FDI
۱۹/۰-
۳۲/۲-
۰۲/۰
OPEN
۱۵/۸-
۶۲/۳-
۰۰۱/۰
PARTRATE
۷۶/۰
۳۲/۹
۰۰۰/۰
FCI
۴۳/۰
۰۹/۲
۰۴/۰
Constant
۷۳/۲۳-
۶۶/۵-
۰۰۰/۰
F- لیمر
۰۰۰/۰=, P>F89/28= (64،۴)F
آزمون هاسمن
۰۰۰/۰=۴۰/۷۳= (۴)= H
منبع: یافتههای پژوهش
نتایج برآورد الگو حاکی از آن است که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای درحال توسعه با درآمد پایین توانسته است موجب کاهش بیکاری شود. ضریب این متغیر برابر ۱۹/۰- برآورد شده و از نظر آماری معنادار است. علامت منفی آن با ادبیات نظری موجود، مطابقت دارد و براساس مبانی تئوریک، جذب سرمایه، تکنولوژی، دانش روز و افزایش اشتغال از فواید سرمایه گذاری مستقیم خارجی است که به نظر میرسد در این کشورها نیز افزایش اشتغال و کاهش بیکاری را به همراه داشته است.
ضریب متغیر درجه باز بودن تجاری دارای علامت منفی است. این علامت بدین معنی است که درجه باز بودن تجاری در کشورهای منتخب با درآمد پایین توانسته است از طریق تجارت
بینالملل، ایجاد محیطی رقابتی، افزایش تولید و رشد اقتصادی، بیکاری را کاهش دهد. مقدار این ضریب ۱۵/۸- برآورده شده که نشان دهنده کاهش ۱۵/۸ درصدی در بیکاری کشورهای منتخب، در اثر افزایش یک درصدی درجه باز بودن تجاری در این کشورهاست. این ضریب از نظر آماری از معناداری بالایی برخوردار است.
با توجه به نتایج به دست آمده، ضریب نرخ مشارکت نیروی کار دارای علامت مثبت است. علامت مثبت این متغیر حاکی از آن است که افزایش نرخ مشارکت نیروی کار در کشورهای منتخب با درآمد پایین به افزایش بیکاری منجر گردیده به گونه ای که افزایش یک درصدی در نرخ مشارکت نیروی کار، بیکاری را به میزان ۷۶/۰ درصد افزایش داده است.
ضریب متغیر شاخص بحران مالی برابر با ۴۳/۰ برآورد شده است که تأثیر مثبت و معناداری بر بیکاری دارد. در واقع بحران مالی در کشورهای درحال توسعه با درآمد پایین، بیکاری را افزایش داده است که دلیل آن می تواند کاهش رشد اقتصادی به واسطه کاهش تجارت بین المللی، کاهش صادرات مواد اولیه و به ویژه نفت و کاهش قیمت نفت باشد. بنابراین یک درصد افزایش در شاخص بحران مالی، نرخ بیکاری را به میزان ۴۳/۰ درصد دراین کشورها افزایش داده و دارای اثری مثبت و معنادار بوده است. در مجموع، میتوان نتایج مربوط به تأثیر بحران مالی بر بیکاری کشورهایی با گروه های درآمدی متفاوت را به صورت زیر مقایسه کرد:
ضریب متغیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در هر دو گروه درآمدی، موجب کاهش نرخ بیکاری شده است ولی این متغیر در کشورهایی با درآمد بالا تأثیر بیشتری در کاهش نرخ بیکاری داشته است. آثار سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر اشتغال کشورهای مختلف از یک سو به میزان توسعه یافتگی و آماده بودن بسترهای مناسب در این کشورها و از سوی دیگر به سهم FDI در تأمین منابع مالی مورد نیاز این کشورها بستگی دارد. به گونه ای که هر اندازه کشوری توسعه یافتهتر و شرایط و بسترهای لازم جهت انجام سرمایه گذاری خارجی و شرایط انتقال فنآوری در آن فراهمتر باشد، FDI می تواند با قدرت بیشتری اشتغال آن کشور را متأثر سازد. عین این حالت زمانی اتفاق میافتد که میزان نیاز کشوری به منابع مالی خارجی بیشتر باشد، به عبارت دیگر سهم منابع مالی خارجی در تأمین نیازهای مالی این کشورها اهمیت بیشتری داشته باشد (مهدوی و عزیزمحمدلو،۱۳۸۳).
به طور خلاصه میتوان عنوان کرد که احتمالاً FDI در کشور های با درآمدبالا (الجزایر، ایران، اردن، کویت، عربستان سعودی و تونس) به دلیل آمادهتر بودن بسترهای مناسب جهت سرمایه گذاری، نیاز بیشتر این کشورها به منابع مالی خارجی و درجه توسعه یافتگی بالاتر نسبت به کشورهای با درآمد پایین (مصر، مراکش، سودان و سوریه) به کاهش بیشتر نرخ بیکاری منجر شده است.