جدول ۴-۳ – تحصیلات پاسخ دهندگان
میزان تحصیلات
فراوانی
درصد فراوانی
دیپلم و زیر دیپلم
۵
۹/۶
کاردانی
۱۷
۶/۲۳
کارشناسی
۳۷
۴/۵۱
کارشناسی ارشد و بالاتر
۱۳
۱/۱۸
مجموع
۷۲
۱۰۰
نمودار ۴-۳- توزیع درصد فراوانی میزان تحصیلات پاسخ دهندگان
۴-۲- آمار استنباطی
آمار استنباطی هنگامی موضوعیت پیدا میکند که نمونه گیری وجود داشته باشد. پس از بررسی آمار توصیفی در ادامه با بهره گرفتن از آمار استنباطی، ابتدا روایی و پایایی پرسشنامه، سپس نرمال بودن داده ها، همبستگی متغیر ها و در نهایت فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرارمی گیرند.
۴-۲-۱- نتایج بررسی روایی
همان گونه که در فصل سوم مطرح شد برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی استفاده شده است. در انجام تحلیل عاملی، ابتدا باید اطمینان یافت که میتوان از داده های موجود برای تحلیل استفاده نمود. به عبارت دیگر، آیا تعداد داده های مورد نظر برای تحلیل عاملی مناسب هستند یا خیر؟ که بدین منظور از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده میشود. شاخص KMO شاخص کفایت نمونه گیری است، این شاخص در دامنه صفر تا یک قرار دارد. اگر مقدار شاخص نزدیک به یک باشد، داده های مورد نظر برای تحلیل عاملی مناسب هستند و در غیر این صورت (معمولاً کمتر از ۵/۰) نتایج تحلیل عاملی برای داده های مورد نظر چندان مناسب نمی باشند.آزمون بارتلت بررسی می کند چه هنگام ماتریس همبستگی، شناخته شده (از نظر ریاضی ماتریس واحد و همانی) است که در این صورت برای شناسایی ساختار (مدل عاملی) نامناسب است. اگر سطح معنیداری در آزمون بارتلت کوچکتر از۵۰/۰باشد تحلیل عاملی برای شناسایی ساختار مناسب است؛ زیرا فرض شناخته شده بودن ماتریس همبستگی رد می شود. بعد از مناسب تشخیص دادن مقدار شاخص KMO و معنادار شدن آزمون بارتلت به منظور بررسی روایی سازه به بارهای عاملی مراجعه می شود. در مورد مبنای معنادار بودن این بارها نظرات متفاوتی وجود دارد. اما بر اساس یک قاعده تجربی که توسط آماردانان و محققانی که به طور مکرر از تحلیل عاملی استفاده کردهاند پیشنهاد شده است، بارهای عاملی بزرگتر از۳/۰± معنیدار تلقی میشوند. بارهای عاملی بزرگتر از ۴/۰± دارای سطح معنی داری بالا و بارهایی که بزرگتر از ۵/۰±ب اشند بسیار معنی دار تلقی میشوند(کلانتری، ۱۳۹۱). جهت حصول اطمینان از مناسب و بالا بودن روایی در این تحقیق در صورتی که مقدار بار عاملی برای یک گویه کمتر از ۵/۰± باشد گویه مورد نظر از تجزیه و تحلیل کنار گذاشته می شود.
جدول ۴-۴- نتایج مربوط به تحلیل عاملی تأییدی گویه های پرسشنامه
نام متغیر
گویه
بار عاملی
KMO
واریانس تبیین شده
آزمون بارتلت
نام متغیر
گویه
بار عاملی
KMO
آزمون بارتلت
واریانس تبیین شده
ابهام نقش
Q1
۸۲۲/۰
۸۲۹/۰
۸۷۷/۶۱
۰۰۰/۰
خودکارآمدی
Q15
۶۱۱/۰
۷۵۳/۰
۰۰۰/۰
۶۸۴/۴۲
Q2
۸۲۵/۰
Q16
۵۰۱/۰
Q3
۷۹۶/۰
Q17
۷۱۹/۰
Q4
۸۵۵/۰
Q18
۸۱۴/۰
Q5
۷۸۹/۰
Q19
۷۱۹/۰
Q6
۶۰۸/۰
Q20
۶۵۹/۰
تعارض نقش
Q7
۱۶۷/۰
۸۲۶/۰
۰۹۳/۵۳
۰۰۰/۰
Q21
۶۷۱/۰
Q8
۲۷۵/۰
Q22
۵۲۴/۰
Q9
۶۶۴/۰
Q23
۷۷۱/۰
Q10
۷۹۲/۰
Q24
۲۴۲/۰
Q11
۷۶۷/۰
خلاقیت
Q25
۹۰۵/۰
۳۰۸/۸۴
۰۰۰/۰
۷۴۴/۰
Q12
۸۱۷/۰
Q26
۹۳۷/۰
Q13
۶۹۹/۰
Q27
۹۱۲/۰
Q14
۱۰۵/۰
نتایج آزمون بارتلت و KMO به عنوان شاخص های کفایت نمونه گیری نشان میدهد، که مقادیر هر دو شاخص در سطح مطلوبی قرار دارند. مقدار معیار KMO برای تمای متغیرها بیشتر از ۵/۰، و مقدار معناداری آزمون بارتلت نیز کمتر از ۰۵/۰ میباشد. پس از حصول اطمینان از مناسب بودن حجم نمونه، بار عاملی گویه ها مورد بررسی قرار گرفت. که با توجه به جدول صفحه قبل بار عاملی چهار گویه ۷، ۸ ، ۱۴ و ۲۴ کمتر از ۵/۰است که در نتیجه از فرایند تجزیه و تحلیل کنار گذاشته شدند.
۴-۲-۲- نتایج بررسی پایایی
همان طور که در فصل سوم نیز عنوان شد، بررسی پایایی با بهره گرفتن از ضریب آلفای کرونباخ صورت میگیرد. در این قسمت مقدار ضریب به دست آمده برای متغیرهای تحقیق بعد از انجام روایی به شرح جدول ۴-۵ ارائه شده است. با توجه به اینکه برای تمام متغیرها این مقدار بالای ۷/۰ میباشد میتوان گفت که ابزار از پایایی مناسب برخوردار است.
جدول۴-۵- ضریب آلفای کرونباخ متغیرهای تحقیق
متغیرها
آلفای کرونباخ متغیرها
ابهام نقش
۸۶۵/۰
تعارض نقش
۸۳۴/۰
خودکارآمدی
۸۴۷/۰
خلاقیت
۹۰۷/۰
۴-۲-۳- بررسی نرمال بودن داده ها
پیشنیاز انجام تمامی آزمونهای پارامتری، نرمال بودن توزیع آماری متغیرهاست. به طور کلی میتوان گفت که آزمونهای پارامتری، عموماً بر میانگین و انحراف معیار استوارند. حال اگر توزیع جامعه نرمال نباشد، نمیتوان استنباط درست از نتایج داشت. برای آزمون نرمال بودن متغیرها، از آزمون چولگی و کشیدگی استفاده گردید که نتایج آن در جدول زیر ارائه شده است. منابع مختلف مقادیر مختلفی برای دو شاخص ارائه دادهاند. به عنوان مثال چیو[۸۷] و همکاران(۱۹۹۸) مقادیر این دو شاخص را جهت نرمال بودن داده ها بین (۲ و ۲-) می دانند. همان گونه که مشاهده می گردد با توجه به اینکه بازه اعداد چولگی و کشیدگی بین ۲ و ۲- میباشد در نتیجه فرض نرمال بودن داده ها مورد تأیید است.
جدول ۴-۶- بررسی نرمال بودن داده ها
نام متغیر
چولگی
کشیدگی
ابهام نقش
۸۸۴/۰
۹۹۳/۰
تعارض نقش
۳۹۳/۰-
۶۳۲/۰-
خودکارآمدی
۲۶۷/۰
۶۵۸/۰-
خلاقیت
۰۷۲/۰-
۳۲۷/۱-
۴-۲-۴- همبستگی بین متغیرهای پژوهش
از آنجا که یکی از پیششرطهای به کارگیری رویکرد متغیرهای مکنون در الگوی مدل یابی معادلهی ساختاری وجود همبستگی میان متغیرهای پژوهش است، همبستگی بین متغیرهای پژوهش، نیز مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نرمال بودن داده ها ضریب همبستگی پیرسون بین کلیه متغیرهای پژوهش، در جدول شماره ۴-۷ ارائه شده است.