۷٫۱٫۲٫ الگوی نظری استعدادیابی: چهارچوبی برای تحقیق
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
یکی از آخرین اثرات رنیه در سال ١٩۸۷ تحت عنوان ” الگوی نظری استعدادیابی؛ چهارچوبی برای تحقیق ” است که بر پایه علوم مرتبط و قابل قبول در زمینه استعدادیابی و اصول شش گانهای که در بالا نوشته شد، تهیه و ارائه شده است. این الگو نوعی چهارچوب نظری را فراهم می آورد تا دیگر پژوهشگران بتوانند برای استعدادیابی در انواع رشته های ورزشی از روی آن، آزمون سازی کنند. مفاهیم اصلی این الگو به شرح زیر است:
اصول اولیه آزمون سازی برای استعدادیابی
طبق الگوی رنیه، دو دسته اطلاعات برای ساختن ابزار اندازه گیری استعدادیابی در هر ورزش باید مورد توجه قرار گیرند:
الف– معیار سازی برای ارزشیابی عملکرد ورزشی: معیار یا فهرستی از معیارها که بتوانند مفاهیم نظری عملکرد ورزشی را ارزشیابی کنند.
ب– تعیین متغییرهای تعیین کننده عملکرد ورزشی:یک فهرست جامع از متغییرهای اصلی تعیین کننده عملکرد، در ورزش مورد نظر به منظور تعریف عوامل مؤثر (رنیه، ١٩۸۷).
هدف اصلی استعدادیابی ورزشی، پیشگویی عملکرد آینده ورزشکار بر پایه ویژگیهای جسمانی، ظرفیت ها، تواناییها و امکانات محیطی او در زمان حال است. این پیشگویی در صورتی مفید خواهد بود که دقیق با شد و دقت آن نیز با عملیاتی بودن تعریف متغییرها و اعتبار و پایایی ابزاری که آنها را اندازه میگیرند، بستگی دارد (امیرتاش، ١۳۸۱).
۸٫۱٫۲٫ تعریف ویژگیهای مورد اندازه گیری در این پژوهش
ویژگیهای بیومکانیک[۶۴]
مطالعه ما درباره بیومکانیک تمرین و ورزش، مستلزم کسب آگاهی از علم مکانیک است. ما به طور خلاصه علم مکانیک را تحلیل نیروها و اثرات آنها تعریف کردیم. تعریف کاملتر می تواند چنین باشد: علمی که درباره اثرات نیروهای وارد بر اجسام بحث می کند. به بیان دیگر، بیومکانیک دانشی است که برای برقراری ارتباط بین حیات و اصول و قوانین فیزیکی حاکم بر اجسام، وضع پویایا ایستای[۶۵] موجودات زنده(مانند انسان ) را بررسی می کند (صادقی، ۱۳۸۷). ویژگیهای بیومکانیک مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از:
- تعادل[۶۶]
قابلیت فرد در حفظ بدن را در یک حالت ایستا یا پویا، تعادل میگویند. وقتی جسمی در حال سکون باشد و در آن هیچ گونه حرکت انتقالی و یا چرخشی دیده نشود گفته می شود آن جسم در حال تعادل است.
اولین ویژگی یک جسم در حال تعادل آن است که برآیند مؤلفه های نیرو در هر جهت برابر صفر باشد. دومین مشخصه یک جسم در حال تعادل آن است که برآیند گشتاور در یک صفحه و حول هر نقطه برابر با صفر خواهد بود (نمازی زاده، ۱۳۸۲).
بنا بر قانون اول نیوتن، اگر برآیند نیروهای وارد بر یک جسم صفر باشد، آن جسم در حال سکون باقی میماند (حرکت نمیکند)، و یا با سرعت ثابت (بدون تغییر) بر روی یک خط راست به حرکت خود ادامه میدهد. بنا بر قانون دوم نیوتن در حرکت، شتاب شتاب یک جسم نسبت مستقیم با نیروی خالص وارد بر جسم و نسبت معکوس با جرم آن دارد. اگر نیروی خالص وارد بر یک جسم صفر باشد، در سرعت آن تغییری ایجاد نخواهد شد (شتاب صفر است). بر عکس در صورتی که جسم در حال سکون یا با سرعت ثابت در حال حرکت باشد (شتاب حرکت آن صفر باشد)، نیروی خالص وارد بر آن صفر است. در هر کدام از این موارد نیروهای خارجی وارد بر جسم، در حال تعادل هستند و به یک نیروی برآیند صفر منجر میشوند. اگر جسم در حال تعادل باشد، نیروها در تعادل هستند و جسم را در حال تعادل ایستا توصیف میکنیم. شاخهای از علم مکانیک که درباره مطالعه اجسام در حال تعادل ایستا بحث می کند، استاتیک نامیده می شود (ژاله معماری، ۱۳۸۴).
معمولاً در تربیت بدنی تعادل را به دو شکل ارزیابی می کنند، تعادل پویا و تعادل ایستا.
در آزمونهای تعادل ایستا، فرد باید قادر باشد بدن خود را در یک حالت ساکن نگاه دارد، مانند حرکت بالانس سه پایه و حرکت تعادلی فرشته. در آزمونهای تعادل پویا، فرد میبایست تعادل خود را حین انجام حرکات حفظ نماید. مانند راه رفتن بر روی چوب موازنه یا فرود آمدن پس از عبور از مانع در ۱۰۰ متر مانع دو و میدانی.
شواهد بسیاری وجود دارد مبنی بر اینکه قابلیت تعادل، به صورت ساکن و پویا بستگی به عملکرد ساختار مجاری نیم دایرهای گوش، مخچه، تاندونها و مفاصل، حس بینایی و لامسه و همچنین توانایی ایجاد هماهنگی این عوامل با یکدیگر دارد.
تعادل، یک توانایی جسمی برای انجام فعالیتهای روزانه مانند، ایستادن، راه رفتن، و انجام صحیح غالب حرکات در ورزشها است که با توانایی فرد در کنترل محل قرار گیری مرکز ثقل بدن ارتباط بسیار دارد.
با توجه به اهمیتی که تعادل در انجام حرکات مختلف ورزشی دارد، دانشمندان طی تحقیقات گوناگون به این نتیجه رسیدند که ورزشکاران در مقایسه با سایر افراد دارای تعادل بیشتری هستند.
هامل[۶۷]در تحقیقات خود به این نتیجه رسید که قهرمانان نسبت به دانشجویان تربیت بدنی از تعادل بیشتری برخوردارند و آزمون تعادل رینولد[۶۸]نشان داد که دانشجویان تربیت بدنی از این نظر بهتر از دانشجویان رشته های دیگر هستند در تحقیقات ثابت شده که قهرمانان کشتی و شنا که در سطح بالایی قرار دارند، نسبت به ورزشکاران معمولی در این رشته ها، تعادل پویای بیشتری دارند.
دانشمندان بسیاری کوشش کرده اند تا نقش مؤثر هر رشته ورزشی را در ایجاد تعادل بیشتر تعیین کنند. گرین لی[۶۹] به این نتیجه رسید که بین ورزش بولینگ و تعادل پویا ضریب همبستگی بالایی وجود دارد. در تحقیقات دیگر ثابت شد که ارتباطات مثبت و مختلفی بین تعادل و فعالیتهایی مانند بسکتبال، رقص و شنا وجود دارد. تحقیقات دیگر مؤید این امر بود که تعادل یک قابلیت عمومی بوده و به اندازه قد بستگی چندانی ندارد (هادوی، ۱۳۷۸).
- دامنه حرکتی مفصل[۷۰]
مقدار حرکت مفصل یا گروهی از مفاصل حول محور خود را دامنه حرکتی آن مفصل میگویند. دامنه حرکت هر مفصل فوق العاده اختصاصی است و به عوامل مورفولوژیکی (ریخت شناسی) متعددی مثل شکل (هندسه) مفصل، کپسول مفصلی، لیگامنتها، تاندونها و طول عضلات مفصل وابسته میباشد. ساختار مفصل، حدود حرکت را معین می کند و می تواند دامنه حرکت یک مفصل خاص را محدود سازد (گائینی، ۱۳۸۲).
-
- روشهای اندازه گیری دامنه حرکتی مفاصل
دامنه حرکتی را به روش مستقیم و با بهره گرفتن از یک گونیامتر[۷۱] (زاویه سنج)، فلکسومتر[۷۲] (انعطاف سنج)، یا اینکلاینومتر[۷۳] (انحراف سنج)، اندازه گیری و مقدار چرخش مفصل را به درجه ثبت می کنند. معمولترین روش استفاده از زاویه سنج است. زاویه سنج وسیلهای شبیه نقاله با دو دستهی استیلی یا پلاستیکی است که زاویه ی مفصل را در کرانههای (دو انتهای) دامنه حرکتی میسنجد. دستهی ثابت زاویه سنج به خط صفر نقاله میچسبد و دستهی دیگر آن، متحرک است. برای استفاده از زاویه سنج، مرکز وسیله را طوری قرار می دهند که با نقطهی اتکا–یا محور چرخش- مفصل سازگار شود. در این حالت و به موازات محور طوری هر قطعهی متحرک بدن، دستههای زاویه سنج باعلامتهای استخوانی هم راستا است (گائینی، ۱۳۸۲).
ویژگیهای آنتروپومتریک[۷۴]
آنتروپومتریک به علم اندازه گیری نسبتها و ترکیب بدن انسان گفته می شود. سنجش ویژگیهای فیزیکی بدن (آنتروپومتریک) از نظر اندازه، شکل نسبتها یا ترکیب بدن، که با موضوعاتی چون رشد، ورزش، اجرا و تغذیه مرتبط است، یکی از نخستین و مهمترین مراحل مربوط به درک و تجزیه و تحلیل حرکات بدن انسان شناخته می شود. ویژگیهای آنتروپومتریک مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از:
- اندازه بدن: اندازه بدن شامل ارتفاع، جرم و اندازه قسمت هم شامل طول، محیط، قطر و مواردی از این نوع است. ملاکهای مهمی که در اندازه گیریهای آنتروپومتریک باید به آن توجه کرد قابل قبول بودن[۷۵] اندازه گیری و استفاده دقیق از پروتکل اندازه گیری از قبل تعیین شده است؛ زیرا در روشهای مختلف اندازه گیریهای آنتروپومتریک، ممکن است برای توصیف یک قسمت از بدن پروتکلهای مختلفی وجود داشته باشد. بنابراین، بسیار مهم است که اندازه گیری از پروتکل مشخصی استفاده و به دقت دستورالعملهای آن را اجرا کند.
- شکل بدن و رابطه بین قسمت های مختلف آن: شکل بدن را میتوان بر اساس نسبتهای بین اندازه گیریهای مختلف آن توصیف کرد که در این روش، تناسب مورد نظر بین اندازه گیریها تعیین کننده ساختار بدن است. بین اندازه گیریهای مختلف ممکن است رابطه وجود داشته باشد. برای نمونه میتوان به رابطه بین ارتفاع و وزن اشاره کرد (صادقی، ۱۳۸۷).
عوامل مختلفی از جمله سن، جنس، وراثت، تغذیه و سایر شرایط محیطی بر اجرای افراد مؤثرند اما عوامل بیومکانیک مثل اجزای پیکرسنجی قد، وزن، طول اندام، نسبتهای بدن و محیط اندام نیز تأثیر به سزایی در عملکرد بیشینه افراد بخصوص جوانان و نوجوانان دارد. به طور کلی ویژگیهای جسمی و فیزیکی ارثی هستند. در همین راستا هلن اسکرت و آنا اسپنسشاد میگویند: “افراد از والدین خود عوامل متعددی را به ارث میبرند، که تا حد زیادی تعیین کننده وضع ظاهری و فیزیکی و همچنین حداکثر تواناییها و قابلیت های آنان میباشد” (شیخ، ۱۳۸۷).
ویژگیهای آمادگی جسمانی[۷۶]
مجموعه ای از ویژگیهای ذاتی و اکتسابی که توانایی اجرای فعالیت بدنی را تعیین می کند. مجموعه ویژگیهای بدن مانند: قدرت، انعطاف پذیری، استقامت عضلانی، سرعت، چابکی، توان، عملکرد قلبی تنفسی و مقاومت در برابر خستگی اطلاق می شود (علیجانی، ۱۳۸۱).
ویژگی های آمادگی جسمانی مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از:
۱- قدرت[۷۷]
قدرت عبارتست از قابلیت به کارگیری نیروی یک عضله یا گروهی از عضلات، برای یک بار و با حداکثر کوشش و مقاومت. محققان تربیت بدنی، قدرت را مهمترین عامل در مهارت های ورزشی میدانند. زیرا قدرت، توانایی انقباض عضلانی است که سبب می شود حرکتی متوقف یا بوجود آید. بهترین روش اندازه گیری این عامل، استفاده از آزمونهایی است که در آن حداکثر کوشش فرد برای یک مرتبه مورد ارزشیابی قرار گیرد. واحد اندازه گیری قدرت، کیلوگرم یا پوند است.
متخصصان ورزش میتوانند روابط پیچیده میان ویژگیهایی چون قدرت، نیرو و توان را نشان دهند. سرعت انقباض عضلانی در مقابل انقباض از جمله این روابط میباشند. اما هنگامی که قدرت را به عنوان توانایی عضله در ایجاد نیرو تعریف میکنیم، حرف همه ما صحیح است. به خاطر داشته باشید که قدرت عضله با استقامت آن فرق دارد. برخی فعالیتهای ورزشی برای مدت زمان کوتاهی به قدرت نیاز دارند. اما استقامت عضلانی مستلزم حفظ قدرت در یک مدت زمان طولانیتر است (سعید ارشم، الهام راد نیا، ۱۳۸۵).
معمولاً بر اساس نوع انقباض عضلانی[۷۸]، اندازه گیری قدرت به چند شکل صورت میگیرد:
-
- قدرت پویا بر اساس انقباض دینامیک یا ایزومتریک[۷۹] عضله: در این اندازه گیری عضله با جابجا نمودن اشیا، قدرت خود را به نمایش می گذارد و در این انقباض، طول طول عضله کوتاه شده و در مفصل حرکت دیده می شود. معمولاً قدرت پویا را با وزنههای مختلف اندازه گیری می کنند.
-
- قدرت ایستا بر اساس انقباض استاتیک یا ایزوتونیک[۸۰] عضله: در این اندازه گیری عضله در مقابل یک مقاومت، در زمانی بسیار کوتاه (حدود ۶ الی ۱۰ ثانیه)، قدرت خود را به نمایش می گذارد. در این انقباض، تغییری در طول عضله دیده نمی شود و مفصل حرکتی نخواهد داشت. معمولاً قدرت ایستا را با دستگاههای مختلف نظیر دینامتر[۸۱] پا و دست یا کابل تنسیومتر[۸۲] اندازه گیری می کنند.
-
- قدرت ترکیبی بر اساس انقباض ایزوکینتیک[۸۳] عضله: در این اندازه گیری نه تنها مانند انقباض ایزوتونیک در مفصل حرکت مشاهده می شود، بلکه در عین حال مانند انقباض ایزومتریک، قدرت عضله در مقابل مقاومت به نمایش گذاشته می شود. معمولاً قدرت ترکیبی را با دستگاههای الکترومکانیکی و هیدرولیکی نظیر سایبکس[۸۴] اندازه گیری می کنند (هادوی، ۱۳۸۷).
بر اساس تقسیم بندی فاکس[۸۵] و ماتیوس[۸۶]، فدرت بر سه نوع است: