در این پایان نامه سعی بر این بوده است که برای ارائه نتایج تحلیلها، نمودارهای متنوع به نحوی بهکار گرفته شوند که روال نتیجه گیری از آنها به آسانی امکان پذیر باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
روش تحلیل در این پژوهش، تحلیل استاتیکی غیرخطی بارافزون با کنترل جابجایی با الگوی بار جانبی متناسب با آیین نامه (بار مثلثی) است. محاسبه مقادیر ظرفیتی قاب و تشخیص نوع زوال آن لازمه انجام این تحقیق بوده، بنابراین همه تحلیلها تا لحظه زوال قاب ادامه داشته اند و نیازی به محاسبه جابجایی هدف نبوده است.
۴-۲- روند انجام تحلیل غیرخطی قابها و نتایج مربوط به آن
برای انجام تحلیل غیرخطی استاتیکی قابهای مورد مطالعه از نرمافزار OpenSees استفاده شده است. اما برای انجام کلیه عملیات محاسباتی مربوط به بعد از تحلیل که شامل استخراج داده های مورد نظر از میان نتایج بدست آمده از نرمافزار OpenSees، رسم نمودارهای مورد نیاز و کلیه کنترلهای کناری میباشد نرمافزار MATLAB به کار برده شده است. علاوه بر این دو نرمافزار، برای بررسی تأثیر پارامترهای مختلف بر مود زوال قابها و رسم نمودارهای مربوط به آن از محیط Excel نیز استفاده شده است.
۴-۲-۱- دستهبندی قابها بر اساس مود زوال آنها
قابهای مورد مطالعه بر اساس نوع زوالشان دستهبندی شده اند. برای تعریف مودهای مختلف زوال از ترکیب معیارهای زوال و مقدار بیشینه شاخص آسیب مقاطع در لحظه زوال قابها استفاده شده است.
۴-۲-۱-۱- معیارهای زوال برای مفاصل پلاستیک، طبقات و کل قاب
معیارهای زوالی که در این پژوهش در نظر گرفته شده است به شرح زیر میباشد:
در سطح مفصل پلاستیک (مقطع)، چهار نوع زوال بررسی شده است:
خرد شدن هسته بتنی مقطع (c > εcuε)
پاره شدن میلگرد طولی (s > εsuε)
افت مقاومت ۱۵ درصدی در منحنی لنگر–انحنا مربوط به مقطع در طول تحلیل
زوال برشی مقطع (Vr < Vu)
مقدار εcu با توجه به رابطهای که توسط پریستلی و همکارانش ]۴۶[ ارائه شد در ترکیب با مقدار بیشینه تنش قابل تحمل بتن محصور شده که از مدل مندر بدست آمد محاسبه شده است. مقدار εsu ثابت و برابر ۰۹/۰ در نظر گرفته شده است. در مورد محاسبه ظرفیت برشی مقطع از روابط ارائه شده در ACI-318M-08 ]47[ استفاده شده است که روابط مربوطه توسط معادلات ۴-۱ تا ۴-۴ نشان داده شده است:
Nu : نیروی محوری که همزمان با Vu اتفاق میافتد،
Ag : مساحت کلی مقطع،
Av : سطح میلگرد برشی،
d : ارتفاع موثر مقطع،
S : فاصله خاموتها،
λ = ۱.۰ (برای بتن با وزن طبیعی) ، λ = ۰.۷۵ (برای بتن سبک).
معیار زوال طبقه به صورت کاهش مقاومت ۱۵ درصدی در ظرفیت طبقه در نظر گرفته شده است. در مورد کل قاب نیز به همین ترتیب، کاهش مقاومت ۱۵ درصدی در منحنی ظرفیت قاب به عنوان معیار زوال آن انتخاب شده است.
۴-۲-۱-۲- تعریف مودهای زوال مختلف قاب بر اساس ترکیب معیارهای زوال و مقدار بیشینه شاخص آسیب مقاطع در لحظه زوال قاب
در این پژوهش پنج مود زوال برای قابها تعریف شده است. تعاریف بر اساس ترکیب معیارهای زوال و مقدار بیشینه شاخص آسیب مقاطع در لحظه زوال ارائه شده است. پنج مود زوال معرفی شده به صورت زیر میباشند:
در مورد مقاطع اگر زوال برشی غالب نباشد به عبارتی اگر زوال ترد اتفاق نیفتد، در صورت وقوع هر یک از سه نوع زوال دیگر ذکر شده در بالا، مشخصاً مقدار بیشینه شاخص آسیب آن مقطع برابر با ۱ خواهد بود. این گروه از قابها در دسته “زوال مفصل پلاستیک[۹۷]” قرار میگیرند.
حالت دوم زوال، حالتی است که زوال یکی از طبقات حاکم بوده و در عین حال مقدار بیشینه شاخص آسیب مقاطع در لحظه زوال کمتر از ۹۵/۰ باشد. این حالت “زوال طبقه[۹۸]” نامگذاری شده است.
حالت سوم، زوال کل قاب میباشد. به این ترتیب که اگر کاهش ۱۵ درصدی ظرفیت قاب اولین زوالی باشد که اتفاق میافتد و همزمان مقدار بیشینه شاخص آسیب کمتر از ۹۵/۰ باشد، این قابها در دسته “زوال قاب[۹۹]” قرار میگیرند.
مود زوال چهارم، یک مود ترکیبی است. به این صورت که اگر کاهش ظرفیت ۱۵ درصدی طبقه با مقدار بیشینه شاخص آسیب بیشتر از ۹۵/۰ همراه باشد، این قابها در گروه “زوال ترکیبی طبقه و مفصل پلاستیک[۱۰۰]” قرار میگیرند. به این مفهوم که احتمال وقوع هر دو نوع زوال وجود دارد.
همانند دسته چهارم، اگر زوال قاب (۱۵ درصد کاهش ظرفیت قاب) با بیشینه شاخص آسیب مقاطع بیشتر از ۹۵/۰ اتفاق بیفتد، این قابها با نام “زوال ترکیبی قاب و مفصل پلاستیک[۱۰۱]” دسته بندی میشوند.
در جدول زیر تعداد کل قابهای انتخابی که از نظر طراحی در محدوده قابل قبول قرار داشته اند و همینطور تعداد قابهای با مودهای زوال مختلف به تفکیک آمده است.
جدول ۴- ۱ تعداد قابهای انتخابی به تفکیک مود زوال
مود زوال | تعداد قابها |
زوال مفصل پلاستیک | ۲۱ |
زوال طبقه | ۱ |
زوال قاب | ۴ |
زوال ترکیبی طبقه و مفصل پلاستیک | ۲ |
زوال ترکیبی قاب و مفصل پلاستیک | ۶ |