۱۲
۹۲/۵
۴۱/۱
BP
۱۷۶
۶/۱۱
۶۶/۷
۳۹/۱
Chevron
۱۰۶
۸/۶
۸۹/۵
۲۴/۱
TFE
۹۵
۷/۶
۲/۵
۵۲/۱
COP
۶۶
۵/۳
۹۲/۵
۱۴/۱
منبع: شهلا خالقی، محمد رضا شکوهی، شرکتهای برتر نفتی جهان، اقتصاد انرژی شماره ۶۵
علاوه بر این شرکتهای بین المللی، بازار صنایع بالادستی شاهد حضور شرکتهای جدید و نوآوری است که بخش عمده ای از این بازار را در اختیار دارند و رقیب شرکتهای بزرگ محسوب میشوند. امروز شرکتهای ژاپنی، چینی، هندی و نروژی حضور فعالی در بازرا انرژی جهانی دارند و سهم خود را به سرعت گسترش می دهند. کسب و کار این شرکتها بر اساس عرضه تکنولوژی تنظیم شده است و به وسیله قابلیت تکنولوژی خود در این بازار رقابت می کنند.
در کنار بنگاههای صنعتی مهمترین بازیگران تکنولوژی در صنایع بالادستی مراکز علمی و تحقیقاتی هستند. این مراکز که به صورت وابسته به شرکتهای بزرگ یا مستقل از آنها به صورت خصوصی یا دولتی کار می کنند نیروی محرک توسعه تکنولوژی در صنایع بالادستی هستند و مکمل بنگاههای صنعتی در فرایند توسعه فناوری محسوب میشوند.
روند حرکت تکنولوژی در گذشته نشان میدهد نقش این مراکز در توسعه تکنولوژی روند صعودی داشته است. این روند را در توجه بنگاههای بزرگ به سرمایه گذاری در امور تحقیق و توسعه میتوان دید. (نمودار۲-۱)
۲-۶- تکنولوژی و بازار نفت و گاز
تقاضای بازار نفت و گاز روند فزایندهای را دنبال می کند و پیش بینی می شود این روند در آینده هم ادامه یابد. این افزایش تقاضا با کاهش ذخایر نفت و گاز جهانی توام شده است. عمر ذخایر نفت و گاز در کشورهایی مانند امریکا که یکی از برزرگترین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی جهان است در حال افول است. این مسئله برای اروپا هم صدق می کند.
آنچه می تواند این شکاف را پر کند کشف مخازن نفتی جدید و بالابردن بازده یا نرخ بازیافت مخازن موجود است. از طرف دیگر افزایش تقاضا به بالارفتن قیمت نفت میانجامد. قیمتهای بالا، بهره برداری از میادین کوچک و نفتهای با کیفیت پایین را اقتصادی می کند. لازمه تحقق این مسائل، تکنولوژی است. فشار بازار نقش خاصی در جهتدهی توسعه فناوری در آینده دارد.
از طرف دیگر کاهش ذخایر انرژی خصوصاً در کشورهای توسعه یافته صنایع نفت آنها را بیشتر به طرف بازار کشورهای نفت خیز و گرفتن سهمی در فعالیتهای صنعتی آنها میکشد.
تقریباً شصت درصد ذخایر انرژی جهان در کشورهای عضو اوپک قراردارد. بنگاههای بین المللی و کشورهای توسعه یافته به وسیله عرضه تکنولوژیهای جدید و روشهای اقتصادی و سیاسی میکوشند تا سهمی از بازار صنایع بالادستی این کشورها پیدا کنند و به این وسیله جریان تامین انرژی مطمئن به بازارهای خود را تضمین کنند و از مزایای این بازار صنعتی استفاده کنند.
تاثیر این بازار و روند کلی توسعه تکنولوژی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- فناوریهای افزایش بازیافت نفت از مخازن ([۶]IOR[7] , EOR)
- تکنولوژیهای بهره برداری از میادین کوچک و متوسط
- فناوری آبهای عمیق
۲-۷- نقش نفت در اقتصاد ایران
استفاده از نفت در اقتصاد ایران برای توسعه، با سه انگیزه انجام می شود: