پژوهش موریتز و همکاران (۲۰۰۰)، که یک فراتحلیل بود؛ بر پایه چهل و پنج مطالعه انجام شده شکل گرفت. آنها ارتباط شاخص های انتظارات خودکارآمدی و عملکرد را مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان می دهند که ارتباط میان عملکرد و خودکارآمدی در موقعیت های ورزشی همیشه یکسان نیست و عواملی مانند روش اندازه گیری، شاخص های عملکرد و خودکارآمدی می تواند این ارتباط را تحت تاثیر قرار دهد (محمدزاده،۱۳۸۴).
باندو بیدل و تومانیز(۲۰۰۱)، ارتباط متقابل اسنادهای سببی و انتظارات خودکارآمدی را تحت تاثیر متغییرهای تعدیل کننده شکست و موفقیت مطالعه کرده اند. نتایج نشان می دهد، رابطه خودکارآمدی و اسنادها تحت تاثیر ادراک های فرد مبنی بر موفقیت و یا شکست در عملکرد قرار دارد. موفقیت موجب ارتباط مثبت میان اسنادها و خودکارآمدی و شکست این رابطه را به همبستگی منفی تبدیل می کند. از سویی وجود رابطه میان پایداری اسنادها می تواند به عنوان پیش بینی کننده نسبتاً مطمئنی برای باورهای خودکارآمدی در شرایط موفقیت عمل کند و ورزشکارانی که باورهای خودکارآمدی ایشان در مرحله قبل و بعد از رقابت افزایش می یابد دارای اسنادهای درونی و پایدارتری نسبت به ورزشکارانی هستند که باورهای خودکارآمدی آنها بعد از رقابت نسبت به قبل از آن دچار تزلزل می شود (محمدزاده،۱۳۸۴).
ریس، اینگلدو و هاردی (۲۰۰۵) اسنادها در روان شناسی ورزش را در مطالعه موردی، بررسی کردند. در این تحقیق، هفت زیر فصل با توجه به ادبیات مروری و مباحث نظری پیشنهاد شد: نظریه اسنادی در تمرین، ارتباط پایداری، تمایز و اجماع اطلاعات در ابعاد اسنادی؛ کنترل پذیری به عنوان بعد اولیه اسنادی؛ تعمیم کنترل پذیری، ارزیابی اسنادها، کاربردها برای تمرین؛ متن اجتماعی (کافی و ریس،۲۰۰۷و ریس و همکاران، ۲۰۰۵).
کافی و ریس (۲۰۰۷)، در تحقیقی اثرات اصلی و تعاملی اسنادهای کنترل پذیری بر خودکارآمدی را سنجیدند. نتایج نشان داد افرادی که عملکرد را به طور موفقیت آمیز درک کردند، خودکارآمدی بعدی بالاتری هنگام اسنادهای ثابت در طول زمان در میان موقعیت های ویژه برای خود، داشتند. و اسنادهای کنترل پذیر اثر معنی داری بر خودکارآمدی نداشت. برای گروه کمتر موفق، اسنادهای کنترل پذیری با اثری اصلی بر خودکارآمدی بعدی و با اثری تعاملی بر کلیّت، مرتبط بود. بدین صورت که نگرش قابل کنترل تر، باعث خودکارآمدی بالاتر بود. درک علل به طور کلی مرتبط با کنترل پذیری بالاتر و در نتیجه خودکارآمدی بعدی بالاتر بود (کافی و ریس،۲۰۰۷).
فول و همکاران (۲۰۰۸)، در تحقیقی با عنوان تغییرات بازخورد اسنادی در اسنادهای کارکردی و غیر کارکردی، انتظارات موفقیت، امیدواری و پایداری کوتاه مدت در یک ورزش جدید؛ ۳۰ گلف باز تازه کار که اسنادهای کارکردی و غیر کارکردی برای شکست در پیش آزمون داشتند را آزمودند.آزمودنی ها به طور تصادفی به سه گروه مداخله تقسیم شدند:
-
- بازخورد اسنادی کارکردی (درونی، قابل کنترل و ناپایدار)
-
- بازخورد اسنادی بدکارکردی (خارجی، غیرقابل کنترل و پایدار)
-
- بدون بازخورد اسنادی
تحلیل اندازه ها آشکار کرد که تغییرات بازخوردی اسنادی با نوع بازخورد مرتبط است. بازخورد اسنادی کارکردی، بهبودهایی در اسناد علّی در مورد شکست به علاوه در انتظارات موفقیت، امیدواری و پایداری بعد از شکست ایجاد کردند. در مقابل، بازخورد اسنادی نامطلوب، پس رفت هایی در اسناد علّی در مورد شکست و انتظارات موفقیت، امیدواری و پایداری بعد از شکست کمتری ایجاد کردند. اثرات بازخورد اسنادی مهم تر از اسنادهای کارکردی یا غیر کارکردی اولیه افراد در مورد شکست است. یعنی پیشرفت یا پسرفت، وابسته به نوع بازخورد دریافتی نسبت به اسناد اولیه بود (لی فول و همکاران، ۲۰۰۸).
هانراهان وسرین (۲۰۰۸) تفاوت های جهت گیری پیشرفت هدف و سبک های اسنادی را با توجه به جنسیت و سطوح شرکت و نوع ورزش، مورد مطالعه و بررسی قرار دارند. ورزشکاران انفرادی، اسنادهای درونی، ثابت، کلی و غیر قبال کنترل برای وقایع مثبت، و اسنادهای درونی تر برای وقایع منفی نسبت به ورزشکاران تیمی داشتند. ورزشکاران زن رقابتی، اسنادهای خاص (قابل کنترل) برای نتایج مثبت نسبت به زنان ورزشکار به صورت تفریحی، داشتند (محمدزاده،۱۳۸۴).
کافی و ریس(۲۰۱۱)، تحقیقی که با عنوان تاثیرات بازخورد اسنادی بر روی خودکارآمدی و اجرای تکلیف در مواقع شروع و تکرار شکست انجام دادند. در دو آزمایش مجزا تاثیر دست کاری ابعاد اسنادی کنترل پذیری و پایداری را بر روی شکست در اجرای آزمودنی ها سنجیدند. در آزمایش اول که شامل کوشش های پرتاب دارت با چشمان بسته بود، آزمودنی ها پس از کوشش ها بازخورد منفی (دروغ) دریافت می کردند که نتایج نشان داد سطح خودکارآمدی شرکت کنندگان پایین آمد و اجرایشان نیز ضعیف شد. در آزمایش دوم نشان داده شد که ادراکات جدید آزمودنی ها از تکرار شکست در اجرا سبب کنترل غیر محتملی شد که باعث تغییراتی در خودکارآمدی و نتیجه اجرای آنها شد(کافی و ریس،۲۰۱۱).
۲-۱۹:نتیجه گیری
با مرورتحقیقات انجام شده در مورد نقش اسنادها در مهارت های روان شناختی و ورزشی، اکثر تحقیقات نشان دادند که اسنادهای مطلوب تأثیرات مثبتی بر افراد در ورزش های مختلف می گذارند و هم چنین اسنادهای نامطلوب باعث تخریب اجرا و اکتساب می گردند. در این تحقیق سعی شده است تا تاثیر بازخورد اسنادی که به ندرت از این بازخورد استفاده شده است را بر روی اکتساب و یادداری یک مهارت حرکتی بسنجیم.
فصل سوم
روش شناسی
تحقیق
۳-۱.مقدمه:
معمولا نقطه شروع هر تحقیقی، سوال یا مشکلی است که برای محقق یا اطرافیان پیش آمده است و با درصدد برآمدن برای پاسخ به سوال یا حل مساله، جریان تحقیق آغاز می شود. ممکن است سوال یا مساله چندان مشکل نباشد و با کمی جستجو در منابع علمی و یا آزمایش کوچک و یا رجوع به متخصصین فن حل شود. اما اگر پاسخ به آسانی یافت نشود و یا نیاز به تفحص بیشتری باشد؛ اینجاست که کار برای یافتن پاسخ باید منسجم و سازمان یافته تر دنبال شود.
با توجه به اهداف پژوهش در این فصل در ارتباط با مناسب ترین طرح تحقیق برای حل مساله، ابزارهای لازم و نحوه ی جمع آوری اطلاعات بحث خواهد شد. درآخر روش های آماری مناسب برای طبقه بندی، توصیف و تحلیل داده ها مشخص می شود، تا حتی الامکان پاسخ سوالات و یا روش حل مشکل مشخص گردد.
۳-۲. طرح تحقیق
به منظور برقراری رابطه علّی- معلولی میان دو یا چند متغیر از طرح های آزمایش استفاده می شود. در این روش حداقل یک متغیر مستقل به نام متغیر آزمایشی توسط پژوهشگر آگاهانه اجرا و دستکاری می شود. بدین منظور گروه های تجربی و کنترل مورد نظر قرار می گیرند و از طریق آن ها تفاوت های میان آزمودنی ها کنترل می شود.
در تحقیق حاضر به دلیل آن که آزمودنی ها انسان بوده و کنترل دقیق متغیرها در اختیار محقق نمی باشد، تحقیق از نوع نیمه تجربی با سه گروه، شامل: دو گروه تجربی و یک گروه کنترل می باشد. نوع مطالعه کاربردی و طرح تحقیق به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده است.
۳-۳.جامعه آماری
جامعه آماری تحقیق دانشجویاندختر و پسر دانشگاه علامه طباطبایی بودند.
۳-۴.نمونه آماری:
نمونه ی آماری این پژوهش ۵۸ نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علامه طباطبایی در دامنه سنی بین ۲۰ تا ۲۵ سال (۳۰پسر و ۲۸ دختر) بودند، که به صورت داوطلبانه در آزمون شرکت کردند. آزمودنی ها هیچ گونه سابقه ای در مهارت پرتاب دارت نداشتند.
۳-۵.متغیرهای تحقیق
۳-۵-.۱متغیر مستقل
بازخورد اسنادی در دو سطح کارکردی و غیر کارکردی متغیر مستقل این پژوهش است.
۳-۵-۲.متغیر وابسته
اکتساب: بر اساس امتیازات گرفته شده آزمودنی ها در طی روزهای پیش آزمون و تمرینی به دست آمد.
یادداری: بر اساس نتایج به دست آمده آزمودنی ها در روز آزمون یادداری (با فاصله ۴۸ ساعت) به دست آمد.
۳-۵-۳.متغیر کنترل
متغیرهای جنسیت، سن، دانشجو بودن، غیر ورزشکار بودن، عدم آشنایی آزمودنی ها با تکلیف، نداشتن هر گونه نقص جسمانی و سابقه بیماری موثر در اجرا و عملکرد، هم چنین دست برتری آزمودنی ها کنترل شد و همه آنها افراد راست دست بودند.
۳-۵-۴.متغیرهای مداخله گر
متغیرهایی نظیر وضعیت اجتماعی؛ اقتصادی، تغذیه، تمرین ذهنی، وضعیت نور سالن، صدای سالن، تاثیر سایرآزمودنی ها و …که کنترل آن ها از عهده محقق خارج بود. و در بخش محدودیت های تحقیق ذکر گردید که با انتخاب و جایگزینی تصادفی آزمودنی ها سعی در تعدیل و کنترل اثر این متغیرها گردیده است.
۳-۶.ابزار و روش جمع آوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز تحقیق در چند مرحله و با بهره گرفتن از امتیازات به دست آمده آزمودنی ها در پرتاب های آن ها در مراحل مختلف بخش اجرایی تحقیق جمع آوری گردید.
ابزار مورد نیاز در این تحقیق شامل تخته دارت، شاتل دارت، هدفون، و دستگاه پخش کننده فایل های صوتی بود.
۳-۶-۱.نحوه اجرا
کار عملی پژوهش با تقسیم آزمودنی ها به گروه های آزمایش ۱ (گروه با دستورالعمل بازخورد کارکردی) و ۲ (گروه با دستورالعمل بازخورد غیرکارکردی) و گروه کنترل، به صورت زیر انجام شد:
جلسه اول (پیش آزمون) به منظور آشنایی دانشجویان با موارد پایه و مقدماتی مثل گرفتن صحیح شاتل ها، توضیحاتی در خصوص میزان فاصله از تخته امتیاز دهی، شرایط و اهداف تحقیق وآگاهی از تعداد جلسات و ساعات حضور در تحقیق برگزار شد. در این جلسه، توضیحات لازم در مورد تمرین و نمایش بهترین عملکرد در تکلیف معیار نیز شرح داده شد. سپس افراد نحوه صحیح انجام تکلیف را آموزش دیدند. بعد از تمرین دو دسته کوشش سه پرتابی، نتایج آن ها ثبت گردید، اطلاعات حاصل از این جلسه به عنوان پیش آزمون برای مراحل آماری در نظر گرفته شد.
روز دوم، با حضور افراد در سه گروه مربوطه تشکیل گردید. شده سپس آزمودنی ها به تمرین تکلیف پرداختند. در این روز هر آزمودنی پنج دسته کوشش شش تایی پرتاب انجام داد و نتایج همه کوشش ها ثبت گردید.
روزهای سوم و چهارم که هر کدام به فاصله یک روز (۲۴ ساعت) تشکیل گردید؛ کاملا مشابه با روز اول برگزار گردید و آزمودنی ها در پنج دسته شش تایی به تمرین تکلیف پرداختند.
روز پنجم (پس آزمون)، افراد پس از دو روز فاصله (فاصله یادداری) به مدت ۴۸ ساعت، تکلیف را اجرا کردند، در دو دسته کوشش سه تایی که نتایج آن ها مانند سایر روزها ثبت گردید و به عنوان یادداری تکلیف در تحلیل های آماری از آن ها استفاده شد.
۳-۶-۲.نحوه ی بازخورد دهی