۴-۱- بر اساس شرایط تابستان و در حالت مجزا بودن واحدها
۴-۱-۱- جدا کننده سه فازی(V-100)
در فرایند دریزو در بالای برج احیاء گلایکول، حلال هیدروکربنی به همراه آب و سایر گازها وارد چگالنده میشوند. مقدار ناچیزی از تریاتیلنگلایکول نیز به همراه آب و حلال وارد چگالنده میشود. خروجی چگالنده، یک مخلوط سه فازی شامل یک فاز آبی، یک فاز آلی و یک فاز گاز میباشد. جهت برگشت حلال به درون برج احیاء گلایکول لازم است که حلال از مخلوط جداسازی شود. به این دلیل از یک جداکنندهی سه فازی استفاده میشود. فاز گاز خروجی از جداکننده به flare فرستاده میشود و فاز آب نیز بعنوان پساب از واحد خارج میشود. البته ناخالصیهای درون این آب کم است و میتواند در واحد، جهت مصارف گوناگون به کار رود. نحوهی عملکرد یک جداکنندهی سه فازی با توجه به اشکال زیر توضیح داده میشود. در شکل۴-۱ A نشان دهندهی Vessel، B پایه نگهدارنده، C ورودی خوراک، D تیغهی توزیع کننده، E قطعهی ترکیب کننده، F حباب شکن، G گرداب شکن، H بند و مخزن روغن، I حذف کنندهی ذرات ریز، J سیستم خارج کنندهی شن و ماسه میباشد.
شکل(۴-۱): اجزای مختلف جدا کننده سهفازی
شکل ۴-۲ نشان دهندهی عملکرد قسمتهای مختلف است. در قسمت ۱، سیال ورودی از طریق نازل به دو جریان ورودی یکنواخت تقسیم میشود، در این قسمت سیالات سنگین در قسمت جمع آوری اولیه و جریان گاز در قسمت بالا جمع میشود. در قسمت ۲، مایع ورودی بخشی از شدت جریان گاز ورودی را کم میکند و از میان تیغههای توزیع کننده بالا میرود و وارد قطعهی ترکیب کننده میشود. در قسمت ۳، مایع یا روغنی که وارد قطعهی ترکیب کننده میشود، سطح توزیع را ماکزیمم میکند و شن و ماسههای جمع شده از طریق سیستم دفعکنندهی شن و ماسه، خارج میشود. در قسمت۴، ذرات بالارونده، یک لایه کفگیری در سطح آب تشکیل میدهند، این لایه کفگیری به قسمتهای مختلف طبقهبندی میشود. وقتی ذرات روغن وارد سطح آب میشود، لایهی روغن غلیظ در مخزن روغن کفزدایی میشود و روغن نیز از طریق شکنندهی جریان گردابی یا از طریق گرانش و یا از طریق پمپ تخلیه میشود. در قسمت ۵، فاز گاز با سطوح بزرگ مواجه میشود و از طریق قسمت تخلیه کنندهی گاز خارج میشود. در قسمت ۶، جریان آب از میان بخش جداکنندهی آب، به صورت آزادانه جریان مییابد و از طریق شکننده گرداب، پمپ و یا نیروی گرانش تخلیه میشود.
شکل(۴-۲): نحوه عملکرد جدا کننده سهفازی
تریاتیلنگلایکول خروجی از برج جذب قبل از ورود به قسمت احیاء ابتدا پیشگرم میگردد و سپس عملیات flash روی جریان مزبور صورت میپذیرد و گازهای سبک جذب شده در آن در این مراحل جدا گردیده و به عنوان سوخت و یا سایر مصارف دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. لذا ترکیبات آروماتیک، آب و همچنین ترکیبات سنگین هیدروکربن جذب شده در تریاتیلنگلایکول وارد قسمت دفع میگردد و در اینجا به علت دمای بالا ( ۲۰۰) از TEG جدا شده و از بالای برج دفع خارج میگردند. جهت جلوگیری از انتشار ترکیبات BTEX و بازیافت حلال هیدروکربنی و جداسازی آنها از فاز آب از یک جداکنندهی سهفازی در شرایط اتمسفریک و در دمای محیط استفاده میشود که گاز آن بدلیل مقادیر کم به محیط تخلیه میگردد و دو فاز مایع پس از جداسازی دوباره به ادامه فرایند هدایت میشوند. لذا لازم است بعد از خروج از برج دفع جریان شامل مواد مذکور، سرد شده و در یک جداکننده، عملیات جداسازی صورت پذیرد. بنابراین با استفاده از یک کندانسور، خروجی برج دفع را تا دمای محیط سرد نموده و سپس بعد از سرد شدن به سمت جداکنندهی سهفازی هدایت کرد، اما با توجه به ترکیبات حاضر در جریان خروجی از برج دفع مشاهده میگردد که تقریباً اکثر مواد حاضر در این قسمت از فرایند، در دمای محیط مایع میباشند و تقریباً حضور ترکیباتی مانند گاز متان و نیتروژن و یا دیاکسیدکربن به دلیل انجام مراحل flash قبل از مرحلهی احیاء خیلی کم و مقادیر آن بسیار پایین میباشد و فاز غالب دو فاز مایع میباشند که عبارتند از فاز فاز آبی و فاز آلی که حاوی ترکیبات BTEX، اندکی تریاتیلنگلایکول و حلال هیدروکربنی میباشد.
جداکنندهی موجود در فرایند Drizo، یک جداکنندهی سه فازی خواهد بود که در دمای ۳۵ و فشار تقریبیatm 1، دبی ۶۸۹ از محصول بالای برج و خروجی از چگالنده را به سه فاز تفکیک میکند. دبی جرمی فاز آبی در حدود ۳/۱۶۲ و دبی جرمی فاز هیدروکربنی در حدود ۵۱۵ میباشد. مقدار فاز گازی کم بوده و در حدود
۷/۱۱ است.
برای سایز کردن جداکنندهی سه فازی مورد استفاده در فرایند Drizo از نرمافزار HYSYS استفاده شده است که نتایج بدست آمده برای تعیین اندازه جداکننده، از قرار زیر میباشند:
جدول(۴-۱): اندازه های بدست آمده از نرمافزار HYSYS برای جداکنندهی سه فازی استفاده شده در فرایند Drizo با توجه به شرایط تابستان و در حالت مجزا
۶۴۵۸/۰ | حجم جداکننده(m3) |
۶۰۹۶/۰ | قطر جداکننده(m) |
۱۳۴/۲ | طول جداکننده(m) |
۲۰۳۲/۰ | قطر بوت(m) |
۷۱۱۲/۰ | ارتفاع بوت(m) |
۴-۱-۲- مبدل حرارتی E-100
تجهیزات مورد استفاده در انتقال حرارت با توجه به عملی که در فرایند انجام میدهند تعریف میگردند. مبدلهای حرارتی، حرارت را بین دو جریان فرایندی تبادل میکنند، در حالیکه در کولرها، از یک جریان Utility برای خنک کردن یک جریان فرایندی و در هیترها، از یک جریان Utility برای گرم کردن یک جریان فرایندی استفاده میشود. تقسیمبندی مبدلهای حرارتی بر اساس عملی که در فرایند انجام میدهند به شرح زیر میباشد:
-
- گرمکنها: گرمکنها برای گرم کردن سیالات در فرایند به کار برده میشود و غالباً از بخار آب به عنوان سیال گرمکننده استفاده میشود. با این حال در پالایشگاههای نفت، از روغن داغ جاری در سیکل حرارتی نیز، جهت گرمایش استفاده میکنند.
-
- سردکنها: برای سرد کردن سیالات از سردکن استفاده میشود و آب سرد به عنوان مادهی واسط سرمایش عمل میکند.
-
- چگالندهها: چگالنده نیز نوعی سردکن است ولی هدف از به کارگیری آن گرفتن حرارت محسوس سیال میباشد.
-
- ریبویلرها: هدف از به کار بردن ریبویلرها، تأمین حرارت لازم در فرایند تقطیر به عنوان حرارت نهان است.
-
- تغلیظکنندهی تبخیری: تغلیظکنندهی تبخیری وسیله ایست که برای غلیظ کردن محلولها با تبخیر آب آنها مورد استفاده قرار میگیرد و اگر سیال دیگری نیز همراه با آب تبخیر شود اصطلاح تبخیرکننده به کار برده میشود.
تقسیمبندی دیگری از مبدلهای حرارتی بر اساس آرایش جریان میباشد. بر اساس آرایش جریان، مبدلهای حرارتی به دو دستهی زیر تقسیم میشوند:
- مبدلهای حرارتی با جریان موازی(Co-Current):