۳.معیارهایی که در طراحی مجموعه فرهنگی خواجه اتابک بارویکردساماندهی بافت تاریخی برای رفع نیازها و مشکلات ساکنین موثر می باشد، کدام است؟
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ی- فرضیه های تحقیق:
-
- طرح جامع به منظور هماهنگی بین کارکرد و کالبد فضایی بافت در واقع گرایی طراحی شهری موثراست.
-
- مولفه های متغیر و غیر متغیر در ساماندهی بافت مجاور خواجه اتابک تاثیر گذارمی باشد.
-
- در طراحی مجموعه فرهنگی خواجه اتابک ساماندهی بافت تاریخیپیرامون آن تاثیر بسزایی دارد.
ک- تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
طراحی:“طراحی امری است که در تعریف ان ابهامات زیادی وجود دارد و نظریه پردازان مختلف از زوایای گوناگونی این امررا مورد اشاره قرار داده اند.در واقع ارائه تعریفی کامل از این فرایند نیاز به جست وجوی وجوه اشتراک موقعیت های گوناگون طراحی بوده و نیز شناخت تفاوت های واقعی این موقعیت ها نیز ضرورت دارد"(دانشگرمقدم٬ ۶٠٬١٣٨٨).
باز زنده سازی : ” باز زنده سازی یعنی دخالت آگاهانه در فضای شهری برای جلوگیری از فرسایش وخلق فضای شهری جدید با حفظ ویژگی های اصیل واصلی فضا .این واژه به مجموعه اقداماتی اطلاق می شود که با حداقل مداخله در کالبد،با تأکید بر تغییرکالبدها به منظور حذف و کاهش فرسودگی عملکردی، کالبدی و بصری انجام می گیرد"(مهرعلیزاده،۱۵:۱۳۸۱).
سامان دهی : "عمل سازمان دادن و مرتب کردن یک محل یا تغییر شکل دادن آن به منظور اصلاحش"(ماهنامه اطلاع رسانی، ۱۶،۱۳۸۹)
بافت تاریخی : "بافت تاریخی به هسته اولیه تشکیل شهرها که دارای ارزش های معماری و اجتماعی نهفته فراوان است، اطلاق می شود” ( مجله علمی تخصصی برنامه ریزی فضایی،۱۳۰).
۴-روش شناسی تحقیق:
الف- شرح کامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهیزات و استانداردهای مورد استفاده در قالب مراحل اجرایی تحقیق به تفکیک):
تذکر: درخصوص تفکیک مراحل اجرایی تحقیق و توضیح آن، از به کار بردن عناوین کلی نظیر، «گردآوری اطلاعات اولیه»، «تهیه نمونههای آزمون»، «انجام آزمایشها» و غیره خودداری شده و لازم است در هر مورد توضیحات کامل در رابطه با منابع و مراکز تهیه دادهها و ملزومات، نوع فعالیت، مواد، روشها، استانداردها، تجهیزات و مشخصات هر یک ارائه گردد.
با توجه به گسترده بودن طیف مطالعات جهت به هدف رسیدن این پژوهش انتظار می رود تمامی روش های تحقیقی مورد بررسی قرار گیرد وعلاوه بر استفاده از روش های متداول (تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای) از روش های دیگری هم مانند مصاحبه های هدفمند، مطالعات تطبیقی و مطالعات کیفی استفاده شود. در این پژوهش با توجه به نیاز تحقیق ابتدا باید یک مطالعه کیفی(Qualitative study) انجام داد. به اعتقاد محققین این روش، چون افراد، فعالانه در تعامل های اجتماعی شرکت کرده و دارای تجربیات متفاوتی می باشند، قادر خواهند بود که از راه های مختلف به فهم و شناخت پدیده ها دست یابند.
در این پژوهش شرکتکنندگان (تعدادی از ساکنین بافت تاریخی پیرامون مقبره خواجه اتابک) به صورت هدفمند انتخاب میشوند زیرا در پژوهش کیفی، معمولا واحدهای نمونه براساس هدف خاصی که موردتوجه محقق است براساس نیاز پژوهش انتخاب میشوند تا اطلاعاتی غنی و عمیق از آنها بهدست آید. این نوع نمونهگیری را نمونهگیری (purposeful sampling) مینامند. برای مهیا کردن چنین نمونههایی، باید افرادی انتخاب شوند که پدیده مورد پژوهش را تجربه کرده باشند.
در گام بعد مطالعاتی، از روش تحقیقات کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده کرده تا نتایج به دست آمده را در قالب جدولی در بخش های نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و راهکار ها ارائه کرده تا بتوان به خوبی به شناختی نسبتاً جامع رسید تا در نهایت امکان صادر شدن حکم هایی انشایی را فراهم کرد و به طرحهای جامع نهائی رسید.
. ب- متغیرهای مورد بررسی در قالب یک مدل مفهومی و شرح چگونگی بررسی و اندازه گیری متغیرها:
با توجه به فرضیه شماره ۱: متغیر مستقل: طرح جامع به منظور هماهنگی بین کارکرد و کالبد فضایی بافت و متغیر وابسته: واقع گرایی طراحی شهری که با بهره گرفتن از روش های متداول (تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای) وروشهای دیگری مانند مصاحبه های هدفمند، مطالعات تطبیقی و مطالعات کیفی قابل بررسی است.
با توجه به فرضیه شماره ۲: متغیر مستقل: مولفه های متغیر و غیر متغیر، و متغیر وابسته: ساماندهی بافت مجاور خواجه اتابک که با بهره گرفتن از تحقیقات میدانی، مطالعات کتابخانه ای و مطالعات تطبیقی صورت می پذیرد.
با توجه به فرضیه شماره ۳:متغیر مستقل: طراحی مجموعه فرهنگی خواجه اتابک و متغیر وابسته: ساماندهی بافت تاریخی پیرامون آن که با توجه به داده های به دست اورده شده در مراحل قبل و مطالعه انها و یافتن ارتباطات بین انها و در نهایت طراحی این مجموعه صورت می پذیرد.
ج – شرح کامل روش (میدانی، کتابخانهای) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فیشبرداری و غیره) گردآوری دادهها :
در گام نخست در این پژوهش با توجه به اهداف در نظر گرفته شده باید از مصاحبه و مطالعات کیفی سود جُست و در گام بعد می بایست از روش کتابخانه ای که از طریق فیش برداری از مقالات وکتاب های مرتبط می باشد استفاده کرد.
د – جامعه آماری، روش نمونهگیری و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):
یکی از روش هایی که می توان در این پروژه از آن سود جست مطالعه کیفی می باشد .این روش یک مطالعه کیفی (qualitative study) از نوع آنالیز محتوایی می باشد.به اعتقاد پژوهشگران در این روش چون افراد فعالانه در تعامل های اجتماعی شرکت کرده و دارای تجربیات متفاوتی می باشند ،قادر خواهند بود که از راه های مختلف به فهم وشناخت دقیق پدیده ها دست یابند. از همین رو می توان بخشی از ساکنین آن بافت را جامعه آماری به حساب آورد.
دلیل انتخاب این روش در کنار سایر روش ها در این تحقیق ،این بود که بر اساس فرض منطقی افراد بهترین مرجع برای توصیف موقعیت،احساسات و تجارب با واژهای خودشان هستند.
هـ - روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها :
در این مطالعه تعدادی از ساکنین بافت تاریخی پیرامون مقبره، بر اساس نمونهگیری مبتنی بر هدف گزینش، انتخاب میشوند. سپس با بهره گرفتن از مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته، جمعآوری داده ها صورت می پذیرد. داده های مورد نظر را بررسی کرده و فهرستی از درونمایهها تهیه و طبقهبندی خواهد گشت. یافتهها در قالب درونمایه های اصلی به همراه درون مایه های فرعی مختص به هر یک طبقه بندی می شوند.
۵- فهرست منابع و ماخذ (فارسی و غیر فارسی) مورد استفاده در پایان نامه به شرح زیر :
پورصفر،شهرزاد،۱۳۸۶،بررسی تزیینات مقبره خواجه اتابک (کرمان)،کرمان،جلد اول
پورصفر،شهرزاد؛احمدپناه،سیدابوتراب،نگاهی به زوایای هنری مقبره خواجه اتابک،ماهنامه کتاب ماه هنر،۱۳۸۵،ش۹۹و۱۰۰،ص ۵۶-۶۳
آندره گدار؛ یداگدار،۱۳۹۰،طاق وقوس در معماری ایرانی، حمیدرضا قراگوزلو ؛ سعید صائمی،تهران،جلد اول
فلامکی، منصور (۱۳۸۲)، «فرهنگ و حقوق معماری-شهری در ایران از دیدگاه مرمت»، مجلس و پژوهش، سال ۱۱، شماره ۴۱
توسلی، محمود، “طراحی شهری در بافت قدیم شهر یزد"، انتشارات مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی ومعماری ایران، تهران، ۱۳۶۸
توسلی، محمود، ” قواعد و معیارهای طراحی فضای شهری"، انتشارات مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی ومعماری ایران، تهران،۱۳۷۶
کیانی، یوسف، “شهرهای ایران"، انتشارات جهاد دانشگاهی، تهران،۱۳۶۸
خادم زاده، محمدحسن و کاظم ماندگاری، ” تغییر و تداوم در شهر تاریخی یزد “، فصلنامه آبادی، سال چهاردهم، شماره ۴۵ ، زمستان۱۳۸۳
مجله علمی تخصصی برنامه ریزی فضایی، سال دوم، شماره دوم، پاییز ۱۳۹۱،۱۵۶-۱۲۹
مهرعلیزاده،سارا،"بهسازی حوزه های فرسوده شهری باتکیه برمطالعه موردی محله کهنه بازار درشهرتبریز"،پایان نامه کارشناسی ارشد معماری،دانشگاه شهیدبهشتی،۱۳۸۱
ماهنامه اطلاع رسانی،آموزشی پژوهشی،شماره۱۳۸۹،۵۴
سلطان زاده،حسین،"فضاهای شهری در بافت های تاریخی ایران “،چاپ دوم ،۱۳۷۲
دانشگر مقدم٬گلرخ٬(١٣٨٨)٬”فهم مسئله طراحی در اموزش معماری “٬نشریه هنرهای زیبا٬شماره٣٧ ٬بهار٬١٣٨٨ دانشکده معماری٬ دانشگاه تهران٬صص۶٨-۵٩.
-
- Hajbaghery A, Parvizy S, Salsali M. (2006). Qualitative research. Boshra publication.
-
- StreubertSpeziale HJ, Carpenter DR. (2003). Qualitative research in nursing: advancing the humanistic imperative. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Co.
۶- استفاده از امکانات آزمایشگاهی واحد :
آیا برای انجام تحقیقات نیاز به استفاده از امکانات آزمایشگاهی واحد رفسنجان میباشد؟ بلی خیر
در صورت نیاز به امکانات آزمایشگاهی لازم است نوع آزمایشگاه، تجهیزات، مواد و وسایل مورد نیاز در این قسمت مشخص گردد.