فصلاول 6
کلیاتتحقیق 6
1-1 مقدمه 7
2-1 بیانمسأله 8
3-1 اهمیتوضرورتانجامتحقیق 9
4-1 سؤالاصلیتحقیق 10
5-1 اهدافمشخصتحقیق 10
5-1-1 هدفاصلی 10
5-1-2 اهداففرعی 11
6-1 قلمرویتحقیق 12
7-1 تعاریفنظریوعملیاتی 12
7-1-1 تعریفنظری 12
فصلدوم 14
ادبیاتوپیشینهتحقیق 14
2-1 مقدمه 15
2-2 چارچوبنظریتحقیق 15
2-4 عواملزمینهسازنشاطاجتماعی 16
2-5 نقشمحیطدرایجادنشاطاجتماعی 17
نظریهامید 17
نظریهلذتگرایی 20
طیفنگارینظریههایلذتگرا 20
نظریهخواستهها 22
نظریهدستیابیبهارزشها 22
نظریهنشاطوخوشبختیواقعی 24
مفهومخوشبختی 26
ردنظریهخوشبختیذاتی 28
متغیرهایمؤثردرخوشبختی 31
نظریهبسطوساخت(نشاط،خلاقیتوباروری) 31
نظریهبرابری 32
نظریهمحرومیتنسبی 34
نظریههایمربوطبهامنیتاجتماعی 35
نظریههایدینداری 46
مدیریتدرسازمان،سرمایهانسانی،عواملدرونسازمانی،روشMCDM. 49
هواپیماییبریستول 52
رنکسهاویسمکدوگال 53
پبوککلابآسوشیتس 54
مفاهیمکلیتصمیمگیریچندمعیاره 54
تعریفانواعراهحلها 55
شاخصهایتصمیمگیریچندمتغیرهMCDM. 56
روشTOPSIS. 59
پیشینهتحقیق 61
فصلسوم 64
روشتحقیقوابزارگردآوریاطلاعات 64
3-1 مقدمه 65
3-2 روشتحقیق 65
3-3 مدلمفهومی 66
3-4 جامعهآماری 67
3-5 نمونهگیری 67
3-6 روشهایگردآوریاطلاعات 68
3-7 روشتجزیهوتحلیلاطلاعات 73
فصلچهارم 74
گردآوریوتجزیهوتحلیلدادهها 74
1-4 مقدمه 75
4-2 توصیفدادهها 75
4-3 جداولونمودارها 76
4-4. شناساییورتبهبندیعواملموثربرنشاطکارکناندرسازمان 80
4-5 .رتبهبندیمولفههایعواملموثربرمدیریتدانشبااستفادهتکنیکTOPSIS. 81
فصلپنجم 85
نتیجهگیریوپیشنهادات 85
مقدمه 86
. تجزیهوتحلیلنتایجتحقیق 86
پیشنهادات کاربردی90
پیشنهادات برای تحقیقات اتی.91
محدودیتهای تحقیق.91
فهرست منابع فارسی.92
فهرست منابع غیر فارسی.94
چکیده انگلیسی96
چکیده:
پژوهش حاضر به شناسایی و رتبهبندی عوامل مؤثر بر میزان نشاط کارکنان با بهره گرفتن از روش Topsis (مطالعه موردی: شرکت آب و فاضلاب تهران) پرداخته و با مروری بر ادبیات نظری و کاربردی موضوع، عوامل تأثیرگذار را و یک مدل مفهومی ارائه میکند و سپس با بهره گرفتن از تحلیلهای آماری روابط بین متغیرهای مدل مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق با بهره گرفتن از روش کتابخانهای شامل مطالعه کتب و اسناد و همچنین پرسشنامه (روش میدانی) دادههای موجود استخراج و جمعآوری گشته و به کمک تکنیکهای آماری تجزیه و تحلیل شدهاست.
نتایج بررسی نشان میدهد که در سازمان آب و فاضلاب شهر تهران، عوامل موثر بر میزان نشاط کارکنان عبارتند از: امید به آینده، عوامل روانشناختی، مقبولیت اجتماعی، امنیت اجتماعی، احساس محرومیت، احساس عدالت اجتماعی، کار با محتوا و پایبندی به اعتقادات دینی. پس از آن عوامل مذکور، از نظر اهمیت و میزان تاثیر رتبه بندی گردیدند.
نتایج رتبه بندی نشان داد که بیشترین تاثیر را عامل کار با محتوا بر میزان نشاط کارکنان دارد. عوامل احساس عدالت اجتماعی، عوامل روانشناختی کارکنان، مقبولیت اجتماعی، امید به آینده، احساس محرومیت، امنیت اجتماعی، پایبندی به اعتقادات دینی به ترتیب دارای تاثیر بیشتری برنشاط کارکنان می باشند.
کلمات کلیدی : نشاط کارکنان، عوامل موثر بر نشاط کارکنان، Topsis
بیان مسأله
نشاط در محیط کار حسی درونی است که مانند احساسات دیگر بهراحتی قابلتعریف نیست. اگرچه یک تعریف عموماً پذیرفتهشده از شادی وجود ندارد اما مردم درواقع آن را احساس میکنند و دقیقاً تشخیص میدهند که چه زمانی شاد هستند (گندومی و همکاران[1]، 2012). نشاط در کار پس از یک پیروزی در انجام وظایف حاصل میشود که باعث میگردد فرد به کاری که انجام داده افتخار کند. وقتی کارکنان به اینکه کار مهمی دارند اعتقاد داشته باشند، وظایفشان را ارزشمند بدانند، مسئولیتشان را بپذیرند، یادگیری و بهبود در کار داشته باشند، احساس باانگیزگی و پرانرژی بودن دارند و کارشان را لذتبخش حس میکنند (کرالف[2]، 2007). اندمان و دواتن[3] (2007) نیز بیان میدارند که نشاط در کار زمانی که فرد استعدادها و تواناییهای خود را به کار میگیرد، درک میشود. درگذشته بسیاری بر این باور بودند که محیط کار، محیطی جدی و در تضاد با شادی است و این تصور نادرستی است که فرد فکر کند میتواند هم کار کند و هم شاد باشد؛ اما امروزه، بعد از سالها تلاش، بسیاری از شرکتها بهمنظور یافتن راهی در جهت بهبود سود و منافع کارکنان و افزایش کیفیت زندگی کاری آنان، به ایجاد شادی در محل کار توجه کردهاند و افزایش شادی در سازمان را بهعنوان یکی از اولویتهای اساسی شناسایی کردهاند.
براساسنتایجپژوهشهایانجامشدهدرزمینهخوشبختیونشاط،ازنظر50درصد مردماحساسشادکامیونشاطمهمترینمسئلهیزندگیبهشمارمیرود (صفریشالی، 1387). ازسال2000بهبعددرنگاهسازمانمللبرایتعیینسطحتوسعهیافتگیکشورهامتغیرهاینشاط، امیدبهآینده،خشنودیورضایتمندیافرادجامعهنیزبهعنوانیکمتغیرکلیدیوارد محاسباتشدهاست.بهاینصورتکهاگرمردمیکجامعهاحساسنشاط،خشنودیو رضایتمندینکنندنمیتوانآنجامعهراتوسعهیافتهقلمدادکرد (صفریشالی، 1387) کهایننشاندهندهاهمیتشادیونشاطاست. امروزهباتوجهبهاینکهافرادبیشترینوقتخود رادرسازمانهاسپریمیکنند،اگرمحیطکاریبانشاطیداشتهباشندمیتوانندازمزایای ناشیازآنبهرهمندشوند (زارعی متین و همکاران، 1388).
آنچه بر نگرش انسان تأثیرگذار است باورها و اعتقادات وی چون ایمان و اعتقاد به خدا، تشکر از نعمتهای الهی، راز و نیاز باخدا، امید به آینده و . است؛ این عوامل تعیینکننده میزان آرامش فردی و بهتبع آن تمایل خود کارمند به افزایش نشاط در محیط کار خواهد بود.
عدم وجود انگیزه کاری و روحیه نامناسب کارکنان در سازمان اب و فاضلاب شهر تهران، محقق را بر آن داشته است که به بررسی عوامل این بیانگیزگی بپردازد. تحقیقات نشاندهنده این است که عدم وجود روحیه مناسب کاری در این سازمان به دلیل عدم ارتباط مناسب مافوق با کارکنان، ارتباطات همکاری نامناسب در بین کارکنان، عدم استفاده صحیح از مهارتهای کارکنان، دستمزد پایین، قراردادی بودن برخی کارکنان، عدم توجه به ایجاد محیط کار ارگونومیک، مبناهای نادرست ارتقای شغلی از منظر کارکنان و . است. و در این راه به دنبال پاسخ به این سؤال هستیم که چرا نشاط کاری در بین کارکنان شرکت آب و فاضلاب پایین است؟ آیا فاکتورهای نامبرده بر نشاط سازمانی در شرکت آب و فاضلاب استان تهران تأثیر دارد؟ این تأثیر به چه میزان است؟ کدامیک تأثیر بیشتری دارد؟ در این تحقیق برای شناسایی عوامل از نتایج تحقیقات پیشین و برای بررسی میزان اثرگذاری از روشهای کمی تصمیمگیری چند معیاره (MCDM) استفاده خواهد شد.
3-1 اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
امروزه نشاط اجتماعی یکی از مهمترین نیازهای جوامع بشری است چراکه شهروندان بهویژه ساکنین کلانشهرها فرصت کمتری برای اندیشیدن به خودشان و نیازهایشان دارند و بهشدت مستعد افسردگیاند.
افسردگی یکی از مهمترین دلایل افت شادی جمعی و نشاط اجتماعی است. البته لازمه و مهمترین عامل شاد بودن نیز چیزی نیست جز مثبت و جستوجوی خوبیها و زیباییها. به تجربه ثابتشده شادی و نشاط، عامل تغییر جامعه و تحول و تکامل درونی انسانهاست. یکی از مباحثی که اگر به آن درست و مبنایی پرداخته شود میتواند موجب انبساط خاطر و تحرک و آرامش فردی و اجتماعی شود و فرایند رشد و توسعه جامعه را شتاب بیشتری بخشد، بحث شادی و نشاط است. منظور از نشاط در جامعه آرامش فکری بهدوراز هرگونه دغدغه اضافه و یا افکار پریشان در بین مردم است که آسیبهای اجتماعی و هیاهوی زندگی شهری باعث شده است این نشاط بهتدریج در جامعه کمتر از گذشته شود. نشاط و شادی در یک جامعه آنقدر بااهمیت است که در دین اسلام همبارها به آن اشارهشده است. از دید اسلام زندگی بانشاط، نعمت و رحمت خداست وزندگی توأم با گریه و زاری و ناله و افسردگی، خلاف رحمت و نعمت خداست، چراکه شادی باعث نشاط و امید و غم و اندوه باعث افسردگی و یأس و ناامیدی است. اسلام همواره به زدودن اندوه از دل افراد مؤمن سفارش میکند.
شادی یک هیجان است که در اثر محرکهای درونی و بیرونی ارگانیسم را در جهت انبساط عضلانی، انبساط و بهجت روحی سوق میدهد و تمایل فرد برای تداوم چنین احساسی زیاد است؛ برعکس اندوه که تمایل انسان به عدم تداوم آن است. ذات شادی در انسان، اولیه است اما نوع شادی کردن آن به یادگیری و متغیرهای محیطی و فرهنگی بستگی دارد. هر انسانی یک یا چند مطلوب دارد که رسیدن به آنها برای وی مهم و لذتبخش خواهد بود. گاهی انتظار و امید برای رسیدن به مطلوبها نیز لذتبخش است. رسیدن به مطلوب و یا نزدیک شدن به آن در انسان احساس شادی میآفریند و نرسیدن و عدم امید به آن اندوه و حزن ایجاد میکند. طبیعی است مطلوب آدمها با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
اگر برای یک کودک تغذیه یک مطلوب باشد برای یک بزرگسال رسیدن به یک موفقیت مشخص یک مطلوب خواهد بود. بر این اساس شادی و نشاط همبستگی زیادی با عمق نگرش و سازمانیابی شخصیت فرد دارد. طبیعی است هراندازه شخصیت فرد از غنای بیشتری برخوردار باشد از نشاط بیشتر و عمیقتری برخوردار خواهد بود.میتوان بین شادی و نشاط تفاوتی قائل شد. شادی یک هیجان انبساطی زودگذر است، اما نشاط یک احساس بهجت و شادمانی درونی است که پایدار و بادوام است. شادی همیشه با هیجانهای لبخند و خنده همراه است اما در نشاط احساس بهجت و سرور لزوماً با خنده همراه نیست ولی احساسی است که موجب لذت فرد میشود. تفاوت دیگر این است که میتوان شادی منفی و یا کاذب هم در نظر گرفت، اما نشاط در انسآنهمیشه مثبت است. بهعبارتدیگر شادی مثبت میتواند به نشاط تبدیل