(الف)
(ب)
شکل (۱‑۱۲) شبکه فضای k و ناحیه بریلوین نانولوله کربنی از نوع (الف) زیگزاگ (۳،۰) و (ب) مبلی (۳،۳) [۱].
در شکل (۱‑۱۲) اولین ناحیه بریلوین و شبکه فضای k نشان داده شده است. خطهای موازی، زیرباندها را نشان می دهند که به فاصله از یکدیگر قرار گرفتهاند و دارای طولی بهاندازه هستند.
برای بهدست آوردن معادلههای پاشندگی، شرایط مرزی متناوب در جهت محیط نانولوله کربنی بهشکل زیر اعمال می شود:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
(۱‑۱۵)
که s ضریب جهتِ[۲۱] زیرباند است [۱].
نانولوله کربنی زیگزاگ
این نوع نانولوله کربنی می تواند هم فلز و هم نیمهرسانا باشد. ناحیهی بریلوین نقطه k را قطع می کند و تنها زمانیکه باشد (q عدد صحیح است) فلز خواهد بود. در غیر اینصورت شکاف باندی[۲۲] را خواهد داشت که به طور معکوس متناسب با قطرش است. برای این نوع نانولوله کربنی معادله (۱‑۱۵) بهشکل زیر نوشته می شود:
(۱‑۱۶)
که در آن است، با قرار دادن معادله (۱‑۱۶) در (۱‑۷) و جاگذاری ky با kz بهعنوان جهت محور بهرابطه پاشندگی زیر خواهیم رسید:
(۱‑۱۷)
رابطه (۱‑۱۷) درشکل (۱‑۱۳-الف) برای نانولوله کربنی از نوع زیگزاگ (۳،۰) با ماهیت فلزی در طول اولین ناحیهی بریلوین رسم شده است. دو تا از زیرباندها انرژی فرمی را در Γقطع می کنند. با مقایسه شکل (۱‑۱۲-الف) با شکل (۱‑۱۳-الف) مشاهده میکنیم که زیرباندهای متناظر، لبهی ساختار ششگوشه را در نقاط مشخصشده در شکل (۱‑۱۲) قطع می کنند [۱].
نانولوله کربنی مبلی
نانولوله کربنی ِمبلی از نوع فلز است، زیرا ناحیهی بریلوین یک بعدی آن همیشه نقاطk را قطع می کند. با بهره گرفتن از (۱‑۱۵) شرایط مرزی تعیین می شود که بردار موجِ محیطیِ مجاز را تعیین می کند:
(۱‑۱۸)
برای با جاگذاری kx از معادله (۱‑۱۸) در معادله (۱‑۷) و جاگذاری ky با kz بهرابطه پاشندگی نوع مبلی خواهیم رسید:
(۱‑۱۹)
در حالیکه kz در جهت k2 است و تناوبی بهاندازه دارد. در شکل (۱‑۱۳-ب) رابطه پاشندگی از نوع مبلی رسم شده است [۱].
نانولولههای کربنی که در دو دسته گفته شده در بالا نباشند، از نوع کایرال، ، هستند.
(الف)
(ب)
شکل (۱‑۱۳) دیاگرام پاشندگی الکترونی نانولوله کربنی از نوع (الف) زیگزاگ (۳،۰) و (ب) مبلی (۳،۳). ناحیه سایهخورده زیرِ انرژی فرمی، ناحیه باند ظرفیت است [۱].
مباحث فیزیکی
ناحیهی بریلوین
در انتشار هر گونه حرکت موجی از میان شبکه کریستالی، بسامد، تابعی متناوب از بردار موج k است. این تابع ممکن است به دلیل چند مقداره بودن پیچیده باشد، بهمنظور سادهسازی رفتارِ حرکت موج در کریستال، یک ناحیه در فضای k تعریف می شود که ناحیه متناوب پایه را تشکیل میدهد. بسامد یا انرژی برای یک بردار موج k خارج از این ناحیه ممکن است توسط یکی از بردارهای k که در داخل این ناحیه است، تعیین شود. این ناحیه را ناحیهی بریلوین گویند. معمولا توجهها بهبردارهای k در داخل این ناحیه متمرکز می شود. ناپیوستگی تنها در روی مرزها رخ میدهد. به طور خلاصه، هر بردار موج در خارج از این ناحیه برابر با برخی بردارهای داخل این ناحیه است [۳-۲].
حالت بلاخ
یک موج بلاخ (حالت بلاخ، تابع بلاخ و یا تابع موجِ بلاخ نیز گفته می شود) که بهخاطر فیزیکدان سوییسی بهنام فلیکس بلاخ[۲۳] بهاین نام شناخته شده است، یک نوع تابع موج برای ذرهای است که در یک محیط متناوب باشد، معمولا برای الکترونها در کریستال کاربرد دارد. یک تابع موجΨ یک موج بلاخ است اگر به صورت زیر باشد:
(۱‑۲۰)
که r موقعیت، Ψ موج بلاخ، u یک تابع متناوب با تناوب مشابه با کریستال است، k یک عدد حقیقی است که بردارموج کریستال نامیده می شود، e عدد اولر[۲۴] نامیده می شود وj واحد موهومی است.
بهعبارت دیگر اگر یک موج صفحهای را در یک تابع متناوب ضرب کنید موج بلاخ حاصل می شود [۴].
نوسانهای بلاخ
زمانیکه الکترونها در زنجیرهی یک بعدی و خطی از اتمهای مورد اعمال میدان الکتریکی ثابت خارجی قرار میگیرند، شاهد نوسانهای بلاخ خواهیم بود. الکترونها در انواع مختلف نانولولههای کربنی، نوسانهایی با بسامد زاویهای بلاخ متناسب با میدان الکتریکی ثابت اعمالی در طول محور نانولوله کربنی نشان می دهند [۵].