بیش از هر چیز ایزد یکتا را سپاسگزارم که دگر بار، این کامیابی را به من ارزانی داشت تا با بهرهگیری از مهربانیهای بیپایانش، اندوختهای نو را فرا گیرم و پژوهش کنونی را به پایان رسانم، بر خویش بایسته میدانم که به آیین آزرم، ردههای سپاس خویش را به کسانی ارزانی بدارم که مرا در به پایان رساندن این پژوهش، یاری کردند. اگر این کوشش، ره به جایی برد، به خجستگی پشتیبانیهای بدون چشمداشت و بی کران، استادان و دوستان بزرگوارم بود. از این رو همواره سپاسگزار و قدردان استاد راهنمای ارجمندم آقای دکتر محمد جواد ضمیری میباشم. اگر بخشش ایشان در خلال دوره فراگیری دانش، مرا همراه نبود، این کار به سرانجام نمیرسید. بر خویش بایسته میدانم به سبب مهربانیهای همیشگی استاد نیک اندیشم آقای دکتر غلامرضا کاووسی، از ایشان قدردانی ویژهای داشته باشم. از استادان ارجمندم آقای دکتر محمدرضا رضوانی و دکتر امیر اخلاقی که مشاوره این پایاننامه را عهدهدار بودند قدردانی میکنم. پروردگار را سپاس که در خلال دوران کارشناسی ارشد، سرورانی مرا همراهی کردند که همیشه از آشنایی با این بزرگواران بهخود میبالم؛ آرزوی تندرستی دارم برای سرکار خانم ربابه لطفاللهی که مادرانه مرا یاری کرد، خواهر خوبم سرکار خانم سارا سهامی و دیگر دوستان خوبم آقایان فرزاد محمدرضازاده، احسان اسفندیاری، احد بخشی و محسن دهشیری. از کارکنان پژوهشکدهی زیست فناوری به ویژه سرکار خانم مهندس آرام و آقای محمد زارع به پاس همکاریهایشان سپاسگزارم. همیشه قدردان تلاش های کارکنان مهربان و دوست داشتنی ایستگاه دامپروری، آقایان بازیار، کاظمی، اورنگ و سلیمانی خواهم بود و از ایزد یکتا برای این بزرگواران آرزوی سلامتی دارم. بدون شک در نبود دوستانی همچون آقایان کریم هوشیار، سعید صالحی، و خواهران خوبم خانمها الهام عزیزآبادی و سارا مرادی این پژوهش به پایان نمیرسید، به سبب همه بزرگواریهایشان، برای ایشان آرزوی شادکامی دارم. سپاس فراوان دارم از دوست خوبم آقای دکتر حسین رجایی، به پاس همکاریهای فراوان و ارزندهاش. از هماتاقیهای خوبم، آقایان دادفر، دریاباری، بیژنی، شهبازی، نومی، محمدیپورفرد، قربانی، بیآبادی و دوستان خوبم آقایان احمدی، رئیسی، شاهرخی، ضیائی، ریاحی، صفری و دیگر دوستان و همکلاسیهایم که مرا مهربانانه همراهی کردند، سپاسگزارم. کامرواییهای دوره کارشناسی و کارشناسی ارشدم را وامدار سرورم سرکار خانم مهندس سمیرا بهرامپور هستم، از پروردگار مهربان آرزوی سلامتی برای ایشان را دارم.
زبانم کوتاه است برای سپاسگزاری از بهترینهای زندگیام؛ پدر و مادر پرتلاش و دلسوزم و خواهران و خالهی مهربانم که همه داشتههایم، تنها و تنها نتیجه زحمتها و پشتیبانی آنهاست. در پایان از همه خوبانی که هر یک با قدمی یا قلمی یا سخنی در گذر از این راه مرا همراهی کردند، سپاسگزارم و برای ایشان آرزوی کامرانی روزافزون دارم.
چکیده
رابطه بین فعالیت آنزیم های زنجیره تنفسی و بازدهی خوراک در بره های نر قزل متولد شده در نتیجه آمیزش تصادفی
به وسیله
رضا مهرابی
در این پژوهش، رابطه بین بازدهی خوراک و فعالیت آنزیمی زنجیره تنفسی در برههای نر قزل متولد شده در نتیجه آمیزش تصادفی بررسی شد. برهها برای ۷۰ روز با خوراکی دارای ۷۰ درصد کنسانتره تجاری، ۳۰ درصد یونجه خشک تغذیه شدند و در خلال دوره، خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه برای برآورد پسمانده خوراک مصرفی (RFI)، نسبت تبدیل خوراک (FCR) و نسبت تبدیل خوراک تصحیح شده (aFCR) اندازهگیری شد. برپایه این برآوردها، برهها به دو گروه RFI، FCR و aFCR بالا و پایین دستهبندی شدند. در پایان دوره از ماهیچه دوسر ران پای چپ هر بره یک نمونه ۱۰ گرمی گرفته شد؛ پس از ۲۴ ساعت برهها کشتار شدند و یک نمونه ۳۰ گرمی از ماهیچه دوسر ران پای راست همان بره گرفته شد؛ این نمونهها برای تعیین غلظت پروتین میتوکندریایی و فعالیت زنجیره تنفسی، به کار گرفته شدند. آنالیزهای آماری نشان داد که برهها در دو گروه متفاوت بازدهی خوراک بالا و پایین (RFI، FCR و aFCR) قرار گرفتند (P<0.01). پسمانده خوراک مصرفی با وزن متابولیکی و میانگین افزایش وزن روزانه، همبستگی نداشت، ولی همبستگی متوسطی (۵۶/۰= r) با میانگین مصرف خوراک داشت (P<0.01)، همچنان که برههای دارای RFIپایین، روزانه ۲۰۰ گرم کمتر از برههای دارای RFI بالا، خوراک خوردند. FCR و aFCR همبستگی پایینی (به ترتیب، ۳۹/۰ r=و ۳۶/۰r=) با میانگین مصرف خوراک و همبستگی متوسطی (به ترتیب، ۷۳/۰-r= و ۷۶/۰-r=) با میانگین افزایش وزن روزانه داشتند. همبستگی منفی و بالایی بین فعالیت آنزیمی مجموعههای زنجیره تنفسی و RFI در نمونههای به دست آمده پیش (۹۱/۰- تا ۹۷/۰-) و پس (۹۲/۰- تا ۹۷/۰-) از کشتار دیده شد. اگرچه فعالیت آنزیمی باFCR و aFCR همبسته نبود. مقایسه فعالیت آنزیمهای زنجیره تنفسی (I-V) در نمونههای گوشت پیش و پس از کشتار نشان داد که فعالیت آنزیمهای زنجیره تنفسی مجموعههای I، III، و V بین دو نمونه از نظر آماری با هم تفاوت معنیداری نداشتند، در حالی که فعالیت آنزیمهای زنجیره تنفسی مجموعههای II و IV بین دو نمونه تفاوت معنیداری با هم داشتند (P<0.01). این یافتهها پیشنهاد میکنند که ممکن است، اندازهگیری فعالیت آنزیمی زنجیره تنفسی مجموعه I، III و V، در ماهیچهای که با روش بیوپسی گرفته شود، روش مناسبی برای گزینش برههای دارای RFI پایینتر باشد.
واژگان کلیدی: پسمانده خوراک مصرفی، بره، آنزیم های میتوکندریایی، بازدهی خوراک
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول………………………………………………………………………………………………………………………………………………………۱ |
مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۱ |
۱-۱- اهمیت پژوهش………………………………………………………………………………………………………………………۲ |
۱-۲- بهنژادی………………………………………………………………………………………………………………………………….۳ |
۱-۲-۱- آمیزش خویشاوندی…………………………………………………………………………………………………….۳ |
۱-۲-۲- آمیزش ناخویشاوندی………………………………………………………………………………………………….۳ |
۱-۲-۳- آمیزش تصادفی…………………………………………………………………………………………………………..۳ |
۱-۳- روشهای اندازه گیری بازدهی خوراک…………………………………………………………………………………..۴ |
۱-۴- نشانگرهای فیزیولوژیکی…………………………………………………………………………………………………………۶ |
۱-۴-۱- نشانگرهای مولکولی…………………………………………………………………………………………………….۶ |
۱-۴-۲- نشانگرهای خونی………………………………………………………………………………………………………..۷ |
۱-۴-۳- نشانگرهای دیگر………………………………………………………………………………………………………….۷ |
۱-۵- میتوکندری…………………………………………………………………………………………………………………………….۷ |