۹
عامل ریسک
۱/۱۴
۱۰۳/۰
۰۷۵/۱۶
۱۳۱/۰
۴/۱۷
۱۳۷/۰
جمع
۱۳۷
۱
۵/۱۲۲
۱
۳/۱۲۶
۱
در این بخش مشاهدات درباره معیارهای کشف شده توسط جدول فراوانی و توافقی نمودارهای آماری مورد تجزیه و تحلیل توصیفی قرار می گیرد.
۴- ۳- رتبه بندی شرکت ها
سپس اطلاعات ۱۰۰ شرکت برتر بورس اوراق بهادار تهران از نظر ارزش بازار با نماگر فعالیت ۹۱۰۱۲۰ از پایگاه اطلاعاتی شرکت بورس در تاریخ منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۰ جمع آوری گردید.
تمام این اطلاعات برای رتبه بندی وارد نرم افزار گردید بطوریکه هدف،رتبه بندی ۵۰ سهام برتر. معیارها،۹ معیار مرجح. وگزینه ها، ۱۰۰ شرکت برتر بازار هستند(شکل۱۳)
پس از آن فهرست شرکت های رتبه بندی شده به شرح سه جدول پیوست ۵،۶ و۷ در هر سه افق سرمایه گذار تهیه گردید.
و در ادامه لیست ۵۰ شرکت فعال تر که توسط شرکت بورس مورد رتبه بندی قرار گرفته بود نیز از سایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران استخراج گردید.
۴- ۴- پایش نظرات خبرگان
در روش دلفی، پیش بینی های ارائه شده توسط افراد خبره در قالب اعداد قطعی بیان می گردند، در حالیکه استفاده از اعداد قطعی برای پیش بینی های بلند مدت،آن را از دنیای واقعی دور می سازد.از طرفی افراد خبره از شایستگی ها و توانایی های ذهنی خود برای پیش بینی استفاده می نمایند و این نشان می دهد که عدم قطعیت حاکم بر این شرایط از نوع امکانی است نه احتمالی.امکانی بودن عدم قطعیت، سازگاری با مجموعه های فازی دارد و بنابراین بهتر آن است که با بهره گرفتن از مجموعه های فازی(بکارگیری اعداد فازی)به پیش بینی بلند مدت و تصمیم گیری در دنیای واقعی بپردازیم.بدین ترتیب اطلاعات لازم را در قالب زبان طبیعی از خبرگان اخذ نموده و مورد تحلیل قرار می دهیم.این روش تحلیل،روش دلفی فازی نامیده می شود.
گونه های مختلف از اعداد فازی را می توان برای اخذ نظرات خبرگان مورد استفاده قرار داد، اما در ادامه به جهت سهولت انجام محاسبات از اعداد فازی مثلثی(T.F.N) استفاده خواهد شد.خواننده خود می تواند این فرایند را به سایر اعداد فازی تعمیم دهد.
مراحل اجرای روش دلفی فازی به شرح زیر است:
۱- از افراد خبره خواسته می شود تا پیش بینی خود را(با توجه به اعداد فازی مثلثی)در قالب مقدار کوتاه مدت،مقدار میان مدت و مقدار بلند مدت ارائه دهند.
شکل۴-۲- نظر کارشناسان در مورد هر معیار با توجه به سه رویکرد
در این رابطه i بیانگر فرد خبره iام و عدد ۱ نشانگر اولین مرحله در فرایند پیش بینی است.
پاسخ های n فرد خبره، دسته ای را شکل می دهد.مفهوم دسته اعداد فازی برای عینی سازی نظرات و عقاید ذهنی بسیار مفید است.میانگین این دسته را محاسبه نمایید:
و برای هر فرد خبره، میزان اختلاف از میانگین دسته را به صورت زیر محاسبه کنید:
این اختلاف می تواند مثبت، منفی یا تهی باشد.آنگاه این اطلاعات برای اخذ نظرات جدید از افراد خبره منتخب، برای آنها فرستاده می شود.
۲- در این مرحله، هر فرد خبره بر اساس اطلاعات به دست آمده از مرحله قبل، یک پیش بینی جدید ارائه می دهد و بدین ترتیب در صورت صلاحدید، نظر قبلی خود را اصلاح می نماید.
پس از پایان این مرحله، به مرحله ۲ بازگردید و فرایند را تکرار نمایید.
۳- وقتیکه میانگین دسته اعداد فازی به اندازه کافی با ثبات گردید، این فرایند خاتمه می یابد.البته بعدها اگر لازم شود یا کشف یا واقعه مهمی اتفاق افتد، پیش بینی را می توان با تکرار فوق ارزیابی مجدد نمود.
نکته ای که باید متذکر شد آن است که اگر مطالعه نظرات زیر گروه هایی از گروه مورد مطالعه لازم و ضروری شود، می توان با محاسبه فاصله بین اعداد مثلثی ارائه شده توسط افراد خبره(پیش بینی های ارائه شده)، گروه های مشابه را مورد شناسایی قرار داد و اطلاعات مربوط به آنها را به افراد خبره مورد نظر ارسال نمود.
یکی دیگر از ویژگیهای فنی ابزار جمع آوری داده ها (پرسشنامه)، پایایی است. مفهوم ذکر شده بدین معناست که ابزار جمع آوری دادهها در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میآورد.
از آنجا که تحقیق انجام شده فاقد پرسشنامه می باشد، پس از جمع آوری نظرات خبرگان به صورت مقایسههای زوجی معیارهای اصلی تحقیق، نرخ ناسازگاری هر جدول برای هر یک از خبرگان محاسبه و نظراتی که نرخ ناسازگاری آنها از ۲/۰ بیشتر بود، به استاد مربوط برگشت داده شد که فاصله نرمال برای اعداد فازی مثلثی نظرات خبرگان برابر خواهد بود با:
از آنجا که در این تحقیق ما از روش های فازی با ترکیب نظر خبرگان استفاده کردیم در نتیجه تحقیق ما از نوع امکانی می باشد نه آماری پس برای اندازه گیری پایایی آن نیازی به محاسبه آلفای کرونباخ نمی باشد بلکه با بهره گرفتن از روش دلفی فازی و ارائه بازخورد به خبرگان، اقدام به محاسبه ماتریس تقارن با خطای به شرح جدول ذیل برای آنها نمودیم، که پس از اصلاح نظرات توسط خبرگان،در بیش از ۹۰ درصد مقایسات مقدار خطای بدست آمده کمتر از مقدار بحرانی گردید که نشان دهنده پایایی تحقیق می باشد.
جدول ۴- ۷ - فاصله نرمال بین افراد خبره
۲۰
۱۹