Chi2(3) | Prob |
۲۵/۰ | ۶۱۴۷/۰ |
طبق جدول (۴-۷) آماره به دست آمده ۲۵/۰ که از آماره کایدو جدول در سطح ۹۵ درصد کمتر است (آماره کایدو جدول ۸۱۵/۷ است). بر همین اساس طبق این آزمون، روش pool به روش تصادفی ارجحیت دارد. به این ترتیب بر اساس هر دو آزمون از بین انتخاب اثر تلفیقی و اثر ثابت، اثر ثابت مورد قبول قرار میگیرد و نیازی به آزمون دیگری نیست.
۴-۴-۳-آزمون هاسمن[۹۳]
هاسمن ۱۹۷۸ برای تعیین استفاده از مدل اثر ثابت در مقابل مدل اثر تصادفی، آزمونی را معرفی نمود. در واقع رایجترین آزمون برای تعیین نوع مدل در داده های ترکیبی، آزمون هاسمن است که در آن فرض صفر بیانگر تصادفی بودن مدل و فرض یک بیانگر ثابت بودن مدل میباشد (مادالا، ۱۹۸۸: ۴۴۳).
از این آزمون، فرضیه صفر با در نظر گرفتن عدم وجود همبستگی بین جزء خاص مقاطع زمانی که بخشی از جمله اختلال است و غیر قابل مشاهده میباشد با شکل میگیرد. تحت فرضیه صفر تخمین زن اثرات ثابت و تخمین زن اثرات تصادفی ناسازگار میباشد. اما اگر فرضیه صفر برقرار نباشد ≠ تنها تخمین زن اثرات ثابت سازگار است و تخمین زن اثرات تصادفی سازگار نخواهد بود.
آزمون هاسمن بر پایه وجود یا عدم وجود ارتباط بین خطای رگرسیون تخمینزده شده و متغیرهای مستقل مدل شکل گرفته است. اگر چنین ارتباطی وجود داشته باشد، مدل اثر تصادفی و اگر این ارتباط وجود نداشته باشد، مدل اثر ثابت خواهد بود. فرضیه نشاندهنده عدم وجود ارتباط متغیرهای مستقل و خطای تخمین، و فرضیه نشاندهنده وجود ارتباط است.
با در نظر گرفتن معادله فرض کنید دو تخمین و برای این معادله وجود داشته باشد؛ طوری که با برقراری فرضیه تخمینزن سازگار و کارا، ولی با برقراری فرضیه کارا نیست. با برقراری فرضیه تخمینزن کارا، ولی با برقراری فرضیه کارا نیست. اگر تفاوت تخمینزنهای و ، مقدار باشد، واریانس این مقدار به صورت زیر محاسبه می شود.
(۱)
هر دو واریانس با برقراری فرضیه تخمین زده شده اند. میتوان برای انجام آزمون هاسمن تخمین مقدار واریانس را با نشان داد و آماره را به صورت رابطه زیر ارائه داد:
(۲)
در رابطه فوق دارای توزیع (مجذور کا) با یک درجه آزادی است که برای آزمون فرضیه در مقابل فرضیه در مطالعات داده های ترکیبی از آن استفاده شده است. همچنین، اگر به جای یک پارامتر، برداری از متغیرهای توضیحی وجود داشته باشد، آنگاه آماره به صورت زیر قابل محاسبه است:
(۳)
در این رابطه دارای توزیع با درجه آزادی است. همچنین، تعداد متغیرهای مستقل در مدل و برداری از تفاوت تخمین زنهای و است.
جدول ۴-۸ بررسی آزمون هاسمن در معادله تولید
Test summary | Chi2(1) | Prob |
Cross-section random | ۵۳/۹ | ۰۲۳۰/۰ |
آماره به دست آمده در این آزمون ۵۳/۹ که از آماره کیدو جدول در سطح ۹۵ درصد بیشتر است (آماره کیدو جدول ۸۴۱/۳ است). به این ترتیب طبق آزمون هاسمن از بین انتخاب اثر تصادفی و اثر ثابت، اثر تصادفی رد خواهد شد و اثر ثابت مورد قبول قرار میگیرد.
برای معادله دوم نیازی به این آزمون نداریم.
۴-۵-نتایج تخمین
بعد از انجام آزمونهای تشخیصی، نتیجه این شد که از روش اثرات ثابت جهت انجام تخمین در معادله تولید و معادله بهرهوری کل عوامل تولید استفاده شود. اثر تولید در مقابل متغیرهای دیگری همچون موجودی سرمایه و نیرویکار در جدول زیر (جدول۴-۱۰) به تصویر کشیده شده است.
جدول۴-۹ نتایج کلی تخمین در معادله تولید
مقدار-P (Prob) |