زن
۵/۸۶۱۴۱مرد۰/۱۰۰۱۶۳مجموع
.
شکل۴-۴ : درصد فراوانی آزمودنیها بر حسب جنسیت
۴-۳- بررسی پایایی پرسشنامه با بهره گرفتن از آلفای کرونباخ
میزان پایایی را با بهره گرفتن از روش آلفای کرونباخ برای هر کدام از متغیرهای پژوهش(اختیارات سرمایهگذاری، عدم اطمینان، نرخ بهره بدون ریسک، کیفیت اطلاعات در دسترس و هزینه های سرمایهگذاری) به شرح زیر به دست آوردهایم، از آنجایی که آلفای کرونباخ متغیرهای پژوهش همه در سطح بالایی به دست آمدهاند، بنابرین قابلیت اعتبار یا پایایی پرسشنامه مورد تأیید قرار گرفت. نتایج در جدول ۴-۵ آمده است.
جدول ۴-۵ : ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای پژوهش
متغیرهای پژوهش
ضریب آلفای کرونباخ
اختیارات سرمایهگذاری
۸۷۹/۰
عدم اطمینان
۷۴۱/۰
نرخ بهره بدون ریسک
۶۹۹/۰
کیفیت اطلاعات در دسترس
۶۹۸/۰
هزینه های سرمایهگذاری
۷۹۵/۰
۴-۴- بررسی متغیرهای اصلی پژوهش
داده های پرسشنامه علمی هستند، داده های مربوط به متغیرهای مستقل[۴۲] مانند: عدم اطمینان، نرخ بهره بدون ریسک، کیفیت اطلاعات در دسترس و هزینه های سرمایهگذاری و متغیر مستقل که همان میزان کاربرد اختیارات سرمایهگذاری است توسط سوال از مدیران شرکتها سنجیده شده است و میانگین[۴۳] و انحراف معیار[۴۴] متغیرهای اصلی پژوهش در جدول ۴-۶ آمده است.
جدول ۴-۶ : میانگین و انحراف معیار متغیرهای پژوهش
متغیرهای پژوهش
میانگین
انحراف معیار
کاربرد اختیارات سرمایهگذاری
۵۷/۲
۵۳۴/۰
عدم اطمینان
۴۸/۲
۷۶۱/۰
نرخ بهره بدون ریسک
۶۳/۲
۵۹۳/۰
کیفیت اطلاعات در دسترس
۵۷/۲
۸۰۵/۰
هزینه های سرمایهگذاری
۵۹/۲
۵۴۹/۰
۴-۵- بررسی فرضیههای پژوهش
در ابتدا باید برای پذیرش و یا رد فرضیههای تحقیق با استفاده ضریب همبستگی پیرسون همبسته بودن متغیرها را نشان میدهیم و در ادامه برای متغیرهای مستقلی که با متغیر کاربرد اختیارات سرمایهگذاری همبسته هستند رگرسیون خطی را انجام میدهیم.
۴-۵-۱- ضریب همبستگی پیرسون بین متغیر استفاده از اختیارات سرمایهگذاری و سایر متغیرهای مستقل
ضریب همبستگی[۴۵]، آمارهای است که جهت اندازهگیری قدرت یا درجهی یک رابطه خطی بین دو متغیر به کار میرود. مشهورترین ضریب همبستگی، همبستگی پیرسون[۴۶] است. این ضریب به گونهای تعریف شده است که مقادیری بین ۱- تا ۱ را میگیرد. هر چه مقدار آن بدون توجه به علامت آن بزرگتر باشد، میزان همبستگی دو متغیر بیشتر است. زمانی یک همبستگی کامل رخ میدهد که بتوان مقدار یک متغیر را از روی مقدار متغیر دیگر دقیقا پیشبینی کرد. در این حالت ضریب همبستگی پیرسون ۱ یا ۱- خواهد بود. هنگامی که رابطه بین دو متغیر وجود ندارد، ضریب پیرسون تقریبا صفر خواهد شد(آذر،۴۷،۱۳۸۵)
ضریب همبستگی پیرسون بین متغیر کاربرد اختیارات سرمایهگذاری و سایر متغیرهای مستقل در جدول ۴-۷ آمده است، با توجه به اینکه p-مقدار[۴۷] به دستآمده مربوط به همه آزمونها در جدول ۴-۷ ، از ۰۵/۰ کمتر است، پس نتیجه میگیریم که بین متغیر کاربرد اختیارات سرمایهگذاری و هر چهار متغیر مستقل رابطه خطی وجود دارد، که مقدار همبستگیها نیز در جدول آمده است.
در واقع ما آزمون زیر را انجام میدهیم:
r، مقدار همبستگی بین دو متغیر را نشان میدهد و H0 یعنی بین دو متغیر هیچ رابطه خطی وجود ندارد، و چون در اینجا برای هر چهار آزمون سطح معنیداری حاصل از آزمون از۰۵/۰ کمتر شده پس در همه چهار آزمون فرضیه H0 رد میشود و نشاندهنده رابطه خطی بین متغیر کاربرد اختیارات سرمایه گذاری و چهار متغیر وابسته دیگر است.
جدول ۴-۷ : ضریب همبستگی پیرسون
کاربرد اختیارات سرمایهگذاری
متغیرهای مستقل
ضریب همبستگی
p-مقدار
عدم اطمینان
۷۸۷/۰
۰۰۰/۰
نرخ بهره بدون ریسک
۸۲۳/۰
۰۰۰/۰
کیفیت اطلاعات در دسترس
۷۸۹/۰
۰۰۰/۰
هزینه های سرمایهگذاری
۷۵۲/۰
۰۰۰/۰
حال با توجه به اینکه متغیر کاربرد اختیارات سرمایهگذاری و همه چهار متغیر مستقل دیگر همبسته هستند از رگرسیون خطی استفاده شده است، بنابرین باید پیشفرضهای مدل رگرسیون خطی رعایت شده باشند. در هر مدل رگرسیون خطی چند پذیره داریم که با فرض درستی آن ها نتایج رگرسیون معتبر هستند. باقیماندهها[۴۸]، تفاوت بین مقدار مشاهده شده متغیر وابسته[۴۹] و مقداری که توسط خط رگرسیون پیشبینی میشود، هستند. بخش مهمی از آنالیز رگرسیون[۵۰] بررسی پذیرههای رگرسیون یعنی خطی بودن، نرمال بودن، ثابت بودن واریانس و مستقل بودن مشاهدات است. با بررسی توزیع باقیماندهها و روابط آن با سایر متغیرها میتوان صادق بودن فرضهای رگرسیون را تعیین نمود.
تذکر: همه فرضیههای تحقیق پذیرفته شدهاند، در بخش بعد در ابتدا به دنبال ارائه یک رابطه خطی تک متغیره بین متغیر کاربرد اختیارات سرمایه گذاری و چهار متغیر مستقل دیگر هستیم و سپس رگرسیون خطی چند متغیره[۵۱] بین متغیر کاربرد اختیارات سرمایه گذاری و چهار متغیر مستقل دیگر ارائه میدهیم.
۴-۵-۲- ایجاد مدل رگرسیون برای متغیر کاربرد اختیارات سرمایه گذاری و متغیر عدم اطمینان محیطی
۴-۵-۲-۱- بررسی نرمال بودن
برای بررسی اینکه آیا یک نمونه متعلق به جامعه نرمال میباشد، میتوان از نمودارهایی که به وسیله گزینه نمودارهای احتمال نرمال در نرمافزار SPSS قابل دسترس میباشند، استفاده کرد. اگر داده ها مربوط به نمونهای از یک جامعه نرمال باشند، انتظار داریم که نقاط کم و بیش روی یک خط مستقیم قرار بگیرند. نمودار ۴-۵، نمودار P-P[52] را نشان میدهد. در نمودار مذکور روندی مشاهده نمیشود، بنابرین فرض نرمال بودن مدل پذیرفته میشود.
همچنین با بهره گرفتن از مشاهده نمودار فراوانی باقیماندههای استاندارد شده(نمودار ۴-۶) میتوان نرمال بودن توزیع داده ها را بخوبی مشاهده نمود.
شکل۴-۵ : نمودار P-P مربوط به مدل
شکل۴-۶ : نمودار هیستوگرام مربوط به مد
۴-۵-۲-۲- بررسی ثابت بودن واریانس
برای بررسی ثابت بودن واریانس متغیر وابسته برای تمام متغیر مستقل، میتوان از نمودار باقیماندههای استاندارد شده در مقابل مقادیر پیشبینی شده استفاده نمود. اگر واریانس ثابت باشد، الگویی در نقاط مربوط به داده ها مشاهده نخواهد شد. باید چنین بنظر برسد که اکثر باقیماندهها به صورت تصادفی اطراف خط افقی صفر پراکنده شدهاند.
شکل۴-۷ : آزمون ثابت بودن مدل (پراکنش متغیر وابسته)
۴-۵-۲-۳- بررسی خطی بودن
نخستین گام در تحلیل رگرسیون، رسم نمودار پراکنش متغیر وابسته در مقابل متغیر مستقل است. تنها هنگامی باید یک مدل رگرسیون خطی را پردازش کرد که در این نمودار نقاط اطراف یک خط مستقیم جمع شوند که در شکل ۴-۸ این امر کاملا واضح است.
شکل۴-۸ : آزمون خطی بودن واریانس مربوط به مدل
۴-۵-۲-۴- بررسی مستقل بودن