۳۱/۵۶e
۳۷/۸b
۰۶/۱۰c
b71/0
۶۰/۱۸b
۵۱/۵۳b
۳۴/۴b
SEM
۰۲۲/۰
۰۲۸/۰
۰۰۹/۰
۰۴۱/۰
۱۹۰/۰
۰۲۰/۰
۹۸۳/۰
۰۰۸/۰
P-value
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۰۱/۰
۰۰۱۸/۰
*- SEM: خطای استاندارد میانگین، E. تیمار۱: ریشه چغندر علوفه ای، تیمار۲:برگ وطوقه چغندر علوفه ای،۳: بوته کامل چغندر علوفه ای، تیمار۴: سیلاژ ریشه چغندر علوفه ای همراه کاه، تیمار۵: سیلاژ برگ وطوقه چغندر علوفه ای، تیمار۶: سیلاژ بوته کامل چغندر علوفه ای همراه کاه. اعداد نامشابه اختلاف معنی داری دارند(۰۱/۰>P) .
۴-۱-۱- ماده خشک (DM)
بیشترین میانگین درصد ماده خشک در بین تیمارها مورد مطالعه چغندرعلوفهای مربوط به ریشه و کمترین مربوط به برگ میباشد(۰۱/۰>P). همانطور که در جدول (۴-۱) شماره ملاحظه میشود در بین تیمارهای مختلف سیلو شده از نظر درصد ماده خشک بین تیمار ۴ که شامل سیلاژ ریشه چغندرعلوفهای همراه کاه گندم است با تیمار ۶ که شامل سیلاژ بوته کامل چغندرعلوفهای همراه کاه گندم است اختلاف معنیداری وجود ندارد. آزمایشهای محققین نشان داد که کاه خرد شده دارای قابلیت مناسبی جهت جذب رطوبت و جلوگیری از خارج شدن عصاره مواد سیلویی هستند (Al- Rwidah, 1989). درتیمار ۵ که شامل سیلاژ برگ چغندرعلوفهای است با سایر تیمارهای سیلوشده اختلاف معنیداری وجود دارد(۰۱/۰>P). میانگین ماده خشک چغندرعلوفهای ۲۲-۱۴ درصد میباشد ، چغندرعلوفهای یک علوفه محبوب در دانمارک و هلند برای گاوهای شیری و نشخوارکنندگان جوان محسوب میشود(Patel chairman,A. 2012).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۴-۱-۲- ماده آلی(OM)
همانگونه که در جدول ۴-۱ مشاهده میشود مقدار میانگین ماده آلی در تیمارهای مختلف گیاه علوفه چغندرعلوفهای سیلو شده بین ۵۵/۷۳ تا ۶۷/۷۷ متغیر بود. و در بین تیمارهای سیلو شده بین ۷۴/۵۵ تا۲۵/۵۷ متغیر میباشد.اما همانطور که انتظار میرفت میانگین ماده آلی تیمارها با اعداد مربوط به میانگین خاکستر در همه تیمارها ارتباط معکوس داشته است. میانگین ماده آلی در قسمتهای مختلف چغندرعلوفهای در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری با هم داشتند (۰۱/۰>P). میانگین ماده آلی در تیمارهای سیلو شده در اختلاف معنیداری با هم داشتند (۰۱/۰>P). بیشترین درصد ماده آلی مربوط به تیمار ۲ (۶۷/۷۷%)، شامل برگ و طوقه چغندرعلوفهای و کمترین میزان مربوط به ۴ شامل ریشه چغندرعلوفهای سیلو شده (۷۴/۵۵%) حاصل شد. کاهش ماده آلی در سیلاژها بدلیل افزودن کاه گندم بود. هارتنل و همکاران(۲۰۰۵) میزان ماده آلی ریشه چغندرعلوفهای را ۲۱/۸۳ درصد گزارش کردهاند.
۴-۱-۳- خاکستر (ASH)
میزان خاکستر تیمارها بین ۸/۷ تا ۴/۸ درصد متغیر بود. میزان خاکستر موجود در تیمارها با مقدار ماده آلی تیمارها رابطه عکس داشت، بیشترین میزان خاکستر در بین تیمارهای اجزاء چغندرعلوفه ای مربوط به تیمار ۱، (۴/۸ %) و کمترین آن مربوط به تیمار ۲، (۸/۷ %) میباشد. همچنین، در بین تیمارهای سیلو شده بیشترین خاکستر مربوط به تیمار۴(۷۷/۸ %) وکمترین مربوط به تیمار۵(۷۹/۷ %)می باشد. که در مقایسه بین مجموع تیمارها بیشترین وکمترین میزان خاکستر به ترتیب مربوط به تیمار ۱ و ۵ می باشد. در بین تیمارهای مورد مقایسه اختلاف معنیداری مشاهده گردید ( ۰۱/۰>P). در یک مطالعه که بر روی میزان ترکیبات شیمیایی ۷ واریته مختلف چغندرعلوفهای در اقلیمهای مختلف کشور مصر انجام گرفت بهترتیب میانگین پروتئین خام، فیبر خام، خاکستر ۷۳/۵ ، ۶۳/۷ و۶۸/۹ درصد بود که پراکندگی نتایج حاصل حاکی از ترکیبات شیمیایی متفاوت در واریتههای مختلف که در شرایط و اکولوژیهای مختلف کشت شده بود (Abd Elnaby et al,.2014).
۴-۱-۴- پروتئین خام(CP)
میانگین درصد پروتئین خام (CP) در تیمارهای مورد مطالعه در جدول ۴-۱ آمده است. همانگونه که در جدول۴-۱ مشاهده می گردد، در مجموع مقایسه بین تیماره بیشترین پروتئین خام مربوط به تیمار ۲ یا سربرگ چغندرعلوفهای و کمترین مربوط به تیمار ۱ یا ریشه چغندرعلوفهای بود. همانگونه که در جدول مشاهده می شود بین تیمار ۲ و تیمار ۵ اختلاف معنیداری نداشت (۰۵/۰>P). با توجه به این که در مراحل اولیه سیلو شدن با وجود مقداری اکسیژن گیاه تنفس کرده و پیر میشود ریبولوز بی فسفات کربوکسیلاز که حدود ۴۰ درصد کل پروتئین را در برگهای گیاه تشکیل میدهد به سرعت تجزیه میشود و ممکن است قسمت اعظم پروتئین اولیه از دست رفته را شامل شود ((Mangan and Harrison, 1985. همچنین بین تیمارهای یک، سه و چهار که به ترتیب ریشه، بوته کامل و سیلاژ ریشه چغندرعلوفهای بود اختلاف معنیداری وجود نداشت (۰۵/۰>P). موسی(۲۰۱۱) میزان پروتئین خام ریشه چغندرعلوفهای را ۳۷/۹ درصد گزارش نمود. جانکینسون (۲۰۱۳) میزان پروتئین خام برگ، ریشه و بوتهکامل چغندرعلوفهای را به ترتیب ۱/۲۰ ، ۶/۸ و ۹/۱۰ درصد گزارش نمودهاست.
۴-۱-۵- چربی خام (EE)
همانگونه که در جدول ۴-۱ مشاهده میشود میانگین درصد چربی خام تیمارهای اجزاء مختلف چغندرعلوفهای چه بهصورت سیلو شده و نشده اختلاف معنیداری نشان دادند(۰۵/۰>P). بیشترین میزان چربی خام مربوط به تیمار۴ شامل (ریشه چغندرعلوفهای سیلو شده همراه کاه گندم) و کمترین آن مربوط به تیمار ۲ شامل (برگ و طوقه چغندرعلوفهای) میباشد. در مقایسه چربی خام مجموع تیمارها، تیمارهای ۴و ۶ اجزاء مختلف چغندرعلوفهای سیلو شده باعث بهبود درصد چربی خام شد که نشان دهنده افزایش ارزش غذایی اجزاء مختلف چغندرعلوفهای با عمل سیلوشده گردید. محققان گزارش کردند که فرایند سیلوکردن هر چند باعث کاهش اجزای دیواره سلولی میگردد، اما ممکن است باعث افزایش میزان چربی خام شود (Hassan et al., 2005). تأمین کربوهیدراتهای قابل تخمیر برای میکروارگانیسمهای سیلو ، میزان و مقدار تخمیر در سیلو را افزایش میدهد که این تخمیر باعث افزایش درصد چربی خام در سیلوها میگردد
(McDonald et al., 1991).
۴-۱-۶- دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF)