<a href="http://www.jmsp.ir/article_7769.html” title=”پیشگیری از جرم“>پیشگیری از جرم
در فرایند مقابله با جرم آنچه مهمتر از برخورد با مجرم است قطعا پیشگیری از وقوع جرم می باشد لکن برای پیشگیری از جرم و همچنین شناسایی آثار پیشگیرانه اقدامات و قوانین مختلف لازم است ابتدائا مفهوم واژه پیشگیری ، خاصه پیشگیری از جرم و انواع آن بررسی و تبیین گردد.
الف) معنا و مفهوم پیشگیری
واژه پیشگیری در لغت، به معنی جلوگیری کردن، مانع شدن و جلو بستن یا از پیش جلوی شیوع بیماری یا جلوی رویداد و حادثه یا مصیبتی را گرفتن است.
در اصطلاح، به معنی پیش دستی کردن، پیش گرفتن و جلو چیزی رفتن است. در نتیجه میتوان گفت، پیشگیری اتخاذ تدابیر و به کارگیری روشهای مناسب برای به استقبال رفتن از جرم و در نهایت جلوگیری از وقوع آن است.
ب) مفهوم پیشگیری از جرم
در علم جرم شناسی، پیشگیری عبارت است از: 1) مقابل تبهکاری رفتن با بهره گرفتن از فنون گوناگون علمی ونظری 2) مداخله در امور به منظور ممانعت از وقوع بزهکاری به شکل علمی میتوان گفت: مراد از پیشگیری: هر فعالیت ناشی از سیاست جنایی است که غرض انحصاری آن، محدود کردن امکان پیشامد اعمال جنایی از راههایی گونگون میباشد؛ همچون غیر ممکن الوقوع ساختن یا دشوار کردن احتمال وقوع آنهاست؛ بدون اینکه از تهدید به کیفر یا اجرای آن، استفاده شود. طبق بند 5 اصل 156 قانون اساسی یکی از وظایف قوه قضائیه «اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم…» است.
با توجه به تاریخ و شیوههای مبارزه بشر با پدیده جرم، جرم شناسان پیشگیری از جرم را به دو گونه پیشگیری کیفری و پیشگیری غیرکیفری تقسیم کردهاند، اصطلاح پیشگیری از جرم در معنای وسیع خود شامل اقدامات کیفری و غیرکیفری برای خنثی کردن عوامل ارتکاب جرم و کاهش بزهکاری میشود ولی در مفهوم مضیق پیشگیری فقط تدابیر غیرکیفری را شامل میشود.
ج) انواع پیشگیری از جرم
پیشگیری از جرم دارای انواع مختلف و متعددی می باشد که لازم است مختصرا هر یک را بیان نماییم:
1. پیشگیری کیفری
«پیشگیری کیفری با تهدید کیفری تابعان حقوق کیفری از یک سو، و به اجرا گذاشتن این تهدید کیفری از طریق مجازات کسانیکه ممنوعیتهای کیفری را نقض کردهاند؛ میخواهد در مقام پیشگیری عام و پیشگیری خاص از جرم در آید.»
منظور از پیشگیری عام، استفاده از جنبههای ارعابآمیز حقوق کیفری و مخصوصاٌ مجازاتها ست؛ با این استدلال که ترس از دستگیری و مجازات، افراد را از ارتکاب جرم منصرف می کند؛ لذا قانونگذار با <a href="http://jclr.atu.ac.ir/article_841.html” title=”جرم انگاری“>جرم انگاری برخی رفتارها همچون سرقت، قاچاق و… همچنین تعیین مجازاتهای سنگین برای مرتکبین اینگونه اعمال و ترساندن افرادی که در صورت نبودن مجازات ممکن است برای ارتکاب جرم وسوسه شوند، از وقوع جرم پیشگیری میکند. و منظور از پیشگیری کیفری خاص از جرم، پیشگیری از تکرار بزه توسط بزهکار است، که این امر «اصلاح مجرمین» نام دارد که طبق قسمت دوم بند 5 اصل 156 قانون اساسی از وظائف قوه قضائیه میباشد واز طریق این قوه محقق میشود؛ همچنانکه طبق ماده 3 آئین نامه سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب 20/9/84 هدف از نگهداری محکومان در زندان، حرفهآموزی، بازپروری و بازسازگارسازی آنها با جامعه است.
معین، محمد، فرهنگ معین، 1360، ذیل واژه
توسلی زاده، توران، 1389، پیشگیری از جرایم اقتصادی، تهران، جنگل، صص96 ـ 97
میر خلیلی، سید محمود، پیشگیری گیفری از <a href="http://ensani.ir/fa/article/130483/%D8%A8%D8%B2%D9%87-%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%88-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D8%B2%D9%87-%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DA%AF%DB%8C” title=”بزه دیدگی“>بزه دیدگی مکرر، 1391، مجله حقوق اسلامیشماره 34، ص293
همان