فصل هشتم: صندوق حمایت
ماده ۷۷- برای حمایت مالی از اعضاء، صندوق حمایت از شاغلان رسانهای تشکیل میشود. اساسنامه پیشنهادی ظرف سهماه پس از تشکیل سازمان توسط رئیس کل تهیه و به تصویب شورای عالی
میرسد.
فصل نهم: سایر
ماده ۷۸- کلیه آییننامهها و دستورالعملهای مربوط به اجرای این قانون توسط رئیس کل تهیه و به تصویب شورای عالی خواهد رسید.
بیان نظرات اصحاب رسانه پیرامون جایگاه حقوقی انجمن های صنفی روزنامه نگاران و خبرنگاران
۹-۲- دکتر روحانی رئیس جمهور دولت یازدهم اظهار داشت: دولت لایحه همراهی خبرنگاران با انجمن های صنفی را تقدیم مجلس کند.
رئیس جمهوری فرمودند: خبرنگاران و رسانه ها از یک سو میتوانند اطلاعات صحیح را به جامعه عرضه کرده و باعث آگاهی و تعالی جامعه شوند و همپنی میتوانند واسطه بسیار خوبی بین جامعه ، و نظام و دولت باشند . رئیس جمهوری ، خبرنگاران و رسانه ها را عامل بسیار مؤثری برای پیشگیری از فساد در جامعه دانست و با تأکید بر اینکه باید پدیده شوم فساد را تقبیح کنیم ، گفت، فساد موضوعی است که مبارزه دائمی را می طلبد و برای مقابله با این معضل ، خبرنگاران و رسانه ها میتوانند تاثیر زیادی داشته و در مهار و پیشگیری از آن ، مؤثر باشند . (دکتر روحانی ، سخنرانی ۱۶ مرداد ۱۳۹۳ )
ریس جمهوری با تأکید بر ارتباط نزدیک دولت با رسانه ها ، اظهار داشت : دولت علاقه مند است ارتباط دو سویه و نزدیکی با رسانه ها و خبرنگاران داشته باشد . به همین دلیل از نقد آن ها استقبال و در عین حال به آن ها توصیه میکند که از شرافت وحرفه خود حراست و مراقبت کنند . روحانی با اشاره به اقدامات حمایتی دولت از فعالیت رسانه ها گفت: دولت قصد دارد لایحه ای را تقدیم مجلس کند که مجموعه خبرنگاران را با انجمن صنفی مرتبط با خود همراه باشند و اگر مشکلی هم وجود داشت از آن طریق نسبت به حل و فصل آن اقدام کنند. و : دولت همچنین در زمینه ارائه خدمات آموزش های لازم برای حرفه ای کردن خبرنگاران ، کاملا آمادگی دارد .
۱۰-۲- آقای دکتر “محمد سلطانی فر” مدیر کل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه های وزارت ارشاد در مصاحبه با خبرنگار”هفته نامه خبری تحلیلی صدا” در جواب سوالات خبرنگار این هفته نامه میگوید:
سوال خبرنگار : بسیاری از روزنامه نگاران و فعالان عرصه رسانه اعتقاد دارند که قانون نظام صنفی رسانه، استقلال رسانه ها و روزنامه نگاران را در مقابل دولت زیر سوال میبرد استقلال آن ها را مخدوش میکند و سیطره دولت و حکومت را بر رسانه ها بیشتر میکند ، آیا شما این اعتقاد را قبول دارید ؟
دکتر سلطانی فر تأکید کرد : موضوع لایحه نظام صنفی رسانه در این چند وقت اخیر یک بحث پر چالشی است که از گذشته تا کنون ادامه داشته است در این مورد مشخص پیش نویس لایحه نظام صنفی رسانه نیز نظرات مختلف مطرح است آن دسته از دوستانی که این اعتقاد را مطرح میکنند و فکر میکنند که این لایحه نظام صنفی رسانه به نحوی تنظیم شده است که رسانه ها و روزنامه نگاران را از استنقلال دور میکند و به سمت دولتی و حکومتی شدن و زیر نظر دولت رفتن، میبرد کسانی هستند که به همه چیز سیاه و سفید نگاه میکنند در حقیقت باید بگویم این افراد در جهان واقعیات زندگی نمی کنند در هر صورت ما در فضای واقعی ایران این مساییل را مطرح میکنیم در شرایطی که یک خلا وجود دارد نبودن این لایحه و نبودن یک نظام صنفی مشخص برای رسانه ها و روزنامه نگاران ضربات زیادی به ما زده است حالا در این شرایط باید از دوستان بپرسید که چه کار کنیم؟ آیا نباید لااقل از همین حداقل ها استفاده کرد؟ قطعا این دست تمامیت خواهی ها که می خواهند همه چیز در رسانه ها و روزنامه نگاری ما ایده آل باشد بیشتر به ما ضرر می زند . (مجله خبری تحلیلی صدا ، ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ ص ۶۴ ، شماره ۵)
سوال خبرنگار هفته نامه تحلیلی خبری صدا : از نظر شما چه لزومی داشت که این پیش نویس لایحه نظام صنفی رسانه ها تدوین شود؟ در شرایط فعلی ضرورت آن چیست ؟ چه الزاماتی هم باعث شده است که به شکل فعلی آن تدوین شود؟
دکتر سلطانی فر اظهار داشت : این پیش نویس بر اساس واقعیت های موجود در جامعه ایران تدوین شده است ما در این جا درباره نظام رسانه ای کشور خودمان با تمام محدودیت ها و شرایطی که دارد صحبت میکنیم . بله قطعا اکر درباره ساختار رسانه ای کشورهای غربی می خواستیم یک لایحه نظام صنفی بنویسیم قطعا آن را بدون حضور دولت و کاملا مستقل می نوشتیم اما ما در ایران و در شرایط فعلی باید قانونی را بنویسیم که اولا مورد نظر مجلس شورای اسلامی باشد . بعد از نظر شورای نگهبان هم مورد تأیید باشد .
قطعا اگر ما قانونی را تنظیم میکردیم که مورد نظر مجلس شورای اسلامی نبود نمی توانستیم امید به تصویب آن و بعد هم تأیید در شورای نگهبان داشته باشیم . مجلس شورای اسلامی هم قانونی را از تصویب می گذراند که نقش دولت و هم حتی نقش خودش در آن و هم خودش در آن پررنگ باشد . بر اساس این شرایط است که این لایحه تنظیم شده است تا خلا موجود پر شود و همچنین بتواند نظر شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی را هم تنظیم کند قطعا در این شرایط هم این امر ایده آل نیست.
اما بازهم تأکید می کنم که باید تمام جوانب را در نظر گرفت این پیش نویس نظام صنفی رسانه قطعا کاستی های فراوانی دارد و از این منظر نقد های که به آن می شود درست است دوستانی که نقد میکنند حرف نادرست نمی زنند اما واقعیت های موجود را در نظر نمی گیرند در شرایط فعلی که روزنامه نگاران و رسانه ها هستند خلا و نبودن چنین قانونی ضربات جبران ناپذیری به آنان می زند اما اگر این نظام صنفی تعریف شود قدم به قدم به خواسته های خود میرسیم این نظام صنفی رسانه یک قدم رو به جلو است این یک کار مفید است که لااقل اندکی وضعیت را بهتر میکند و یک گام به سوی بهتر شدن اوضاع است . (مجله خبری تحلیلی صدا ، ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ ص ۶۴ ، شماره ۵)
پیشنهاد مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه های وزارت ارشاد “دکترمحمد سلطانی فر” در این زمینه : دوستان همراهی کنند و این قدم و گام رو به جلو را بردارند قطعا می توان قدم به قدم تمام خواسته های به حق رسانه ها و روزنامه نگاران را محقق کرد. به هر صورت نمی توان یک شبه تمام مشکلات را حل کنیم و به یک نظام ایده آل برسیم نیاز است که در شرایط فعلی کشور ، گروههای همچون مجلس شورای اسلامی، دولت و شورای نگهبان را هم راضی نگه داریم در شرایط فعلی که خلا قانونی و ساختاری داریم به نظر میرسد این قانون نظام صنفی رسانه قابل انتقاد است و من انتقاداتی به آن دارم اما این واقعیت را در نظر می گیرم که یک گام رو به جلو است.(مجله خبری تحلیلی صدا ، ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ ص ۶۴ ، شماره ۵)
سوال خبرنگار: برخی از روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای بر این اعتقاد هستند که قوانین موجود کشور برای اداره رسانه ها کافی بوده است، اصولا لزومی نداشت که نظام صنفی رسانه به وجود بیاید، همین الان هم ما انجمن صنفی داریم آیا شما هم با این نظر موافقید ؟ اگر از نظر دوستان این قانون لزومی نداشته است و فکر میکنند قوانین موجود کافی بوده است ،