در بیشتر پزوهش ها در زمینه مباحث اخلاقی، به منظور تعیین سطح مسئولیت اجتماعی شرکت ها، ابعاد مختلفی شامل کارکنان، مشتریان، محیط زیست، بهداشت و سلامت، آموزش، توسه روستایی و نهادهای موجود در جامعه در نظر گرفته شده است. (به عنوان مثال، زمان خان، ۲۰۱۰؛ هوانگ، ۲۰۱۰؛ ساندهو، کاپور، ۲۰۱۰). در این پژوهش به تبعیت از ابوت و منسن (۱۹۷۹)، زمان خان (۲۰۱۰)، ساندهو و کاپور، ۲۰۱۰) برای مسئولیت اجتماعی چهار بعد مشتریان، کارکنان، محیط زیست و نهادهای موجود در جامعه در نظر گرفته شده است که در ادامه توضیح مختصری درباره هر یک از این ابعاد ارائه می گردد.
مسئولیت اجتماعی شرکت در ارتباط با مشتریان شامل فعالیت هایی است که یک شرکت انجام می دهد تا رضایت مشتریان را تامین نماید، به طوری که از اصول مربوط به مدیریت کیفیت نیز، می توان به اصل مشتری مداری و اصل بهبود مستمر اشاره کرد. اصل مشتری مداری بیان می کند که شرکت ها به مشتریان خود وابسته هستند و لذا بایستی نیازهای حال و آینده مشتریان را درک نمایند و در جهت فراتر رفتن از انتظارات مشتری تلاش کنند. هدف از بهبود مستمر در یک سیستم مدیریت کیفیت نیز افزایش احتمال دست یابی به رضایت بیشتر مشتریان و سایر طرف های ذینفع می باشد. (استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰، ۱۳۸۹).
دومین بعد مسئولیت اجتماعی، منابع انسانی است که بخش مهمی از اجتماع را تشکیل می دهند و هیچ شرکتی نمی تواند بدون همکاری قلبی کارکنان خود موفق باشد. به طور کلی شرایط کاری بر کییفت کاری کار کارکنان و همچنین پیشرفت اقتصادی و اجتماعی آنها اثر می گذارد، چرا که هزینه های اجتماعی و مالی ناشی از بیماری ها، صدمات و مرگ ناشی از شرایط محیط کار، زیاد می باشد. و همچنین آلودگی های غیر مترقبه و شدید و دیگر مخاطرات محیط کاری مضر برای کارکنان ممکن است بر جامعه یا محیط نیز پیامدهایی داشته باشد. قبول مسئولیت اجتماعی در قبال فعالیت های ایمنی و بهداشت، می تواند هزینه ها را کاهش دهد، رفاه و روحیه کارکنان را بهبود بخشد و میزان تولیدات را افزایش دهد. (استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰، ۱۳۸۹).
سومین بعد مسئولیت اجتماعی، مسئولیت پذیری محیطی است که به عنوان یک جنبه مهم مسئولیت اجتماعی شرط لازم برای بقاء و موفقیت بشر می باشد. مسائل محیطی با حقوق بشر، توسعه و مشارکت جامعه، و دیگر موضوع های محوری مسئولیت اجتماعی پیوستگی تنگاتنگی دارند.
چهارمین بعد مسئولیت اجتماعی احساس مسئولیت در مورد نهادهای موجود در جامعه است. امروزه این موضوع پذیرفته شده که شرکت ها با جوامع و همچنین نهادهای که با آن در تعامل هستند، در ارتباط می باشند و تداوم و بقای آنها به سلامتی، پایداری و موفقیت این نهادها، وابسته می باشند. بنابراین یک شرکت برای رفاه و توسعه نهادهای پیرامون خودش مسئول است. از مسئولیت های واحد تجاری نسبت به اجتماع پرداخت بخشی از سود خود در جهت تسهیلات آموزشی و فرهنگی، بهداشت و سلامت و … می باشد، زیرا آموزش، پایه و اساسی برای هر نوع توسعه اقتصادی و اجتماعی است و فرهنگ، جزء مهمی از اجتماع و هویت اجتماعی است. ارتقای آموزش و ارتقاء و حفاظت از فرهنگ، تاثیر مثبتی بر توسعه و همبستگی اجتماعی دارد. (استاندارد ایزو ۲۶۰۰۰، ۱۳۸۹).
۲-۱-۸ دیدگاههای مسئولیت اجتماعی
نگرشها و نظریات مرتبط به مسئولیت اجتماعی سازمان، سابقه چندانی ندارند بطوریکه وقتی از سالهای حدود ۱۸۰۰ میلادی هنجارها و نگرشهای اجتماعی، اثر بسیار کمی بر اعمال مدیریت داشته است، در دهه آخر قرن نوزدهم در زمانی که شرکتهای بزرگ و عظیم در حال شکلگیری بودند و صنایع بزرگ روز به روز قویتر میشدند، توجه جامعه به ضرورت مسئولیت اجتماعی سازمانها بیشتر معطوف شد و در ابتدای قرن حاضر، بسیاری از صاحبنظران، نیاز به مسئولیت اجتماعی را مورد تأکید قرار دادند و بالاخره در سال ۱۹۹۱ محققان رشته بازرگانی برای اولین بار هشدار دادند که از بنگاههای اقتصادی درخصوص انجام مسئولیت اجتماعی خود اهمال کار میکنند. جامعه به هر نحو ممکن اختیارات آن ها را درخصوص فعالیتهای اقتصادیشان سلب کند و بر همین اساس پیگیری تعریف/ نقش و رابطه سازمانها و جامعه درخصوص مسئولیت اجتماعی به مرحله ظهور رسید.(امیدوار، ۱۳۸۴، ۱۷۵)
امروزه تجربه تحولات کسب و کار در عصر اطلاعات در حال تکامل و توسعه میباشد. در این انقلاب (عصر اطلاعات) دو رخداد صورت گرفته است:
اول) استفاده از اینترنت و اینترانت است که یک راهکار و شیوه جدید را برای تولید و فروش محصولات موجود آورده است.
دوم) سیاستهای شرکتهای بزرگ نسبت به طیف وسیعی از ذینفعان شامل کارکنان، مشتریان، تولیدکنندگان، سرمایهگذاران، عنصر جامعه را به عنوان یک جزء ضرورت ایجاد و رشد طولانیمدت برای شرکت را تبدیل نموده است. در حال حاضر اکثریت شرکتها از وضعیت جدید و مسئولیتهای مرتبط با آن آگاه هستند و تعداد بسیار کمی از آن ها در حال انجام کسب و کار فعالیت با در نظر گرفتن کامل یکپارچگی مواد مربوط میشود. و برای بسیاری از شرکتها استفاده از اینترنت و اینترانت صرفاً محدود به انجام تبلیغات برای شرکتهای بزرگ برای طراحی و ارائه خدمت به مشتری است و رابطه مشتری با سهامداران در درجه دوم اهمیت قرار دارد و این موضوع نیز ضروری تلقی نمیگردد.(بالارپور، ۲۰۰۲)
بر این اساس و مطابق با نگرش جدید مسئولیتهای اجتماعی سازمانها رهبران اقتصاد جدید گروهی خواهند بود که آن ها را در ادغام دو مفهوم فناوری ارتباطی جدید (شبکهها) با ایجاد رابطه جدید با افراد ذینفع متناسب با شیوههای کسب و کار اقدام خواهند نمود و در این ارتباط به موفقیت خواهند رسید. اما ترس از ناشناختههای موجود در شرایط کسب و کار مانع بزرگی برای تجارت در وضعیت جدید همراه با ایجاد اطلاعات متناقض و گاه جدی و در نتیجه ایجاد مقررات غلط را به همراه خواهد داشت. (امیدوار،۱۳۸۴، ۱۷۵)
جدول شماره ۲-۲ دیدگاه های مسئولیت اجتماعی سازمان (ماخذ:لانتوس[۶۳]، ۲۰۰۱)
نوسینده | دیدگاه | چگونگی نقش کسب و کار در جامعه |
Albert carr | دیدگاه سوددهی خالص اقتصادی | کسب و کار از استانداردهای اخلاقی نسبت به جامعه برخوردار است و هیچ مسئولیت اجتماعی جز پیروی از قانون ندارد |
Milton Friedman | دیدگاه سوددهی معین اقتصادی | کسب وکار باید دارایی سهامدار را به حداکثر برساند، از قانون پیروی کند و اخلاقی باشد (خودداری از کلاهبردار و فریبکاری |
R.Edward Freemah | دیدگاه آگاهی اجتماعی اخلاقی | کسب و کار باید در مقابل زیانهای بالقوه فعالیت هایش بر روی گروه های مختلف ذی نفع هوشیار باشد |
Archie carooll | دیدگاه خدمات اجتماعی بشردوستانه | کسب و کار باید از منافع گسترده اش برای خدمات به جامعه استفاده کند |
۲-۱-۸ مدلهای مسئولیت اجتماعی سازمانها
بطور کلی مدلهای مختلفی جهت تبیین مسئولیت اجتماعی شرکتها در مقابل ذینفعان وجود دارد ولیکن مسئولیت اجتماعی هر شرکت با توجه به اینکه دارای خصوصیات منحصر به فرد خود میباشد و این خصوصیات تأثیرگذار بر دیدگاهها و نحوه عملکرد و استراتژیهای مسئولیت اجتماعی آن ها میباشند. حرکت به سمت نهادینه کردن مسئولیت اجتماعی شرکت در نظام راهبری شرکتها میبایست با فرهنگ سازمانی، چشمانداز و استراتژیهای بلندمدت شرکت در یک راستا باشد تا اجرای برنامههای مسئولیت اجتماعی بصورت یک برنامه هزینهبر از سوی کارکنان وسهامدارن تلقی نگردد. (ماخذ: Lantos; 2001)
۲-۱-۹ مدل پنج بعدی مسئولیت اجتماعی شرکتها
براساس این مدل ابعاد ۵گانه که هر بعد دارای شاخصهای مربوط به خود میباشد و به راحتی قابل تطبیق با مدلهای تعالی سازمانی میباشد مورد بررسی قرار می گیرد. در این خصوص توجه به چگونگی اطلاعرسانی و تعامل با ذینفعان و چگونگی ارتباطات ذینفعان با شرکت از اهمیت زیادی برخوردار میباشد.