عنوان صفحه
فصل اول :کلیات تحقیق
1-1-مقدمه 3
2-1- اهمیت و ضرورت موضوع5
3-1-بیان مسئله.5
4-1- اهداف تحقیق.8
5-1- سوالات تحقیق. 9
6-1-تعریف عملیاتی واژه ها10
7-1- روش کلی تحقیق .11
8-1- قلمرو تحقیق.11
9-1-ساختار گزارش تحقیق 12
فصل دوم : مبانی نظری وپیشینه تحقیق
2-1-مقدمه. .15
2-2-اهمیت و مفهوم بازده سهام16
2-3- بازده غیرعادی.19
2-4- نرخ بازده مورد نیاز.19
2-5- بازده سرمایه گذاری20
2-6- بازده واقعی.21
2-7-بازده مورد انتظار22
2-8- نحوه محاسبه بازده غیرعادی.24
2-9- سهام رشدی و سهام ارزشی24
2-10- پشینه تحقیق27
2-11- جمع بندی پیشینه تحقیق50
2-11-الگوی مفهومی تحقیق.56
فصل سوم : روش شناسی تحقیق
1-3-مقدمه59
2-3-روش کلی تحقیق.60
3-3-جامعه آماری61
4-3-حجم نمونه و کیفیت آن.62
5-3-روش نمونه گیری و دلیل استفاده از آن.64
6-3-روش های گردآوری داده ها و کاربرد آن64
7-3-ابزار گردآوری داده ها و کاربرد آن65
8-3-پایایی و اعتبار ابزار تحقیق.65
9-3- روش ها و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها.66
فصل چهارم : یافته های تحقیق
1-4-مقدمه.76
2-4- توصیف داده های تحقیق.76
3-4- جامعه و نمونه آماری77
4-4- توصیف یافته ها78
5-4-تحلیل یافته ها80
1-5-4-تحلیل پیش فرض های کلاسیک81
2-5-4-تحلیل پیش فرض های استفاده از مدل تابلویی90
3-5-4-تحلیل روابط بین متغیرها93
6-4-خلاصه یافته ها101
فصل پنجم : تلخیص ، نتیجه گیری وپیشنهادها
1-5-مقدمه 107
2-5-خلاصه یافته های پژوهش.107
3-5-نتیجه گیری111
1-3-5-فرضیه فرعی اول.112
2-3-5-فرضیه فرعی دوم .113
3-3-5- فرضیه فرعی سوم115
4-3-5- فرضیه اصلی117
4-5-پیشنهادهای تحقیق.119
1-4-5-پیشنهادهای کاربردی.119
2-4-5-پیشنهادهای کاربردی بر مبنای تحقیقات آتی120
5-5-محدودیت های پژوهش121
منابع وماخذ.122
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 1-2-جمع بندی پیشینه تحقیق.52
نمودار 1-3-مدل مفهومی تحقیق.69
جدول 1-4- توصیف شرکتهای نمونه آماری.77
جدول 2-4- توصیف یافته ها یا متغیرهای تحقیق79
جدول 3-4- ارزیابی نرمال بودن متغیرها82
جدول 4-4- ارزیابی نرمال بودن متغیرهای نرمال شده.83
جدول 5-4- خلاصه نتایج آزمون نرمال بودن توزیع باقی مانده ها84
نمودار 1-4- مقایسه هیستوگرام باقی مانده ها و منحنی نرمال 85
جدول 6-4- خلاصه نتایج آزمون ناهمسانی واریانس ها با معیار وایت.86
جدول 7-4- آزمون فرض استقلال خطاها در رابطه برآوردی88
جدول 8-4- نتایج ارزیابی استقلال خطی متغیرهای مستقل (پیرسون).89
جدول 9-4- خلاصه نتایج آزمون F لیمر.91
جدول 10-4- نتایج آزمون هاسمن93
جدول 11-4- برآورد رابطه بین حجم مبادلات سهام با متغیرهای مستقل قیمت و بازده غیر منتظره.95
جدول 12-4- دسته بندی شرکت ها بر مبنای نوع بازده99
جدول 13-4- تعیین رابطه بین نوع بازده غیر منتظره و حجم مبادلات سهام100
جدول 1-5- فرضیات تحقیق111
چکیده
هدف از این تحقیق تعیین رابطه بین قیمت سهام، میزان و نوع بازده غیر منتظره سهام با حجم مبادلات سهام بوده است. جهت گردآوری داده ها به روش تصادفی ساده 113 شرکت بورسی به روش تصادفی ساده انتخاب ودر بازه زمانی 5 ساله منتهی به 29/12/1392شرکت مورد مطالعه قرار گرفت.
پس از آزمون پیش فرض ها رگرسیون خطی مرکب مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی جهت تعیین رابطه بین متغیرها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که:
1) بین قیمت هر سهم با حجم مبادلات سهام رابطه نسبتا قوی مستقیم خطی وجود دارد.
2) بین میزان بازده غیر منتظره سهام با حجم مبادلات سهام رابطه نسبتا قوی مستقیم خطی وجود دارد.
3) بین نوع بازده غیر منتظره سهام با حجم مبادلات سهام رابطه نسبتا قوی مستقیم خطی وجود دارد.
4) تحلیل های اضافی نشان داد که ریسک سهام با حجم مبادلات رابطه معکوس داشته و نیز اندازه شرکت با حجم مبادلات سهام رابطه مستقیم داشته است.
5) با عنایت به مستقیم بودن رابطه برآوردی بین تک تک متغیرهای اصلی مستقل با حجم مبادلات سهام، می توان نتیجه گرفت که بین قیمت، میزان و نوع بازده غیر منتظره با حجم مبادلات سهام در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
واژه های کلیدی:
قیمت هر سهم، بازده غیر منتظره، ریسک سهام، حجم مبادلات سهام
فصل اول: کلیات تحقیق
فصل اول
کلیات تحقیق
مقدمه:
در ادبیات مالی به تصمیاتی نظیر خرید، نگه داری یا فروش سهام، تعیین کمیت تعداد سهام مورد خریداری یا ترکیب آن بر مبنای نوع شرکت و درصد سهامی که از هر شرکت خریداری می شود و. تصیم گیری های سرمایه ای می گویند. تصمیاتی که به قصد انتفاع در آینده توسط اشخاص حقیقی یا شخصیت های حقوقی اتخاذ می شوند.
در مواردی چنین تصمیماتی، در بین افراد عامی که درک مالی و بعضا حتی سواد کلاسیک قابل توجهی ندارند، رفتاری تقلیدی و به تعبیری رمه وار بوده یا در مواردی مبتنی بر توصیه هایی از دیگران صورت می گیرد. اما در اغلب موارد برای شخصیت های حقوقی و افرادی حقیقی سرمایه گذار بالقوه و بالفعلی که درک مالی دارند، تصمیم گیری های سرمایه ای باید مبتنی بر تصمیم سازی ها و پیش بینی های مبتنی بر اطلاعات مربوط صورت پذیرد.
تصمیم سازی یا پیش بینی در ارتباط با تصمیم گیری های سرمایه ای، مستلزم داشتن برآورد یا تصوری از منافع آتی سرمایه گذاری است. در ارتباط با سرمایه گذاری در سهام شرکت ها، این منافع عمدتا به عنوان بازده سهام است که به صورت های مختلف تعریف و به روش های متفاوتی اندازه گیری می شوند. بازده سهام می تواند به عنوان سود ناخاص هر سهم، سود نقدی هر سهم، بازده حفوق صاحبان سهام یا ROA، بازده کل سرمایه گذاری یا مجموع دارایی ها و به تعبیریROE، نسبت قیمت هر سهم به سود هر سهم و . تعریف شود. متداول ترین معیار، مشتمل بر مواردی است که در ارتباط با منافع هر سهم مصداق می بابد. این منافع از جمله عبارت از منافع حاصل از تغییرات قیمت های سهام و سود ناخالص یا توزیع شده نقدی و غیر نقدی است که به سهام داران تعلق می گیرد.
ارتباط بین حجم و بازده در بازارهای مالی، در طی دو دهه اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. گرچه مطالعات فراوانی سعی نموده اند که ساختاری تئوریک یا تجربی از این ارتباط ارائه دهند، هنوز اجماع کلی در این مورد حاصل نشده است. با توجه به نتایج متفاوت این تحقیقات، با بررسی بازارهای نوظهور و کمتر توسعه یافته، می توان بینش بیشتری در مورد این ارتباط بدست آورد. به دلیل تفاوت در ساختار و جریان اطلاعات در بازارهای نوظهور، این بازارها، گزینه خوبی برای چنین بررسی اضافی در مورد ارتباط حجم و بازده هستند.
در واقع مطالعات تجربی در بازارهای کشورهای توسعه یافته اغلب موید وجود همبستگی بین حجم معاملات و بازده (قیمت) سهام هستند. سوالی که مطرح می شود، این است که تا چه اندازه یافته های تجربی در بازارهای توسعه یافته کشورهای صنعتی در مورد بازارهای نوظهور نیز مصداق دارند. فایده این مطالعه در بازارهای نوظهور دو چیز است. اول، سبب بهبود درک ما از رابطه حجم و بازده می شود و دوم، سبب شناخت بهتر عملکرد بازارهای نوظهور می شود. از آنجا که بورس اوراق بهادار تهران در زمره بازارهای نوظهور قرار می گیرد.
تحقیقات متعددی در داخل و خارج کشور در زمینه رابطه بین بازده و حجم مبادلات صورت گرفته است ولی در هیچ یک از این تحقیقات، تمایز بین بازده مثبت و منفی مورد توجه قرار نگرفته است. طی تحقیق حاضر مبتنی بر تحقیق پارک، لی و سانگ(2014) با هدف تمایز بین بازده مثبت و منفی در تعیین رابطه بین قیمت و بازده غیر منتظره با حجم مبادلات سهام در شرکت های منتخب بورس تهران بر مبنای آخرین داده های عملکردی در دسترس به انجام رسیده است.
2-1) اهمیت و ضرورت تحقیق:
برخی از جنبه های جدید بودن تحقیق حاضر عبارت اند از:
در تحقیق حاضر، بر خلاف تحقیقات داخلی قبلی که بیشتر بر محتوای اطلاعاتی سود تمرکز نموده اند؛ نقش اعلان سود غیر منتظره بر متغیرهای عدم تقارن اطلاعاتی، حجم مبادلات و مبادلات نامتقارن نیز مورد توجه قرار گرفته است.
تحقیق حاضر بر مبنای مدل آمیدو(2002) و متغیرهای تعدیل شده در تحقیق پارک،یانگ جو و سانگ (2014) به انجام رسیده و برای اولین بار در ایران با نگرش تمایز بین بازده مثبت و منفی مورد مطالعه قرار گرفته است. لذا سعی بر این بوده تا به اتکای داده های عملکردی جدید، تحقیق حاضر به تواند به نتایج متفاوت جدیدی نسبت به تحقیقات قبلی منجر شود.
سعی شده است تا بر مبنای نتایج تحقیق و رهنمودهای برگرفته از نتایج تحقیق، زمینه ای فراهم آید تا سرمایه گذاران بالقوه حقیقی و حقوقی به توانند به تصمیمات منطقی تری در خرید و فروش سهام به هنگام اعلان سود غیرمنتظره مثبت یا منفی اخذ نمایند.
با عنایت به انتخاب شرکت های منتخب بورسی قابلیت دسترسی به داده های تاریخی از طریق نرم افزارها، مراجعه به سازمان بورس و طرق دیگر وجود داشته و لذا امکان پذیری تحقیق از جهت دسترسی به داده های عملکردی مد نظر قرار گرفته است.
3=1) بیان مسأله:
امروزه اطلاعات یک وسیله و ابزار راهبردی مهم درتصمیم گیری محسوب می شود و بدون شک کیفیت تصمیمات نیز بستگی به صحت، دقت و به هنگام بودن اطلاعاتی دارد که در زمان تصمیم گیری در اختیار افراد قرار می گیرد. در بازار های مالی، این اطلاعات می تواند به صورت نشانه ها، علائم، اخبار و پیش بینی های مختلف از داخل یا خارج شرکت انعکاس یابد و در دسترس سهامداران قرار گیرد و باعث ایجاد واکنش ها و در نتیجه تغییراتی در قیمتهای سهام می گردد. واکنش های بازار سهام به آگهی ها واخبار زمانی رخ می دهد که افراد با توجه به اطلاعات جدید، قیمتها را تعیین می کنند(همتی،1382). می توان با محاسبه میزان تغییر قیمت سهم و یا اینکه با محاسبه بازده غیر عادی[1] بازار مربوط به زمانی که بازار از خبر سود خالص دوره جاری آگاه می شود محتوای اطلاعاتی سود خالص گزارش شده را محاسبه کرد. این بدان سبب است که سرمایه گذار آگاه و خردگرا (تصمیمات بخردانه اتخاذ می نماید) بر مبنای اطلاعات سود خالص دوره جاری در انتظاراتی که در باره سود خالص و بازده آینده دارد تجدید نظر می نماید. تجدید نظر در انتظارات یا باورها موجب می شود که شتاب تصمیم گیری برای خرید یا فروش افزایش یابد، زیرا سرمایه