انتخاب روش انجام تحقیق بستگی به هدف ها و ماهیت موضوع پژوهش دارد. هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که مشخص نماییم چه شیوه و روشی را بکار گیریم، تا ما را هر چه دقیقتر، آسانتر و ارزانتر در دستیابی به پاسخ یا پاسخهایی برای پرسش یا پرسشهای تحقیق کمک نماید(خاکی، ۱۳۸۲، ۲۱۲).
آزمون کالموگرف-اسمیرنف :
قبل از بهکارگیری آزمونهای همبستگی ابتدا باید از نرمال بودن توزیع متغیرهای تحقیق اطمینان حاصل کنیم. در صورتی که مؤلفههای ما نرمال باشند آزمون مناسب برای بررسی همبستگی پیرسون است و در صورتی که نرمال نباشد از آزمون اسپیرمن استفاده خواهد شد برای بررسی نرمال بودن مؤلفههای از آزمون کالموگروف-اسمیرنوف استفاده میشود که یک نوع آزمون ناپارامتریک میباشد. محاسبه آماره این آزمون توسط نرمافزار SPSS امکان پذیر میباشد. در صورتی که مقدار آماره ارائه شده توسط این آزمون بیشتر از ۵% باشد، فرض صفر آماری مبنی بر نرمال بودن توزیع متغیر مورد بررسی با اطمینان ۹۵% پذیرفته میشود.
آزمون همبستگی پیرسون:
همبستگی، ابزاری آماری برای تعیین نوع و درجه رابطه یک متغیر کمی با متغیر کمی دیگر است. ضریب همبستگی، یکی از معیارهای مورد استفاده در تعیین همبستگی دو متغیر است. ضریب همبستگی شدت رابطه و همچنین نوع رابطه (مستقیم یا معکوس) را نشان می دهد. این ضریب بین ” ۱ ” تا “۱-” است و در صورت نبود رابطه بین دو متغیر، برابر صفر است. این ضریب میزان همبستگی بین دو متغیر فاصله ای یا نسبی را محاسبه کرده اگر مقدار بدست آمده مثبت باشد به این معنی است که تغییرات دو متغیر به طور هم جهت اتفاق می افتد یعنی با افزایش در هر متغیر، متغیر دیگر نیز افزایش می یابد و برعکس اگر مقدار r منفی شد یعنی اینکه دو متغیر در جهت عکس هم عمل می کنند یعنی با افزایش مقدار یک متغیر مقدار متغیر دیگر کاهش می یابد و برعکس. اگر مقدار بدست آمده صفر شد نشان می دهد که هیچ رابطه ای بین دو متغیر وجود ندارد و اگر ” ۱+” شد همبستگی مثبت کامل و اگر “۱-” شد همبستگی کامل و منفی است. در واقع به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون استفاده می شود.
آزمون اسپیرمن:
در صورتی که مؤلفههای ما نرمال نباشد از آزمون اسپیرمن استفاده خواهد شد برای بررسی نرمال بودن مؤلفههای از آزمون کالموگروف-اسمیرنوف استفاده میشود که یک نوع آزمون ناپارامتریک میباشد.
آزمون تی(T) دو جامعه مستقل و من- ویتنی (آزمون U)
از این آزمونها به منظور مقایسه میانگین دو جامعه یا نمونه نسبت به هم استفاده میشود. در این تحقیق از این آزمونها برای بررسی تأثیر جنسیت و نوع استخدام بر متغیرها استفاده شده است. برای متغیرهای که توزیع آنها غیر نرمال است از آزمون من- ویتنی و متغیرهای که توزیع آنها نرمال است از آزمونتی(T) دو جامعه مستقل استفاده شده است.
آزمون ANOVA و کروسکال – والیس (آزمون H)
از این آزمونها برای مقایسه میانگین دو یا چند جامعه مورد استفاده قرار میگیرد. از آزمون کروسکال– والیس و ANOVA در این تحقیق برای بررسی تأثیر سابقه کار بر متغیرها استفاده شده است. برای متغیرهای که توزیع آنها غیر نرمال است از آزمون کروسکال – والیس و متغیرهای که توزیع آنها نرمال است از آزمون ANOVA استفاده شده است.
آزمون فریدمن
این آزمون هنگامی به کار میرود که داده های آماری حداقل ترتیبی باشند و بتوان با مفهوم ترتیبی آنها را در ردهبندی مرتب کرد. به کمک این آزمون میتوان متغیرهای موجود در تحقیق را رتبهبندی کرد.
۳-۸- جامعه آماری
جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارمندان سازمان جهاد کشاورزی استان قم می باشد که شامل۲۷۵ نفر است.
۳-۹- قلمرو زمانی تحقیق
سری زمانی را می توان مجموعه مشاهدات از یک مجموعه می باشد که می تواند به صورت گسسته و یا پیوسته باشد. سری زمانی تحقیق ، به صورت پیوسته می باشد که از بهمن ۱۳۹۰ تا پایان خرداد۱۳۹۱ می باشد.
۳-۱۰- روش نمونه گیری و تعیین حجم نمونه آماری
انتخاب حجم نمونه در طرح ریزی یک تحقیق، از آنجا که نشان دهنده واقعیتهای جامعه است و از آن تبعیت میکند از موضوعهای کلیدی بررسی است، حجم نمونه به عنوان یک عامل ، بر روی خطای متوسط تأثیر می گذارد و از همین رو درست بودن آن سبب بالا رفتن گویایی نمونه میشود. افزون بر این، صحت و دقت نمونهگیری موجب کاهش هزینه مشاهدات و صرفهجویی انجام بررسی میگردد. (خاکی، ۱۳۷۸) برای تعیین حجم نمونه در این تحقیق از فرمول برآورد حجم نمونه از جامعه محدود، استفاده می شود.
N: جمع جامعه آماری می باشد (که در این تحقیق ۲۷۵نفر میباشند).
: Z مقدار سطح معنی دار و درجه آزادی در جدول می باشد (۹۶/۱).
: E حداکثر خطای قابل قبول که در اینجا ۵% فرض شده است.
: P نسبت موفقیت بین افراد نمونه است که۵۰% در نظر گرفته شده است.
: q نسبت عدم موفقیت می باشد.(۱-p=q)
که پس از دادهگذاری در فرمول فوق نمونه بهدست آمده تقریباً ۱۶۰ نفر می باشد.
۳-۱۱- ابزار و روش های تحلیل داده ها
داده های بدست آمده از طریق پرسشنامه ها را با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS و با کمک روش های تجزیه و تحلیلی مورد استفاده از قبیل ضریب های همبستگی پیرسون روابط بین متغییرها مشخص می شود.
مقدمه
پس از آنکه دادههای تحقیق گردآوری ، استخراج و طبقه بندی گردیدند، جداول و نمودارهای لازم تهیه شد و آزمونهای آماری نیز انجام شد؛ نوبت به مرحله جدیدی از فرایند تحقیق که به مرحله تجزیه و تحلیل دادهها معروف است، میرسد. این مرحله در تحقیق اهمیت زیادی دارد.
در مرحله تجزیه و تحلیل آنچه که مهم است این است که محقق باید اطلاعات و دادهها را در مسیر هدف تحقیق، پاسخگویی به سؤالات تحقیق و نیز ارزیابی فرضیههای خود، هدایت کند و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. تجزیه و تحلیل به عنوان فرایندی از روش علمی، یکی از پایههای اساسی هر روش تحقیقی است. تجزیه و تحلیل روشی است که از طریق آن، دادههایی که از طریق بکارگیری ابزارهای تحقیق فراهم آمدهاند؛ خلاصه،کدبندی، دسته بندی و در نهایت پردازش میشوند تا زمینه برقراری انواع تحلیلها و ارتباط بین این دادهها به منظور آزمون فرضیهها فراهم آید.
برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده در این تحقیق، ابتدا آمار توصیفی که به بررسی متغیرهای جمعیت شناختی تحقیق شامل جنسیت، سن، میزان تحصیلات ونظایر آن میپردازد با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن آمار استنباطی مطرح میگردد. در آمار استنباطی این تحقیق ابتدا آزمون کالموگروف-اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن متغیرهای تحقیق استفاده شد سپس اگر داده های نرمال باشد ،آنگاه از آزمون پیرسون و در غیر این صورت از آزمون اسپیرمن برای بررسی فرضیات تحقیق استفاده خواهد شد.
۴-۱- آمار توصیفی
۴-۱-۱- جنسیت
جدول۴-۱: توزیع فراوانی اعضای نمونه آماری بر حسب جنسیت
جنسیت | تعداد | درصد | درصد تجمعی |
زن | ۵۱ | ۳/۳۱ | ۳/۳۱ |