مجموع شبکه گاز شهری احداث شده تا پایان سال ۱۳۸۸ برابر با ۱۷۳۸۸۷ کیلومتر بوده است و در طول ۵ سال برنامه چهارم توسعه و ۹ ماهه سال ۱۳۸۹ به ترتیب معادل با ۱۳۶۵۵ ، ۱۲۸۹۴ ، ۱۵۷۰۰ و ۱۳۳۰۶ ، ۱۳۶۲۶ و ۱۱۸۸۱ کیلومتر می باشد. بدین ترتیب مجموع شبکه های توزیع گاز کشور تا پایان آذر ماه سال ۱۳۸۹ به ۱۸۵۶۷۱ کیلومتر رسیده است». (شکل شماره ۴-۱)
شکل (۲-۵)خطوط اصلی گاز و نفت ایران
۲-۲۹- میزان صادرات گاز طبیعی ایران
در حال حاضر بالغ بر ۱۵ پروژه خط لوله برای تامین گاز کشورهای همسایه ایران، کشورهای حاشیه خلیج فارس و قاره اروپا در برنامه صادرات گاز ایران وجود دارد که از آن جمله می توان به پروژه( ایران -پاکستان - هند ( IPI با هدف انتقال گاز ایران به هند از طریق پاکستان و پروژه «ناباکو» با هدف تامین گاز قاره اروپا اشاره کرد و همچنین مذاکرات متعددی نیز در خصوص صادرات گاز از طریق خط لوله با کشورهای همسایه در جریان است. اگر چه در حال حاضر گاز ایران به ترکیه و نخجوان صادر می شود اما برنامه هایی برای صدور گاز ایران به امارات متحده عربی، کویت، عمان، بحرین، پاکستان، هند، ارمنستان و اروپا و از طریق خط موجود (ترکیه) یا خط لوله «ناباکو» در دست مطالعه است.
صادرات گاز ایران از طریق خط لوله در حال حاضر تنها به دو کشور ترکیه و ارمنستان میباشد.
ایران در سال ۲۰۱۰ میزان ۴۰/۰ میلیارد متر مکعب گاز به ارمنستان صادر نموده و در ازای آن ۳/۳ میلیارد کیلووات ساعت برق وارد نموده است.
میزان صادرات گاز طبیعی طبق گزارش «شرکت ملی گاز ایران» در طول ۵ سال برنامه چهارم توسعه و ۹ ماههی سال ۸۹ به ترتیب برابر ۹/۱۲ ، ۷/۱۵ ، ۴/۱۵ ، ۹/۱۲، ۶/۱۸ و ۷/۲۲ میلیون مترمکعب در روز است.
۲-۲۹- میزان واردات گاز طبیعی ایران
ایران با توجه به اینکه دومین دارنده ذخایر گازی جهان است ولی یکی از واردکنندگان گاز نیز بهشمار میرود و میتوان گفت میزان صادرات گاز ایران با واردات آن تا حدودی برابر است. ایران گاز مورد نیاز خود را از کشورهای آذربایجان و ترکمنستان تامین میکند. در سال ۲۰۱۰ میزان گاز وارداتی ایران از ترکمنستان ۵۰/۶ میلیارد متر مکعب و از آذربایجان ۳۵/۰ میلیارد متر مکعب بوده است.
واردات گاز از ترکمنستان و آذربایجان به ایران با هدف تامین گاز استان های شمالی و شمال شرق کشور انجام میشود. شرکت ملی گاز ایران تصمیم دارد واردات گاز خود از آذربایجان را افزایش داده و در آینده به میزان ۲ میلیون متر مکعب در روز برساند.
میزان واردات گاز طبیعی طبق گزارش «شرکت ملی گاز ایران» در طول ۵ سال برنامه چهارم توسعه و ۹ ماهه سال ۸۹ به ترتیب برابر۲/۱۴ ، ۲/۱۷ ، ۹/۱۶ ، ۳/۱۹ ، ۹/۱۵ و ۲/۱۹ میلیون مترمکعب در روز است.
۲-۳۰-میزان مصرف گاز طبیعی در ایران
در سال ۱۳۸۸ مجموع مصرف در بخشهای خانگی، تجاری ، صنعتی ، نیروگاهها و صنایع عمده به ۲/۱۴۱ میلیارد مترمکعب رسید. «این شاخص در ۹ ماهه سال ۱۳۸۹ برابر با ۵۵/۱۰۵ میلیارد مترمکعب بوده است. عملکرد این شاخص (مجموع مصرف در بخش های خانگی ، تجاری ، صنعتی، نیروگاه ها و صنایع عمده) در طول ۵ سال برنامه چهارم توسعه و ۹ ماهه سال ۸۹ برابر ۷/۲۶۷ ، ۹/۲۹۸ ، ۸/۳۳۳، ۴/۳۶۲ ، ۹/۳۸۶ و ۸/۴۷۷ میلیون مترمکعب در روز است. در دوره مورد بررسی، رشد فزاینده مصرف در بخش خانگی ، تجاری، صنعتی تداوم یافته است. به طور کلی روند مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی باعث گردیده است که در برخی از فصول سال، سهم اختصاصی به بخشهای صنعتی
|