سوال طراحی و بین جامعه آماری (کارکنان شعب بانک ملی)بطور تصادفی به تعداد 181 نمونه توزیع گردیده است. روش بکار رفته دراین پژوهش، روش توصیفی- پیمایشی میباشد. برای آزمون فرضیات از روش تحلیل مسیر بهره گرفته و از نرم افزارAMOS, DEA Maser,DEA Solver برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده شدهاست. نتایج حاصل از تحقیق تاثیر منفی و معنادار ریسک را بر بهره وری نشان میدهد.
واژگان کلیدی: بهرهوری، تحلیل پوششی داده ها، ریسک مالی، ریسک عملیاتی، ریسک بازرگانی، ریسک سوانح و حوادث.
مقدمه
در جهان امروزی مقوله ریسک در تمام کشورها استفاده میشود و مدیریت آن برای بانکها تا آنجا دارای ارزش میباشد که آنها در راستای مشتری مداری و جلب اطمینان سهامداران، روشهای مورد استفاده خود را در زمینه مدیریت ریسک، عملیات و نتایج بانک به صورت زمانبندی شد، منتشر می کنند(ژورین[1]،2003). این بانکها مدیریت ریسک را به کمیتهای واگذار کرده و با مدیریت اعضای هیات مدیره بر این کمیته، لزوم اجرای تصمیمات این کمیته را برای کل سازمان لازم الاجرا مینمایند(جاگی[2] و همکاران،2006). یعنی برای ارزیابی منطقی و تصمیم گیری در مورد یک مشتری، ابتدا وی را در بانک خودش، سپس در بین دیگر بانکهای داخل کشور و در آخر در سطح جهانی و در مبادلات بین المللی به طور بسیار دقیق ارزیابی مینمایند، تا هرچه بهتر نوع تسهیلات ارائه شده و همچنین قدرت باز پرداخت مشتری را پیش بینی کنند تا درصد مطالبات معوق بانکی نسبت به کل تسهیلات ارائه شده در هر بانک در سطح بسیار ناچیز باقی بماند(فرانسیس[3] و همکاران،2008). ریسک یا خطر، احتمال محقق نشدن پیش بینی های آینده تعریف میشود. به عبارت دیگر ریسک در هر حیطه ای قابلیت مطرح شدن دارد که یکی از مهمترین این حیطهها، بانکها هستند که به علت اهمیت به سزایی که در نظام اقتصادی دارند مورد توجه خاص قرار میگیرند(دافی[4]،2003). زیرا بانکها هر روزه در عملیات گوناگون خود با انواع مختلف ریسک روبه رو میشوند. لذا دلایل وجود ریسک در بانکها را با نوع کارکرد آن میتوان به راحتی توجیه کرد چرا که بانکها از یک سو سرمایههای مردم را که در قبال آن مسوولیت دارند، جمع آوری کرده و از سوی دیگر با بهره گرفتن از این سرمایهها اقدام به انجام عملیات بانکی و فعالیتهای اقتصادی مینمایند(ابوالحسنی و حسنی مقدم،1388). اگرچه مؤلفههای اصلی مدیریت ریسک شامل تشخیص، سنجش و پایش و مدیریت انواع ریسک هستند، اما این هدفها هنگامی اجرایی میشوند که نظام کارامد پدید آید(توجه شود پروسه مدیریت ریسک برای انواع ریسک در یک بخش مالی به فعالیتها، اندازه و میزان پیشرفتگی این بخش بستگی دارد). با توجه به پیشنهادها و توافقهای کمیته بال پروسه مدیریت ریسک در بانکها شامل سه جزء است:
اجرای مدیریت ریسک فراگیر و سیاستهای مناسب؛
اطمینان از پروسه سنجش، کاهش و پایش ریسک بهطور کارا؛
کنترلهای داخلی مناسب(اندسون[5]،2002).
بهصورت یک نتیجه کلی میتوان پروسه و فرایند مدیریت ریسک را اینطور خلاصه کرد:
تشخیص ریسک؛
اندازهگیری ریسک؛
بررسی روشهای مقابله با ریسک و انتخاب بهترین روش؛
اجرای روش؛
نظارت بر اجرای بهینه مدیریت ریسک(ﻣﯿﭽﺎﻟﺴﮑﯽ[6]، 2011).
1-2 بیان مساله پژوهش
مسئله ارزیابی واحدها و کاهش ریسک از دیرباز مورد توجه مدیران بوده است. امروزه به دلیل پیچیدگی مسائل، حجم بسیار اطلاعات و عملیات، اثرات عوامل خارجی بر عملکرد، رقابت شدید جهانی، تغییرات ناگهانی خط مشی به علت برخورد با مشکلات حاد و در نتیجه اینها افزایش ریسک، همه عواملی هستند که بدون برخورد علمی با آنها راهکارهای مناسبی در جهت بهرهوری بهتر عاید نمی شود(ریچاردسون[7] و همکاران،2005). در سالهای اخیر برای ارزیابی عملکرد نهادها و دیگر فعالیتهای رایج در زمینه های مختلف، کاربردهای متفاوتی از تحلیل پوششی داده ها (DEA) شدهاست و علت این مقبولیت نسبت به سایر روشها، آن است که امکان بررسی روابط پیچیده و اغلب نامعلوم بین چندین ورودی و چندین خروجی(معمولا اندازه ناپذیر) در فعالیتهایی نظیر عملکرد بانک وجود دارد(توماس[8] و همکاران،2000). هرگونه اقدامی در جهت بهبود و ارتقا کارایی سیستم بانکداری، موجب خواهد شد که جریان پس انداز، سرمایهگذاری و تخصیص منابع، بهبود یابد و امکانات بالقوه، پراکنده و نهفته در کشور برای پیشرفت و رفاه عمومی به کار گرفته شود(چانگ[9] و همکاران،2010). یکی از مهمترین مباحث در صنعت بانکداری، مبحث کارایی و ریسک میباشد. هر جا که آینده ناشناخته باشد، ریسک وجود دارد. از این رو،کسانی میتوانند آیندهای مطمئن را برای خود و سازمان خویش رقم بزنند که بتوانند با برنامه ریزی و تحلیلهای صحیح، شناخت خود را افزایش دهند. لذا امروزه وقتی در مورد مدیریت ریسک صحبت میشود، هدف از بین بردن ریسک نیست، بلکه شناسایی و تعیین هزینه های ناشی از آن است. این در حالی است که مدیریت ریسک خود به تنهایی معنایی را در بر ندارد زیرا ریسک، متغیری است که می تواند بر دیگر شرایط بنگاه مانند سود، کارایی و. تاثیر بگذارد( دیپانکار[10] و همکاران،2009). مدیریت ریسک در وهله اول مستلزم شناسایی ریسکهای فعالیت بانکی میباشد. ریسکهایی که بانکها با آن مواجه میباشند، به طور عمده به چهار دسته کلی ریسکهای مالی، عملیاتی، تجاری و حوادث تقسیم میشوند(نور واتی[11]،2010). با توجه به ضروریت مدیریت ریسکها در صنعت بانکداری که نقدینگی را برای بانک در پی دارند؛ بر این اساس، توجه بر بهرهوری در بانک ها و نیز اهمیت کنترل انواع ریسکها، از اهمیت بسزایی برخوردار است. براین اساس هدف این پژوهش، ارزیابی مدیریت مولفههای ریسک و مدیریت بهره وری در بانک با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده ها است و میکوشد عوامل و متغیرهای موثر در بهره وری را شناسایی و معرفی کند. و این سوال مطرح میگردد که تا چه اندازه استفاده از تحلیل پوششی داده ها(DEA) می تواند این ارتباط را ایجادکند؟ برای پاسخ به این سوال، در این پژوهش به بررسی وضعیت بانک ملی در تابستان سال 1394پرداخته میشود.
اهمیت و ضرورت انجام پژوهش
امروزه شرکتها در محیط پیچیده و متغیری فعالیت می کنند. در این شرایط شرکتها برای دستیابی به اهداف خود و کاهش اثر نامطلوب نوسانات، برای مدیریت ریسکهایی که با آن مواجهند، اهمیت زیادی قائل هستند. ماهیت کسب وکار و ارائه خدمات مالی، پذیرش ریسک است زیرا بدون پذیرش ریسک قادر به سودآوری و رشد نیستند. با توجه به ماهیت کسب و کار و ارائه خدمات مالی، مدیریت ریسک برای این نوع شرکتها از اهمیت ویژهای برخوردار است. در واقع، این موسسات باید ریسکهایی را که میپذیرند، مدیریت کنند(کوچ[12] و همکاران،2011). شرکتهای ارائه دهنده خدمات مالی مانند بانکها، با ریسکهای بزرگی همچون ریسک بازار(مانند ریسک نرخ ارز، نرخ بهره و قیمت سهام)، ریسک نقدینگی(مالی)، و ریسک عملیاتی(مانند ریسک IT، نیروی انسانی و قوانین) مواجهند. پیچیده و متنوع شدن ریسکها، فقط ناشی از تغییرات سریع در تکنولوژی، سرعت در ارتباطات، جهانی شدن کسب و کارها و تغییر بازارها نیست. امروزه شرکتها در محیطی کاملاً متفاوت نسبت به 10 سال پیش، فعالیت می کنند. منبع ریسکها می تواند در داخل یک شرکت باشد. اتخاذ استراتژیهای توسعهای، مانند تملک، سرمایهگذاری در بازارهای نوظهور، تجدید ساختار سازمانی، برون سپاری فرآیندهای اصلی، پروژه های سرمایهگذاری بزرگ و توسعه محصولات جدید ، همگی میتوانند ریسکهای یک شرکت را افزایش دهند(فانگ[13]،2009). مدیریت یکپارچه ریسک، فعالیتی جامع، یکپارچه و مستقل است که به شرکت کمک می کند تا به هدف اصلی خود یعنی حداکثرسازی ثروت سهامداران دست یابد(فرانسیس و همکاران،2008). باتوجه به مدیریت ریسک و ایجاد بهرهوری در بانکها، دراین پژوهش سعی میشود با ادبیات موجود، ابتدا متغیرهای موثر در ریسک بانکها را مطالعه و آزمون نمود وسپس به تعیین استراتژیهای کنترل آن پرداخته میشود. در نهایت به این نتیجه دست یابیم که آیا کنترل انواع ریسکهای مورد پژوهش، موجب افزایش بهرهوری در بانک ملی شود؟
1-4 نوآوری پژوهش
مطالعاتی در زمینه مولفههای ریسک انجام شده که هر کدام از زاویه خاص عامل موثر بر آن را مورد بررسی قرار دادهاند که در بخش مرور ادبیات و سوابق به تعدادی از آنها اشاره شده است، اما با توجه به بررسیهای بعمل آماده در بین پایان نامه ها و مقالات انجام شده از طریق سایتهای دانشگاههای کشور و سایت پایگاه اطلاعات علمی و همچنین سایتهای معتبر ایران داک[14]، مقاله یا پایان نامه ای با عنوان ارزیابی مدیریت مولفههای ریسک و مدیریت بهرهوری در بانک با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده ها دادهه انجام نگردیدهاست. پژوهش حاضر به ارتباط بین 4 متغیر که در قسمت مدل مفهومی به آن اشاره شدهاست، که در نوع خود جدید بوده وتا بحال پژوهشی کامل و مشابه در این خصوص صورت نگرفتهاست.
اهداف مشخص پژوهش
1-5-1 هدف اصلی: تعیین رابطه بین مدیریت مولفههای ریسک و مدیریت بهره وری در بانک با بهره گرفتن از تحلیل پوششی داده ها.
1-5-2 اهداف ویژه:
تعیین رابطه بین ریسک مالی و مدیریت بهرهوری در بانک.
تعیین رابطه بین ریسک عملیاتی و مدیریت بهرهوری در بانک.
تعیین رابطه بین ریسک بازرگانی و مدیریت بهرهوری در بانک.
تعیین رابطه بین ریسک حوادث و سوانح و مدیریت بهرهوری در بانک.هدف کاربردی:
– مدیران برنامه ریزی استراتژیک بانکها بر اساس نتایج روابط مذکور، میتوانند برنامه های توسعه و بهرهوری خود را تنظیم و اجرا نمایند؛ و همچنین پژوهشگران رشته حسابداری و مدیریت مالی میتوانند از نتایج این پژوهش استفاده نمایند.