چکیده :
هدف از نگارش پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رقابت بازار بر نوسانات سود شرکت های صنایع غذایی عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش که از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه انجام از نوع پژوهش های نیمه تجربی به شمار می رود؛ پس از مروری بر رقابت پذیری و دیدگاه های مرتبط با آن و نوسان پذیری سود، پرسش نامه ای در ارتباط با 6 زیر شاخص مدل پنج نیروی رقابتی پورتر در نظر گرفته شده و پس از تایید روایی و پایایی آن، میان 284 نفر از مدیران و حسابداران شرکتهای صنایع غذایی و اساتید اقتصاد توزیع شد.
نتایج حاصل از بکارگیری آزمون t-student، معناداری تمامی 6 متغیر مستقل از نظر اقتصاد دانان و پنج متغیر مستقل (به جز تعداد مشتریان) از نظر مدیران و حسابداران را نشان می دهد. در انتها نیز این 6 متغیر ( تعداد تامین کنندگان، سیستم توزیع، تعداد رقبا، حمایت دولت، محصولات جایگزین و تعداد مشتریان) با بهره گرفتن از ستون بتا استاندارد از جدول ضرایب در تحلیل spss رتبه بندی شدند که در نهایت، تعداد تامین کنندگان و سیستم توزیع از نظر مدیران و حسابداران و محصولات جایگزین و تعداد تامین کنندگان از نظر اقتصاد دانان بعنوان مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سود و نوسانات سود شناخته شدند.
واژگان تخصصی:
رقابت پذیری، نوسانات سود، تعداد رقبای تجاری، صنعت
فهرست
فصل اول : کلیات پژوهش
مقدمه.2
بیان مسأله.3
اهمیت و ضرورت پژوهش 4
اهداف پژوهش 5
سؤال های پژوهش 5
فرضیات پژوهش5
متغیرهای پژوهش.6
کلیات روش پژوهش6
قلمرو پژوهش8
تعریف واژگان تخصصی9
فصل دوم : مبانی نظری پژوهش
مقدمه. 11
بخش اول : رقابت پذیری و تئوری های مرتبط با آن.12
2-1-1- تعریف رقابت پذیری. 12
2-1-2- سطوح رقابت پذیری 15
2-1-2-1- رقابت پذیری در سطح بنگاه یا صنعت 16
2-1-2-2- رقابت پذیری در سطح منطقه.16
2-1-2-3- رقابت پذیری در سطح ملی17
2-1-3- مروری بر تئوری ها، مدل ها و رویکردهای مرتبط با رقابت پذیری.17
2-1-4- مدل رقابت پذیری مینتزربرگ.18
2-1-5- مدل رقابت پذیری کوتا و همکاران20
2-1-6- دیدگاه مبتنی بر منابع21
2-1-7- دیدگاه موقعیت در بازار .23
2-1-8- رابطه با تأمین کنندگان.24
2-1-9- دیدگاه مبتنی بر توان خلاقیت و نوآوری.25
2-1-10- سایر دیدگاه ها26
2-1-10-1- سرمایه فکری.26
2-1-10-1-1- سرمایه انسانی27
2-1-10-1-2- سرمایه سازمانی.28
2-1-10-1-3- سرمایه رابطه ای29
2-1-10-1-4- نقش سرمایه فکری بر رقابت پذیری.29
2-1-10-2- دیدگاه مبتنی بر هوشمندی رقابتی30
2-1-10-3- نقش هوشمندی رقابتی در افزایش توان رقابتی 33
2-1-10-4- مدیریت دانش36
2-1-10-4-1- مدیریت دانش، تعاریف و مفاهیم36
2-1-10-4-2- نقش مدیریت دانش در رقابت پذیری بنگاه ها37
2-1-10-5- فناوری اطلاعات.41
2-1-10-5-1- فناوری اطلاعات، تعاریف و مفاهیم.42
2-1-10-5-2- نقش مداخله گر قابلیت یادگیری بازار.43
2-1-10-5-3- تجارت الکترونیک و توسعه توان رقابتی44
2-1-10-5-4- تأثیر اینترنت و بازاریابی اینترنتی بر محصول.44
2-1-10-5-5- تأثیر اینترنت و بازاریابی اینترنتی بر توزیع.44
2-1-10-5-6- تأثیر اینترنت و بازاریابی اینترنتی بر قیمت.45
2-1-10-5-7- تأثیر اینترنت و بازاریابی اینترنتی بر ترفیع45
2-1-10-6- مدل رقابت پذیری پورتر45
2-1-10-7- پیشینه تحقیقات داخلی و خارجی .51
بخش دوم : نوسان پذیری سود و تئوری های مرتبط با آن .55
2-2-1- سود حسابداری.55
2-2-2- نوسان پذیری سود.56
2-2-2-1- عوامل اقتصادی (محیط عملیاتی)56
2-2-2-1-1- ارتباط شرکت با محیط اقتصادی (عملیاتی)56
2-2-3- پیشینه تحقیقات داخلی و خارجی انجام شده57
بخش سوم : صنایع غذایی60
2-3-1- تعریف صنعت.61
2-3-2- تقسیم بندی صنایع.61
2-3-3- تعریف صنایع غذایی62
2-3-4- تاریخچه صنایع غذایی.63
2-3-5- صنایع مواد غذایی در ایران64
2-3-6- مشخصات عمومی صنایع غذایی.65
2-3-7- عمده مشکلات صنایع غذایی68
فصل سوم : روش شناسی پژوهش
مقدمه71
3-1- روش پژوهش.72
3-1-1- الگوریتم پژوهش (فلوچارت پژوهش)76
3-2- جامعه آماری77
3-3- روش نمونه گیری80
3-4- حجم نمونه آماری.80
3-5- روش گرد آوری داده ها و اطلاعات 82
3-6- روش سنجش روایی و پایایی ابزار جمع آوری داده ها.82
3-7- متغیرهای پژوهش.83
3-8- روش تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها.85
3-9- جنبه نوآوری پژوهش86
3-10- ابزارهای آماری86
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده های پژوهش
مقدمه.94
4-1- تحلیل داده ها متناسب با سوالات و فرضیه های پژوهش 95
فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادات
مقدمه108
5-1- جمع بندی فصل های گذشته.109
5-2- بحث و نتیجه گیری109
5-3- محدودیت های پژوهش.114
5-4- پیشنهادات پژوهش.114
فهرست منابع ..115
مقدمه
نگاهی نافذ به جهان پیرامون این حقیقت را آشکار می کند که ((جهان امروز بسیار متفاوت از گذشته است)). در دو دهه اخیر مفهوم رقابت پذیری با گسترش تجارت جهانی، تغییرات سریع در الگوی مصرف و تقاضا، انقلاب در فناوری اطلاعات و همچنین افزایش تعداد و کیفیت رقبای محلی و بین المللی از اهمیت ویژه ای برخوردار