(در فایل دانلودی نام نویسنده و استاد راهنما موجود است)
چکیده
پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی از نظر میزان توجه به سواد تغذیه انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری مشتمل بر کلیه کتابهای درسی علوم تجربی دوره ابتدایی (6 جلد) در سال تحصیلی 93-1392 بوده است. با توجه به ماهیت موضوع پژوهش و به دلیل محدود بودن جامعه آماری از نمونه گیری صرف نظر شده و کل جامعه آماری به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. در این تحقیق از روش تحلیل محتوای آنتروپی شانون استفاده شده و واحد تحلیل متن، تصویر، پرسش و فعالیت بوده است. روایی پژوهش صوری و محتوایی و بر اساس نظرات متخصصان تغذیه و معلمان مجرب پایه ابتدایی بوده است و پایایی ابزار بر اساس روش هولستی برابر با ضریب پایایی 87/0 محاسبه شده است. عمده ترین یافته های پژوهش بیانگر آن است که از مجموع 471 واحد ضبط برای مولفه گروه های غذایی، بیشترین واحد یعنی 116 واحد به شاخص نان و غلات و آب آشامیدنی اختصاص یافته و کمترین واحد ضبط برای شاخص شیر و لبنیات با 32 واحد است و بیشترین ضریب اهمیت در دروس علوم تجربی دوره ابتدایی در مولفه گروه های غذایی مربوط به شاخص میوه ها (19/0) و کمترین ضریب اهمیت مربوط به شاخص شیر و لبنیات (15/0) بوده است.
واژگان کلیدی: تحلیل محتوا، کتاب های درسی، دوره ابتدایی، سواد تغذیه
فهرست مطالب
فصل اول: کلیات تحقیق 1
1-1) مقدمه 1
1-2) عنوان تحقیق 2
1-3) بیان مساله 3
1-4) اهمیت و ضرورت تحقیق 6
1-5) اهداف تحقیق 8
1-5-1) هدف کلی تحقیق 8
1-5-2) اهداف جزئی تحقیق 8
1-6) قلمرو تحقیق 8
1-6-1) قلمرو موضوعی تحقیق 8
1-6-2) قلمرو مکانی تحقیق 8
1-6-3) قلمرو زمانی تحقیق 8
1-7) سوال های تحقیق 9
1-7-1) سوال اصلی تحقیق 9
1-7-2) سوال های فرعی تحقیق 9
1-8) تعریف واژه ها، مفاهیم و متغیرهای پژوهش 9
1-8-1) محتوا 9
1-8-2) تحلیل محتوا 10
1-8-3) کتاب درسی 10
1-8-4) سواد تغذیه 11
فصل دوم: مروری بر ادبیات موضوع و پیشینه تحقیق 12
2-1) مقدمه 13
2-2) پیشینه علم تغذیه 13
2-3) علم تغذیه 15
2-4) سوء تغذیه 15
2-5) غذا 16
2-6) نقش سازمان های مختلف در خصوص بهبود سواد تغذیه 17
2-6-1) وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 17
2-6-2) آموزش و پرورش 17
2-6-3) سازمان صدا و سیما 18
2-6-4) سازمان بهزیستی 18
2-6-5) انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور 18
2-7) محدودیت ها و تنگناها در خصوص بـرنــامــه ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه 20
2-8) اهداف بـرنــامــه ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه 21
2-9) سیاست های اجرایی بـرنــامــه ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه 21
2-10) اقدامات دستگاه های اجرایی در خصوص بـرنــامــه ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعه 22
2-10-1) وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 22
2-10-2) انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور 23
2-10-3) وزارت آموزش و پرورش 23
2-10-4) نهضت سواد آموزی 24
2-10-5) سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران 24
2-10-6) همکاری چند وزارت/سازمان (چندبخشی) 24
2-11) مواد مغذی 25
2-12) نیازمندیهای تغذیهای 26
2-13) تغذیه سالم و انواع گروههای غذایی 26
2-14) تغذیه در دورانهای مختلف زندگی 28
2-14-1) گروههای آسیبپذیر 28
2-14-2) تغذیه در مدارس 29
2-15) نیازهای تغذیهای در سنین مدرسه 31
2-15-1) انرژی 31
2-15-2) پروتئین 32
2-15-3) ویتامین D. 33
2-15-4) آهن 33
2-15-5) کلسیم 34
2-16) تغذیه و یادگیری دانش آموزان 34
2-17) رفتارهای تغذیهای نامطلوب در کودکان سنین مدرسه و توصیههای کاربردی برای اصلاح آن 35
2-18) اختلالات تغذیه 37
2-19) پیشینه پژوهشی 38
2-19-1) پیشینه داخلی 38
2-19-2) پیشینه خارجی 46
2-20) نتیجه گیری 48
فصل سوم: روش تحقیق 49
3-1) مقدمه 49
3-2) روش تحقیق 50
3-3) فرایند انجام تحقیق 50
3-4) روش آنتروپی شانون 51
3-5) جامعه آماری و نمونه آماری 53
3-6) ابزار گردآوری داده ها 53
3-7) روایی و پایایی 55
3-7-1) روایی 55
3-7-2) پایایی 56
3-8) روش تجزیه و تحلیل داده ها 56
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها 57
4-1) مقدمه 57
4-1) سوال اصلی تحقیق 58
4-3) سوال اول فرعی 60
4-4) سوال دوم فرعی 63
4-5) سوال سوم فرعی 66
4-6) سوال چهارم فرعی 69
4-7) سوال پنجم فرعی 72
4-8) سوال ششم فرعی 74
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری و پیشنهادها 78
5-1) مقدمه 78
5-2) تجزیه و تحلیل نتایج تحقیق 79
5-2-1) سوال اصلی تحقیق 79
5-2-2) سوال اول فرعی 80
5-2-3) سوال دوم فرعی 80
5-2-4) سوال سوم فرعی 81
5-2-5) سوال چهارم فرعی 81
5-2-6) سوال پنجم فرعی 82
5-2-7) سوال ششم فرعی 82
5-3) بحث و نتیجه گیری 83
5-4) محدودیت های تحقیق 86
5-5) پیشنهادهای تحقیق 86
5-5-1) پیشنهادهای کاربردی 86
5-5-2) پیشنهادهای پژوهشی 87