پیش بینی با بهره گرفتن از روش تحلیل روند[۱۰۷]
در تحلیل روند، تمام داده ها و نحوه برازش آن ها مورد توجه قرار می گیرد. در این مطالعه، روندهای مختلف شامل روند خطی[۱۰۸] ، روند لگاریتمی[۱۰۹]، روند معکوس[۱۱۰]، روند درجه دوم[۱۱۱]، روند درجه سوم[۱۱۲] ، روند توانی[۱۱۳] ، روند ترکیبی[۱۱۴] ، روند[۱۱۵] ، روند لجستیک[۱۱۶] ، روند رشد[۱۱۷] و روند نمائی[۱۱۸] مورد بررسی قرار گرفتهاند و با توجه به مقدار R2 و MSE آن ها بهترین روندها انتخاب شدهاند( فیلدز و استکلر، ۲۰۰۲)[۱۱۹].
روندهای منتخب عبارتند از: روند خطی، روند لگاریتمی، روند درجه دوم و روند ترکیبی، روابط به دست آمده برای این روندها به صورت زیر است:
: روند خطی
: روند لگاریتمی
: روند درجه دوم
: روند ترکیبی
پیش بینی با بهره گرفتن از روش باکس – جنکینز
در مدلهای باکس – جنکینز که به نام ARIMA[120] معروف هستند، در مدلبندی آماری پیش بینی این مدلها مراحل زیر انجام می گیرد:
-
- بررسی وضعیت داده ها از نقطهنظر نرمال بودن[۱۲۱] و ایستا بودن[۱۲۲] (نمودارهای SPAS و SAC)، با بهره گرفتن از آزمون آماری k-s [۱۲۳] و بررسی شکل داده ها؛
-
- استفاده از تبدیل Box-Cox برای نرمال نمودن داده ها و تفاضلگیری برای ایستا نمودن داده ها؛
- در بررسی ضرایب و نمودارهای خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی[۱۲۴] و مدلبندی آماری در این مطالعه با انجام مراحل فوق مدلبندی آماری ARIMA به دستآمده به صورت زیر است:
در واقع مدلبندی آماری به صورت (۱و۱و۱)ARIMA که پارامترهای ۱=P، ۱=q، ۱=d به دست آمده اند.
در برآورد مقدار تقاضای نفت اوپک با سه روش فوق، فقط سری زمانی تکمتغیره مورد توجه قرار گرفته است ( کراشر، ۲۰۰۲)[۱۲۵].
پیش بینی سود سهام با رویکرد شبکه عصبی
در برآورد تقاضای نفت اوپک با رویکرد شبکه عصبی، از روش شبکه عصبی پس انتشار خطای انعطافپذیر[۱۲۶](B.P) استفاده شده و پس از انجام نرمالسازی داده ها، آموزش داده ها صورت گرفته است(فراکلر،۲۰۰۲)[۱۲۷] .با تغییرات مداوم تعداد لایهها و بخصوص با تغییرات تعداد نرونهای لایهی پنهان توپولوژی شبکه مورد بررسی قرار گرفت و نهایتاًً بهترین معماری شبکه عصبی پس انتشار خطای سهلایه به صورت (۵*۱۵*۱) به دست آمده که لایه ورودی با ۵ متغیر ورودی، در لایه میانی (پنهان) با ۱۵ نرون و یک خروجی تقاضای نفت به دست آمده است (کلمنت،۲۰۰۲)[۱۲۸] . توابع لایه میانی تابع ریگموئیدی و تابع فعالسازی (جمعکننده) تابع خطی[۱۲۹] در نظر گرفته شده است کاربرد آن در مدلهای استفاده از روش B.P پیش بینی شبکه عصبی رایج است و در تحلیلهای مالی – اقتصادی، این روش به طور مداوم مورد استفاده قرار گرفته، با توانایی پسخور خود بهترین برازش را ارائه می دهد (قاسمی، اسدپور و شاصادقی، ۱۳۸۰).
رویکرد ترکیبی در پیش بینی
در این سناریو ترکیب روشهای پیش بینی فردی مورد توجه قرار گرفته است. روشهای فردی تحلیل شده به صورت زیر معرفی می شوند:
روش هموارسازی نمایی ساده براون: xi1
هولت: xi2
مدل سفارش با ۲ پارامتر و روند نمایی: xi3
مدل سفارش با ۱ مدل پارامتر و روند نمایی: xi4
مدل سفارشی با روند میرا: xi5
روند خطی: xi6
روند درجه دوم: xi7
روند لگاریتمی: xi8
روند ترکیبی: xi9
(۱و۱و۱) ARIMA: xi10
(وارد شدن متغیرهای قیمت، تولید ناخالص ملی و سایر انرژیها: مدل لگاریتمی)
مدل ۱ اقتصادسنجی: xi11
مدل ۲ اقتصادسنجی: xi12
(مثل واردشدن متغیرهای قیمت، تولید ناخالص ملی و سایر انرژیها و انرژی افزوده صنعتی:مثل لگاریتمی)(زهانگ،۲۰۰۱)[۱۳۰]
مدل ۳ اقتصادسنجی: xj13
(مثل وارد شدن متغیرهای قیمت، تولید ناخالص ملی، سایر انرژیها و مدل میانگین ترک: مدل لگاریتمی)
(مدل معرفیشده در مقاله) مدل ۴ اقتصادسنجی: xi14
مدل BP شبکه عصبی: xi15
نحوه ترکیب روشهای پیش بینی به این صورت است که در نتیجه مدلسازی روشهای پیش بینی نتایج این روشها در تقاضای نفت به دست آمده است و سپس این نتایج توسط روشهای شبکههای عصبی، رگرسیون، توالی نتایج و میانگین موزون ترکیب شدهاند. ترکیب مدلهای پیش بینی فردی فوق با بهره گرفتن از روشهای زیر صورت گرفته است(زهانگ،۲۰۰۱)[۱۳۱] .
ترکیب روشهای پیش بینی فردی با بهره گرفتن از رویکرد شبکههای عصبی مصنوعی
در این ترکیب، نتایج ۱۴ مدل پیش بینی فردی (شامل ۵ مدل هموارسازی نمائی، ۴ مدل روند، ۱ مدل ARIMA و ۴ مدل علّی) وجود دارد. هر روش پیش بینی به عنوان یک ورودی در نظر گرفته شده است. توپولوژی شبکه (با روش پس انتشار خطا) به صورت ۱۴ ورودی، یک لایه پنهان و یک لایه خروجی مدنظر قرار گرفته شده است(الیوه،۲۰۰۲)[۱۳۲] . در لایه میانی ۳۰ نرون با تابع زیگموئیدی و تابع فعالسازی جمعکننده خطی در توپولوژی شبکه عصبی به کار گرفته شدهاند. روش شبکههای عصبی به این دلیل که در تحلیل ترکیبی تمام روشها و نتایج آنان وارد مدل می شود، میتواند مورد توجه باشد. در این مدل، تولید ناخالص داخلی، قیمت نفت، مصرف سایر منابع انرژی، جمعیت و ارزش افزوده در بخش صنعت وارد مدل شبکه عصبی شدهاند(کوو،۲۰۰۱)[۱۳۳].
ترکیب مدلهای پیش بینی فردی با بهره گرفتن از روش رگرسیون چندمتغیره
متغیرهای مستقل xi2,…,xi14 و xi2,…,xi15 ، xi1 (۴۳،…،۱،۲=i) به عنوان روشهای فردی پیش بینی هستند که متغیر وابسته آن ها Yi (۴۳،…،۱،۲=i) به عنوان داده های واقعی لحاظ می شوند. این متغیرهای وابسته و مستقل در یک ظرف رگرسیونی ریخته شده و با بهره گرفتن از روش گامبهگام، خارج نمودن متغیرهایی که با یکدیگر همبستگی دارند به صورت مرحلهای انجام گرفته است. بهترین مدل به دست آمده به صورت زیر بیان شده است. با توجه به تحلیل واریانس انجام شده و محاسبه ۱۷۲۸=F که بیانگر تأیید این رابطه است و بررسی آماره آزمون، برای تمام متغیرهای موردنظر، ضریب بالای R2 و نزدیکی آن به R2 تعدیل شده و آزمون دوربین – واتسون انجام شده که عدم همبستگی ماندهها را نشان می دهد، مدل ترکیبی به دست آمده قابل استناد است (خالوزاده، ۱۳۷۷).
جدول ۲-۱): جدول نتایج مدل سازگار با داده ها (تحلیل رگرسیونی)
B
t
سطح دارای آماره t
xi15
۵۱۶/۰
۸۸۲/۶
۰
xi13
۵۱۲/۰
۹۰۸/۳
۰
xi1
۲۹/۰
۸۰۸/۳
۰
xi2
۳۵۹/۰-
۳۸۹/۲-
۰
۹۹۵/۰=R2، ۹۹۷/۰=R2، ۴/۱=D.W ، ۱۷۲۸=F
در واقع معادله ترکیبی به صورت:
Xi12359/0 و xi129/0 + xi13521/0 + xi15516/0=Y
در نظر گرفته می شود که در آن Y متغیر اصلی ترکیبی و مقادیر xij بیانگر هر روش پیش بینی می باشند
به جز ترکیب بالا، از ترکیبهای دیگری نیز در مدل رگرسیونی استفاده گردیده است. یک مدل بدون وارد نمودن روش شبکه عصبی در ظرف رگرسیون چند متغیره استفاده شده و نتایج آن با وارد شدن متغیرهای زیر، مورد توجه قرار گرفته است.