برای گردآوری داده های مربوط به متغیرهای تحقیق از منابع و پایگاههای اطّلاعاتی مختلف از جمله صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتها در سایت کدال (www.Codal.ir) و سئو (www.Seo.ir) استفاده شده است.
۳-۷- روش تجزیه و تحلیل داده ها
داده ها به عنوان آگاهی های خام و پردازش نشده، ابتداییترین شناخت پژوهشگر پیرامون پاسخهای احتمالی هستند که در رابطه با مسأله تحقیق مطرح شده اند. لذا پژوهشگر پس از دستیابی به این داده ها، با توجه به ماهیت آنها و ساختار و قالب فرضیه ها، با این سؤال روبرو می شود که از چه طریقی این داده ها را طبقه بندی، پردازش و در نهایت تحلیل کند تا بتواند فرضیه ها را که حالت پاسخهای احتمالی و موقتی برای مسأله تحقیق دارا هستند، تعیین تکلیف نماید (خاکی، ۱۳۸۴، ۱۶۰).
برای تجزیه و تحلیل داده ها، با توجه به ماهیت آنها، روشهای مختلفی وجود دارد که پژوهشگر باید به کاربرد و سنخیت این روشها توجه کند تا در نهایت بتواند استنتاجها و نتیجه گیریهای معتبر و دقیقی را به عمل آورد (همان منبع).
پس به طور کلی میتوان گفت که در تجزیه و تحلیل داده ها یک بعد کمّی وجود دارد که آن محاسبات آماری خاص است و یک بعد کیفی، که آن تحلیلها، استدلالها، و استنتاجهایی است که بر نتایج محاسبات آماری صورت میپذیرد تا بتوان در نهایت آن را به جامعۀ آماری تعمیم داد (همان منبع).
در این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و انجام آزمون فرضیه های تحقیق از روش تحلیل رگرسیون (با بهره گرفتن از تکنیک پنل دیتا) استفاده شده است. لذا بدین منظور در این تحقیق پس از اجرای مرحله تحقیق کتابخانهای و میدانی و استخراج اطّلاعات کافی از نمونهها و محاسبه ارزشهای هریک از متغیرها با بهره گرفتن از نرم افزارهایExcel ، با بهره گرفتن از نرم افزارهای SPSS21، EViews8 (برای آزمون پنل دیتا) و Stata11 (به منظور انجام آزمون ناهمسانی واریانسها و آزمون خود همبستگی) به تجزیه و تحلیل یافته ها و آزمون فرضیه ها پرداخته شده است.
در ادامه فصل مفروضات مدل رگرسیون خطی که برای انجام آزمونها مورد نیاز است و نیز توضیحات مختصری در مورد داده های پنلی و مزایای بکارگیری آنها و نیز روشهای مورد استفاده جهت آزمون داده های پنلی، تشریح خواهد شد.
۳-۸- مفروضات مدل رگرسیون خطی
۳-۸-۱- فرض عدم همخطی
همخطی وضعیتی است که نشان میدهد یک متغیر مستقل تابعی خطی از سایر متغیرهای مستقل است. اگر همخطی در یک معادله رگرسیون بالا باشد، بدین معنی است که بین متغیرهای مستقل همبستگی بالایی وجود دارد و ممکن است R-Square مدل دارای اعتبار بالایی نباشد. به عبارتی دیگر، با وجود آن که مدل خوب به نظر میرسد، ولی دارای متغیرهای مستقل معنیداری نمی باشد. در این پژوهش برای بررسی همخطی بین متغیرهای مستقل از آزمون همبستگی بین متغیرهای مستقل استفاده می شود. برای پذیرش عدم همخطی بین متغیرهای مستقل، باید همبستگی شدیدی بین متغیرهای مستقل (بالای ۷/۰) وجود نداشته باشد.
۳-۸-۲- فرض همسانی واریانسها
فرض می شود که واریانس خطاها مقدار ثابتی است که معمولاً با نشان داده می شود. این فرض به همسانی واریانسها معروف است. اگر خطاها، واریانس ثابت نداشته باشند، گفته می شود آنها ناهمسان هستند. در این پژوهش برای تشخیص ناهمسانی واریانسها از نرم افزار Stata و آزمون LR[49] استفاده می شود. در این آزمون فرض صفر مبتنی بر همسانی واریانسها و فرض یک مبتنی بر ناهمسانی واریانسها است. اگر آماره آزمون از مقدار بحرانی (۵%) کوچکتر باشد، فرض صفر مبنی بر همسانی واریانسها رد خواهد شد، به عبارت دیگر در این حالت ناهمسانی واریانسها وجود خواهد داشت.
H۰: همسانی واریانسها
H1: ناهمسانی واریانسها
۳-۸-۳- فرض عدم وجود خود همبستگی
در مدلهای رگرسیون فرض بر آن است که جملات خطا از دورهای به دوره بعد مستقل میباشند، اما در بسیاری از موارد، جملات خطا در دوره های مختلف همبستهاند. در چنین مواردی جملات خطا اصطلاحاً دارای خود همبستگی یا همبستگی سریالی هستند. برای بررسی آن که در یک مدل رگرسیون، جملات خطا خود همبسته میباشند یا خیر، از نرم افزار Stata و آزمون [۵۰]LM استفاده می شود. اگر آماره آزمون از مقدار بحرانی (۵%) کوچکتر باشد، فرضیه صفر مبنی بر عدم وجود خود همبستگی رد می شود. بنابراین در این حالت خود همبستگی وجود دارد.
H۰: عدم وجود خود همبستگی
H1: وجود خود همبستگی
لازم به ذکر است که چنانچه خود همبستگی بین متغیرها مورد تأیید قرار گرفت، جهت رفع خود همبستگی بین متغیرها، اگر مدل اثرات ثابت انتخاب شود، از پارامتر AR1 استفاده می شود؛ و چنانچه مدل اثرات تصادفی انتخاب شود، از روش تصادفی با در نظر گرفتن AR۱ برای رفع خود همبستگی بین متغیرها استفاده می شود.
۳-۹- تعریف داده های پنلی
قبل از پرداختن به روشهای آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه ها ابتدا لازم است توضیحی در خصوص داده های پنلی و مزایای آنها ارائه شود:
داده های پنلی[۵۱] به مجموعه ای از داده ها گفته می شود که بر اساس آن مشاهدات به وسیله تعداد زیادی از متغیرهای مقطعی (N) که اغلب به صورت تصادفی انتخاب میشوند، در طول یک دوره زمانی مشخص(T) مورد بررسی قرار گرفته باشند، (N*T) دادۀ آماری را داده های پنلی یا داده های مقطعی- سری زمانی مینامند. به این دلیل که داده های پنلی در برگیرنده هر دو جنبه داده های مقطعی و سری زمانی میباشند، بکارگیری مدلهای توضیح دهنده آماری مناسبی که ویژگیهای آن متغیرها را توصیف کند، پیچیدهتر از مدلهای استفاده شده در داده های مقطعی و سری زمانی است.
۳-۱۰- مزایای داده های پنلی
دادههای پنلی دارای مزایای فراوانی نسبت به داده های مقطعی یا سری زمانی هستند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
-
- داده های مقطعی و سری زمانی صرف، ناهمسانیهای فردی را لحاظ نمیکنند، لذا ممکن است که تخمین تورشداری به دست دهند، در حالی که در روش پنل میتوان با لحاظ کردن متغیرهای مخصوص انفرادی[۵۲] این ناهمسانیها را لحاظ کرد.
-
- داده های تابلویی دارای اطّلاعات بیشتر، تغییرپذیری بیشتر، همخطی کمتر، درجه آزادی بالاتر و کارایی بالاتر نسبت به سری زمانی و داده های مقطعی میباشند. به خصوص اینکه یکی از روشهای کاهش همخطی، ترکیب داده های مقطعی و زمانی به صورت داده های تابلویی میباشد.
-
- با مجموعه داده های تابلویی، میتوان اثراتی را شناسایی و اندازه گیری کرد که در داده های مقطعی محض یا سری زمانی خالص قابل شناسائی نیست. گاهی استدلال می شود داده های مقطعی، رفتارهای بلندمدت را نشان می دهند، در حالی که در داده های سری زمانی بر اثرات کوتاهمدت تأکید می شود. با ترکیب این دو خصوصیت در داده های تابلویی، که خصوصیت متمایز پنل دیتاست، ساختار عمومیتر و پویاتری را میتوان تصریح و برآورد کرد (مهرگان و اشرف زاده، ۱۳۸۷، ۴۱).
-
- داده های تابلویی که بر حسب بنگاهها، خانوارها و افراد جمعآوری میشوند، ممکن است دقیقتر از داده های مشابه اندازه گیری شده در سطح کلان باشند. بنابراین، تورشی که ممکن است در داده های کلان حاصل شود، در داده های تابلویی حداقل میگردد (بالتاجی، ۲۰۰۵، ۴).
-
- داده های پنلی از طریق فراهم کردن تعداد داده های زیاد، تورش را پائین میآورد (گجراتی، ۲۰۰۴، ۶۳۸).
-
- مطالعه مشاهدات به صورت داده های پنلی، وضعیت بهتری برای مطالعه و بررسی پویایی تغییرات نسبت به سری زمانی و مقطعی داراست.
۳-۱۱- روشهای آماری مورد استفاده جهت آزمون داده های پنلی در EViews