وظیفه این اقلام، گزارش بخشی از رویدادهای مالی است که در سیستم نقدی نادیده گرفته شده است. برای مثال، مبلغ بدهی مشتریان در فروشهای اعتباری (حسابهای دریافتنی) در سیستم حسابداری نقدی گزارش نمیشود و اقلام تعهدی که این بخش گزارشنشده رویدادهای مالی تحت حسابداری نقدی را گزارش میکنند، مربوط به اقلام تعهدی ساختاری هستند.
دلیل این طبقهبندی این است که ساختارها به ارزش غافلگیرکننده اطلاعات مربوطند و اقلام تعهدی رویدادهای مالی گزارشنشده تحت سیستم حسابداری نقدی را گزارش میکنند که ارزش غافلگیرکننده نسبت به اقلام نقدی مرتبط دارند (اتریج و هسو،۲۰۰۴)[۱۲].
۲-۲-۷-۲ اقلام تعهدی معنایی
اقلام تعهدی معنایی (ارتباط با واقعیت های اقتصادی) نتیجه تفسیر و تحلیل رویدادهای مالی است که اگر ساختاری با آنان برخورد شود، باعث گمراهکنندهشدن اطلاعات مالی میشوند. در حسابداری و گزارشگری مالی بر محتوای اقتصادی عملیات و رویدادها تأکید میشود؛ هر چند شکل عملیات و رویدادها مغایر با محتوای آن ها باشد و نحوه عمل دیگری را ایجاب کند.
برای مثال، جهت افشای خرید تجهیزات با عمر طولانی، میتوان دو نوع برخورد داشت:
ساختاری؛ اعتقاد بر تاثیرگذاری این رویداد فقط بر دوره وقوع، معنایی؛ اعتقاد بر تاثیرگذاری این رویداد بر کل دوره انتفاع دارایی.
برخورد ساختاری یعنی قبول اینکه داراییها تنها در دوره خرید دارای انتفاعاند و بعد از آن ناباب شده و بیاستفاده میمانند. اما واقعیت این است که تنها در مواقع استثنایی (سیل، زلزله، آتشسوزی و…) است که احتمال دارد داراییها در کوتاهمدت ناباب شوند و معمولاً دارای عمر طولانیاند. از داراییها در طول دوره حیاتشان استفاده میشود؛ هرچند بهدلیل فرسودگی منافع حاصل، رویه نزولی دارند. بنابرین پر واضح است که اختصاص هزینه ها به دوره خرید و استفاده از منافع آن در دوره انتفاع داراییها، نقص سیستم اطلاعاتی مورد استفاده است. از طرف دیگر، زمانیکه ما خرید دارایی را در دوره خرید به عنوان هزینه شناسایی میکنیم، نداشتن تناسب میان درآمدهای حاصل با هزینه های تحمیلشده، سبب میشود هزینه ها در دوره وقوع متورم، سود کم و در نتیجه برداشت صحیحی از عملکرد مدیریت، وضعیت واحد اقتصادی و … نداشته باشیم. در دوره های آینده نیز شناسایی فقط منافع حاصل، ایجاد سود فرضی میکند و این امر، از یکسو اطلاعات نادرستی جهت استفاده کنندگان از اطلاعات مالی ارائه میدهد و از سوی دیگر در صورت تقسیم سود، اصل سرمایه است که تقسیم میشود.
به طور کلی در برخورد ساختاری، رویدادهای مالی فقط بر دوره جاری تاثیر گذار است (گسسته۸) و این واقعیت که این رویدادها بر جریانهای نقدی آینده و عملکرد آینده شرکت مؤثر است، منعکس نمیشود (پیوسته۹). تفسیر نادرست این رویدادها باعث ایجاد اختلالهای معنایی میشود.
۲-۲-۸- تئوری محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی
شناخت آثار اقلام تعهدی بر جریان ورود و خروج وجه نقد آینده با کمک علم نشانهشناسی که از طریق رمزگشایی از اطلاعات مالی امکانپذیر است، پیشبینی دقیقتر جریان نقد مورد انتظار را ممکن میسازد. هر یک از انواع اقلام تعهدی آثار متفاوتی بر جریانهای نقد آینده میگذارد که از تفاوت در عملکردشان ناشی میشود.
تئوری محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی توضیح میدهد که اقلام تعهدی ساختاری و معنایی زمانیکه به اقلام نقدی اضافه میشوند، پیشبینی جریان نقد آینده را بهبود میبخشند. در بیانیه مفهومی شماره ۱ هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی نیز آمده است، آن داده هایی که برای پیشبینی جریانهای نقد آینده به جریانهای نقد اضافه شده و برآوردها را دقیقتر میسازند، دارای محتوای اطلاعاتی هستند. بنابرین، اقلام تعهدی ساختاری و معنایی دارای محتوای اطلاعاتی هستند.
سه فرض در نظر گرفته میشود تا تئوری محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی به دست آید:
-
- پیشبینی جریانهای نقد آینده را میتوان با اضافه کردن اقلام تعهدی ساختاری به اقلام نقدی بهبود داد.
-
- پیشبینی جریانهای نقد آینده را میتوان با اضافه کردن اقلام تعهدی معنایی به اقلام نقدی بهبود داد.
- اقلامی که پیشبینی جریانهای نقد آینده را در زمان اضافه شدن به جریانهای نقد بهبود میدهد، دارای محتوای اطلاعاتی هستند.
فرضهای۱و۲ از راهبرد هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه مفهومی شماره۱ حسابداری مالی، استنباط شده است که بیان میکند، اقلام تعهدی استفاده کنندگان از صورتهای مالی را در پیشبینی جریانهای نقدی یاری میدهند.
هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی(فاسب، ۱۹۷۸)[۱۳] اشاره میکند که سرمایهگذاران و بستانکاران به جریانهای نقد آینده و توانایی شرکت در تولید جریانهای نقد مطلوب علاقه دارند. این تمایل از علاقه نسبت به اطلاعات در مورد درامد ناشی شده است تا به طور مستقیم در مورد جریانهای نقد. اقلام تعهدی در واقع عملکرد شرکت را بهتر از اطلاعات مربوط به دریافتها و پرداختهای نقدی جاری ارائه میکنند.
فرض شماره ۳ متعاقب راهبرد هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی در بیانیه مفهومی شماره ۱ حسابداری مالی بیان میشود. این بیانیه بیان میکند داده هایی که استفاده کنندگان از صورتهای مالی را قادر به پیشبینی جریانهای نقد آینده میسازد، برای سرمایهگذاران و بستانکاران مفید است (اطلاعات کاربردی فراهم میسازد .(
هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی (۱۹۷۸) اشاره میکند که گزارشهای مالی باید اطلاعات مورد نیاز سرمایهگذاران و بستانکاران را فراهم سازد تا به آن ها در تعیین مبلغ، زمانبندی و قطعیت داشتن جریانهای نقد مورد انتظار کمک کند.
سرمایه گذاران، بستانکاران و دیگر استفاده کنندگان نیاز به اطلاعاتی دارند که آن ها را در انتظار معقولشان در مورد پیشبینی جریانهای نقد آینده کمک و ریسک ناشی از تفاوت زمان و مبلغ دریافتها و پیشبینیها را بررسی کند(اتریج و هسو ، ۲۰۱۴).
استرلینگ[۱۴] سودمندی اطلاعات را برای طرحریزی سیستم حسابداری پیش کشید و میگوید که با توجه به تنوع گروههای استفادهکننده از اطلاعات حسابداری و تنوع نیازهای اطلاعاتی آن ها و ناممکن بودن ارائه تمامی اطلاعات مورد نیاز آن ها، کاربرد معیار فوق این امکان را برای ما فراهم میسازد که بر انواعی از اطلاعات در سیستم حسابداری تأکید کنیم که اثربخشی آن ها در تامین هدفهای تصمیمگیرندگان به اثبات رسیده است (تهرانی و فنی اصل، ۱۳۸۶).